fbpx //load TrackerJS !function(t,n,e,o,a){function d(t){var n=~~(Date.now()/3e5),o=document.createElement(e);o.async=!0,o.src=t+"?ts="+n;var a=document.getElementsByTagName(e)[0];a.parentNode.insertBefore(o,a)}t.MooTrackerObject=a,t[a]=t[a]||function( ){return t[a].q?void t[a].q.push(arguments):void(t[a].q=[arguments])},window .attachEvent?window.attachEvent("onload",d.bind(this,o) ):window.addEventListener("load",d.bind(this,o),!1)}(window,document,"script","//cdn.stat-track.com/statics/moosend-tracking.min.js","mootrack"); //tracker has to be initialized otherwise it will generate warnings and wont send tracking events mootrack('init', '703e4174d0f14bfea5b3e96e40483da0');

Досадните водорасли в басейна - как най-бързо и лесно да се отървете от тях.

Как най-бързо и лесно да се отървете от досадните водорасли във вашия басейн.

Преди да започнем борбата си с водораслите, не е зле  да научим нещо повече за тях. Що за организми са: видове, как се хранят, с какво се хранят, как се разможават, каква среда предпочитат и каква не.

Какво представляват водораслите?

Водораслите са растения. В света има около 20 000 различни видове водорасли. Възможно е и всъщност е доста често да се срещат повече от един вид водорасли в един  басейн едновременно.

Професионалистите по басейни обикновено разделят различните видове водорасли на четири групи:

Зелени -  най-често срещаната група от няколко хиляди различни вида. Включително зелени, синьо-зелени и кафяви.

Черни -  най-често го наричаме черно петно образувано от няколко вида водорасли.

Горчица -  вид, наречен така, защото наподобява горчица на прах, т.е. е фин жълто-кафяв прах.

Червени водорасли -  единичен тип, известен още като Pink Slime или просто червени водорасли.

От какво се нуждаят водораслите?

 • Слънчева светлина -  водораслите се нуждаят от слънчева светлина, за да фотосинтезират. Ето защо водораслите са по-разпространени през лятото и басейн, покрит с покривало през зимата, има по-малко водорасли.
 • Азот -  както всички растения, водораслите се нуждаят от азот.
 • Въглероден диоксид -  водораслите фотосинтезират въглеродния диоксид.
 • Фосфат -  водораслите, като всички живи същества се нуждаят от фосфат.
 • Вода -  водораслите се нуждаят от вода, за да растат, но спорите на водораслите могат да останат жизнеспособни седмици в сухо състояние. Това е много важно при борбата с водорасли тип горчица.

Какво кара водораслите да растат в басейни?

 • Спорите на водораслите винаги присъстват във въздуха - ежедневната подръжка на басейна включва предотвратяване на развитието на тези спори от водорасли. Превенцията е много важна.
 • Ниско ниво на хлор - Ако нивото  на свободния хлор падне под 3.0 PPM през лятото по някаква причина, водорасли със сигурност ще се появят.
 • Високо рН  - водораслите предпочитат високо pH. Трябва също да се помни, че хлорът е много по-малко ефективен при високо pH. Високото рН е най-важната причина за проблемите с басейна!
 • Лоша циркулация на водата -  водораслите растат там, където циркулацията е лоша. По стъпалата, в ъглите, в пукнатини и цепнатини и между камъчетата в басейна.
 • Липса на редовно почистване  - При всяка профилактика на басейна се обяснява на собственика да почиства редовно стените и дъното на басейна всяка седмица. Колко собственици на басейни правят това? Повечето видове водорасли се нуждаят от повърхност, на която да се настанят – почистването ще предотврати това.
 • Липса на суперхлориране  - суперхлорирането е добавянето на три пъти дневната доза хлор към басейна на всеки две седмици. Основната функция за това е унищожаване на хлорамини (амонячни съединения), които осигуряват азот за растеж на водораслите. Допълнителна полза от суперхлорирането е, че това високо ниво на хлор убива водораслите. Използването на хлоринатори на солена вода води до това, че в наши дни суперхлорирането се извършва рядко.
 • Високи нива на фосфати -  дори ако нивото на свободния хлор и водните показатели са наред, високото ниво на фосфати ще е предпоставка за  растежа на водораслите. За да коригирате това, или използвайте Starver за отстраняване на фосфати (вижте Starver в раздела за химическо третиране) или ако нивото на фосфата е над 5,0ppm, изпразнете басейна и напълнете отново с прясна вода.

Ако всичко, което правите, е да се борите с последствията, а не с основната причина, водораслите ще продължат да се появяват отново на три седмични интервали.

Лоша циркулация на водата

Просто сложете пясъчен филтър или подменете или почистете стария филтър.
Няма заместител на лошото филтриращо оборудване. Ако оборудването е неадекватно (т.е. твърде малко), единственият изход е да увеличите дневната доза хлор.

Ниски нива на хлор

Най-честата причина за ниското ниво на хлор е хлоринатора. Хлоринатора не добавя достатъчно хлор или рН е твърде високо. Възможно е да не работи достатъчно дълго или клетката да е за смяна.

Ако нов хлоринатор не може да поддържа ниво на свободен хлор от 3,0 ppm за осем часа работа, то уреда не е с необходимия капацитет този за басейна и ще е необходимо да работи десет или дванадесет часа на ден.

Високо pH

Високото рН е най-важната причина за появата на водорасли защото хлорът е много по-малко ефективен при високо pH. При рН 8.0 Хлорът е само с 20% ефективност от колкото при pH 7,2.

Всяка седмица басейт от 50 м3 се нуждае от киселина. Солните хлоринатори правят водата алкална. Средната доза на киселина е 500 мл седмично, но не е рядкост те да се нуждаят от до литър.

Водораслите оцеляват по-добре при високо pH, а хлорът е по-ефективен при ниско pH.

Химическо третиране на водорасли

Има четири основни правила за борба с водораслите:

 1. Колкото повече водорасли - толкова повече хлор или препарати против водорасли ще бъдат необходими.
 2. Колкото по-ниско е pH, толкова по-добре - (хлорът работи по-добре при ниско рН), но не забравяйте, че под рН 6,8 не е препоръчително.
 3. Колкото повече почистване - толкова по-добре, особено за черните водорасли.

Колкото по-дълго оставите да се развиват водораслите - толкова по-дълго ще отнеме премахването им.
До една седмица за зелените водорасли, които са там от три или четири месеца, и до един месец за черните водорасли, които са там от осем до дванадесет месеца.

Зелени водорасли

 

 

1.При малко количество водорасли, по стъпалата или по стените и пода.

За справяне с този проблем е необходима трикратна дневна доза течен хлор, последвана от почистване и доза Lo-Chlor Poga Algaecide . Не забравяйте да балансирате водата в басейна и да проверите нивата на фосфати и да се третирате с  Lo-Chlor Starver  ако е необходимо.

2.При петна от водорасли по пода или стените.

Справяне с проблема:

 • Добавете 20 литра течен хлор (19 литра в басейна и 1 литър директно в скиммера за стерилизиране на филтъра) на 50 м3 вода в басейна. Хлорът се използва за първоначално третиране, тъй като е много бързо действащ, 2 часа срещу 2 дни за Algaecides. Може да се използва всеки хлор, но течния е по-евтин.
 • Добавете 1 литър солна киселина на 50 м3 вода в басейна, за да неутрализирате алкалността, добавена с течния хлор. Ако pH на басейна е високо преди да добавите хлора, добавете съответно повече киселина. Хлорът е най-ефективен при рН 7,2 до 7,6.
 • Почистете пода и стените старателно, обръщайки особено внимание на стъпалата и мястото, където стените и пода се срещат.
 • Хлорът ще избели зеления цвят от водораслите, така че басейна ще започне да изглежда по-добре до 2 часа. Ако след 2 часа басейнът все още има зелен цвят, добавете още хлор, докато зеленото изчезне.
 • За предпочитане на следващия ден, но ако сте сигурни, че всички водорасли са мъртви,  проверете нивото на фосфатите и добавете необходимото количество  Lo-Chlor Starver  след това добавете доза  Lo-Chlor Miraclear Clarifier  за коагулация на фините частици водорасли. Мъртвите водорасли са много фини и са склонни да преминават направо през филтър за пясък или касета.
 • Продължете филтрирането в продължение на 12 часа и изключете помпата. По-голямата част от водораслите ще бъдат филтрирани през 12-те часа.
 • Добавете доза  Lo-Chlor Algaecide Pool, за  да сте сигурни, че всички останали спори от водорасли няма повторно да заразят басейна през следващите три месеца.
 • Някои спори от водорасли са устойчиви на 40 ppm без хлор, единственият начин да се осигури басейн без водорасли за следващите три месеца е използването на Lo-Chlor Poga Algaecide.
 • Балансирайте водата в басейна и проверявайте нивото на фосфатите и pH.

3.Големи количества водорасли по всички стени и под и не може да се види дъното на басейна или на моменти дори горното стъпало. 

Често е в резултат на това, че басейнът е оставен без подръжка през зимата.

 • Ако басейна не е бил подържан през зимата, може да има много листа, клони и др.
 • При работа на помпата добавете 50 литра течен хлор на 50 м3  вода в басейна. Хлорът ще избели цвета на водораслите, оставяйки басейна мътно сив.
 • Добавете 2 литра солна киселина, за да неутрализирате алкалността на  добавения течен хлор.
 • Почистете пода и стените.
 • При голямо количество водорасли е необходим повече от 50 литра течен хлор, често 50 или 60 литра или повече. Басейн, който през зимата не е подържан , може да се нуждае от 100 литра! Ще разберете кога сте добавили достатъчно хлор, когато водата вече няма да има зелен цвят .
 • Не забравяйте  да добавите 2 литра солна киселина за всеки 20 литра добавен течен хлор, за да неутрализирате алкалността.
 • Допълнете басейна до ръба с вода.
 • Добавете 1 литър  Lo-Chlor Maxifloc Plus,  разреден в няколко кофи вода в басейна. Lo-Chlor Maxifloc Plus е pH неутрален.
 • Най-лесният начин да добавите  Lo-Chlor Maxifloc Plus  е с филтъра за рециркулация. Включете помпата и оставете да работи 2 часа.
 • Оставете помпата за една нощ.
 • На следващия ден почистете басейна от отпадъците.
 • За пясъчните филтри изсипете 2 литра течен хлор в кутията на скимера, пребройте до три и изключете помпата и оставете за една нощ.
 • Стерилизирайте оборудването за басейна, напр. маркуча за басейн, който може да е пълен с живи водорасли.
 • Накрая добавете доза  Lo-Chlor Poga Algaecide  превантивно за три месеца.

Черни петна от водорасли

Преди химическата обработка е важно да се определи колко черни петна има. Трябва да добавите достатъчно Loga-Chlor Tropical Pool Algaecide, за  да убиете всички черни петна. Ако убиете само половината, оставащите петна ще се размножат, така че след две седмици басейнът ще изглежда същият като преди.

Най-често срещаното оплакване, което чуваме е „вашият Algaecide не работи“, когато всъщност не е добавено достатъчно Algaecide, за да убие всички водорасли или очаквате резултати в рамките на същия ден.

От кога има черни петна – ако са от две седмици - може да отнеме седмица, ако са от месец - може да отнеме две седмици, ако са от три месеца, може да отнеме месец, ако са от шест месеца или повече, може да отнеме няколко месеца.

Черните петна имат восъчно покритие, което трябва да се отстрани преди алгицидът да влезе във взаимодействие с водораслите. Алтернативите са да се използва четка за водорасли от неръждаема стомана или да се използва Algaecide, който съдържа детергент за разтваряне на восъчното покритие, като  Lo-Chlor Tropical Poge Algaecide  или Lo-Chlor Algae Knockout .

Също  може да се понижи pH, което помага за премахване на восъчното покритие.

Черните петна от водорасли проникват във фугиращата смес, поради което, ако черното петно ​​е там дълго време, може да са необходими седмици, за да го премахнете. Дори след измиване с киселина водораслите няма да бъдат убити, така че алгаецидът е от съществено значение. Проверете нивото на фосфатите и при необходимост добавете  Lo-Chlor Starver .

Водорасли тип горчица

 

Фин жълто-кафяв прах на петна. При почистване прахът изчезва за 24 часа, но се появява пак. Този вид водорасли са доста лесни за унищожаване, но спорите остават жизнеспособни  в продължение на месеци, така че басейнът е постоянно изложен на риск.

Справяне с проблема:

 • Понижете pH до 7,2.
 • Добавете доза  Lo-Chlor Algee Knockout .
 • Почистете стените и пода
 • Добавете доза  Lo-Chlor Miraclear Clarifier  и филтрирайте за 12 часа, след което изключете помпата.
 • Стерилизирайте филтъра. За пясъчен филтър добавете 2 литра течен хлор във филтъра. (Ако това не е възможно, добавете хлора в скимера, като помпата работи и пребройте до три и изключете помпата.
 • Стерилизирайте маркуча, вакуумната глава, играчките за басейн и всичко останало, което е било в басейна, като накисвате в 1:20 разтвор на течен хлор за най-малко 2 часа.  Добавете доза  Lo-Chlor Poga Algaecide  като превантивно средство.
 • Проверете нивото на фосфатите и добавете  Lo-Chlor Starver за да премахнете фосфатите при необходимост.
 • Поддържайте нивата на свободен хлор при 3.0ppm и pH при 7.2 до 7.6 за следващия месец.

Червени водорасли

Розови до яркочервени, тънки и лепкави на пипане. Често се образува вътре в басейна, стълбата на басейна или филтъра. По-разпространени са в басейните от винил и фибростъкло. По-често срещани в тропиците. Лесно се почиства от стените, но като водораслите тип горчица проблемът е в повторното заразяване.

Справяне с проблема:

 • Направете pH 7,2. Добавете доза  Lo-Chlor Algee Knockout.
 • Почистете пода и стените
 • Добавете доза  Lo-Chlor Miraclear Clarifier , за да подпомогнете филтрацията.
 • Стерилизирайте филтъра, като обърнете особено внимание на басейна, стълбата и основния дренаж.
 • Добавете доза  Lo-Chlor Poga Algaecide  превантивно за три месеца.
 • Проверете нивото на фосфатите и добавете  Lo-Chlor Starver, за  да премахнете фосфатите ако е необходимо.
 • Подържайте нивото на свободен хлор при 3 ррм и рН 7.2 до 7.6 следващия месец.

След като се запознахме с видовете водорасли, можем да обобщим, че двата най-важни елемента благоприятстващи развитието на водораслите са азотът и фосфатите.

Фосфатите и азотът са два естествени елемента в природата.

Фосфорът е минерал, докато азотът е газ. Когато попаднат във водата в басейна, могат да възникнат проблеми - особено в лошо поддържан басейн.

Фосфати

Фосфатите са основен хранителен елемент в басейните за растеж на водорасли.

От къде идват фосфатите? Фосфатите са органични градивни елементи, които се образуват когато фосфорната киселина реагира с различни елементи в природата. Фосфатите идват от листата, торове и отпадъци от къпещи се. Други източници на фосфати са детергени, някои инсектициди, безалкохолни напитки, паста за зъби и дори някои химикали в басейните. Колко фосфат е твърде много? Само 0.2 ррм фосфат може да доведе до огнища от водоросли. Интересно е, че в случаите, когато басейните имат повече огнища от водорасли, тестът може да регистрира много ниско или нулево ниво на фосфати. Това е така, защото практически целия фосфат е бил консумиран. Този фосфат вече е органично свързан и не се отчита чрез теста. Когато огнищата се третират (суперхлориране и/или добавяне на Lo-Chlor Algaecide) този органично свързан фосфат ще се отдели във водата. 

Азот

Азотът също може да попадне във вашия басейн от продукти за грижа за тревата, но по-често се въвежда чрез пот (когато ползващите басейна не се къпят, преди влизане), или други видове амоняк. (Амонякът е съставен от азот и водород - NH 4. )

Ето типичния сценарий: азотът влиза във водата и се комбинира с кислород, за да образува нитрити (NO 2 ). Азотът обикновено приема кислорода от HOCl (хипохлорна киселина - формата на хлор, който убива бактериите и водораслите), като по този начин предизвиква нужда от хлор. Ако не поддържате високо ниво на  хлор, водораслите ще се развиват, водата ще стане мътна и т.н.

Единственият начин за отстраняване на нитратите от водата е доливането с прясна вода, която не е замърсена с нитрити. Нитрати (NO 3 ) не са проблем,  нитритите (NO или NO 2 ) са причинителите на проблема.

Фосфатите са жизненоважно хранително вещество и тяхното присъствие във водата в басейните, дори и при ниски концентрации, може да предизвика ускорен растеж на водорасли в лошо поддържани басейни.

Басейните, които са правилно поддържани в баланс, обикновено нямат проблеми с водораслите, но наличието на фосфати може да затрудни контрола над водораслите и ще трябва да увеличите количеството на препарати.

За щастие, когато става дума за фосфати, има на разположение опции за отстраняване на този замърсител от водата.

В миналото водораслите се унищожаваха с киселина и хлор. В крайна сметка това бяха много киселинни басейни, които от своя страна разрушаваха бетонните повърхности и оборудването с течение на времето.

В наши дни има редица начини за премахване на водораслите и поддържане на среда без водорасли.

Това са чрез отстраняване на фосфатите а не на хлор и киселина. Това е много по-безопасно за работа и много по-лесно за използване и дава гарантирани резултати, ако се използва правилно и са закупени от надежден доставчик.

Препарати за отстраняване на фосфати

Грешка, която правят много хора е, че виждат водорасли и започват третиране на басейна с фосфати за отстраняване на водораслите. Това не е правилният начин за справяне с проблема.

Ако в басейна има водорасли, можете да сте сигурни, че нивото на фосфатите е ниско или дори нулево. Това е така, защото водораслите са консумирали фосфатите, тъй като ги използват като хранително вещество, за да оцелеят. Когато убиваме тези водорасли, те отделят част от консумираните фосфати обратно във водата в басейна. Това е ключов процес в разбирането на дългосрочната профилактика на водораслите.

И така, как да третираме правилно водораслите и как да осигурим дългосрочната превенция?

Защо да използвате Lo-Chlor Starver ® ?

Lo-Chlor Starver ® е патентован продукт и е оригиналното средство за отстраняване на фосфати.

Поддръжката на басейна с Lo-Chlor Starver ®  предотвратява растежа на водорасли, като премахва фосфата във водата .

Фосфатът във водата в басейна осигурява изобилие от храна за водораслите, които да се хранят и растат (подобно на торене на тревата преди дъжд).

Не забравяйте, че водораслите са растения и се нуждаят от фосфат като хранителен източник.  Поддръжката  на басейна с Lo-Chlor Starver ® премахва фосфата от водата в басейна.

Като цяло високите нива на фосфати са основната причина за това, да има постоянни огнища на водорасли, въпреки че нивата на хлор са на приемливо ниво.

Starver ®   премахва фосфата, като го абсорбира във филтъра. Малки дози се добавят в кутията на скимера на всеки три дни, докато фосфатът изчезне. След това се извършва тестване на всеки три седмици, за да се установи дали  трябва да се добави поддържаща доза на  Lo-Chlor Starver ® .

Starver ®  е разработен  за борба с огнища на водорасли в язовири/реки и т.н. и по подобен начин се ползва в басейните поради увеличената употреба на фосфати в градинска и тревна подръжка и в миещи препарати.

Прекомерно високите нива на фосфат (4.0 ppm) могат да бъдат намалени бързо, като се използва  Lo-Chlor Bulk Starver ® и  след това се използва  Lo-Chlor Starver ® .

Запомнете: няма фосфати - няма водорасли

 • 2.5 литра  Lo-Chlor Starver ®  ще премахне 1,2 PPM фосфат в басейн от 50 м3. Можете да определите точно колко  Starver ®  ще ви трябва, като тествате нивото на фосфатите и знаете размера на басейна.
 • Ако нивото на фосфатите е 4,0 PPM или повече, е възможно да се премахнат големи нива на фосфат, като се използва  Lo-Chlor Bulk Starver ® . Това ще намали фосфата до около 1.0 PPM, който след това може да бъде отстранен чрез редовно третиране със Starver.
 • Ако нивото на фосфата е над 0,5 PPM, най-добре добавете цяла доза  Starver ®  в скимера отколкото чрез добавяне на 500 мл  доза директно във филтъра на всеки 3 дни.
 • Това ще направи басейна мътен за известно време. Неразтворимият фосфат ще се утаи на дъното и може да бъде филтриран.
 • Ако нивото на фосфата е под 0,5 PPM, добавете на 500 мл  Starver ®  директно в скимера  без басейна да се замътни. Не добавяйте 500 мл по-често от всеки 3 дни.
 • Хората допринасят най-много за фосфати в басейна, особено децата, които играят в басейна. Средните нива на фосфати в домашните басейни са 0,5 PPM. Най-високите нива на фосфати са в обществените басейни.
 • Колкото по-горещо е времето, колкото повече хора са в басейна, толкова по-високи са нивата на фосфатите. Фосфатът идва и от листа оставени в басейна, птици, плодове, трева, кора от дървета, замърсявания след буря и дъжд.
 • След  третиране със Starver ®  , когато нивото на фосфата се върне на 0,2 PPM, е време за поддържаща доза от 500 мл  на 50 м3.
 • Тестовият комплект за фосфат, доставен от Lo-Chlor, има срок на годност 6 месеца! Сменяйте го редовно.
 • Starver ®  премахва фосфата, който кара водораслите трябва да растат. Колкото по-ниско ниво  е фосфатът, толкова по-бавно могат да растат водораслите. Черните водорасли се нуждаят от повече фосфат, отколкото зелените водорасли, така че Starver е по-ефективен срещу черните водорасли.
 • Starver ®  се предлага само от оторизирани фирми за басейни.

 

 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook