fbpx //load TrackerJS !function(t,n,e,o,a){function d(t){var n=~~(Date.now()/3e5),o=document.createElement(e);o.async=!0,o.src=t+"?ts="+n;var a=document.getElementsByTagName(e)[0];a.parentNode.insertBefore(o,a)}t.MooTrackerObject=a,t[a]=t[a]||function( ){return t[a].q?void t[a].q.push(arguments):void(t[a].q=[arguments])},window .attachEvent?window.attachEvent("onload",d.bind(this,o) ):window.addEventListener("load",d.bind(this,o),!1)}(window,document,"script","//cdn.stat-track.com/statics/moosend-tracking.min.js","mootrack"); //tracker has to be initialized otherwise it will generate warnings and wont send tracking events mootrack('init', '703e4174d0f14bfea5b3e96e40483da0');

Как да изберете правилното оборудване за басейн

Как да изберете правилното оборудване за басейн

На този въпрос няма еднозначен отговор. Ще се опитаме да ви дадем няколко съвета, които да имате предвид при вземането на решения. Не избирайте оборудването за вашия басейн набързо, без консултация със специалист и без да се запознаете с начина на функциониране и изискванията на оборудването, тъй като от това зависи безпроблемното функциониране на цялото съоръжение и в същото време и вашия комфорт. Избягвайте продуктите от най-нисък клас, тъй като тази икономия в крайна сметка може да се окаже много лош избор в дългосрочен план. Някои съоръжения, като ВиК система, кранове, клапани, тръби, помпи, филтър, са абсолютно задължителни в едно оборудване за басейн, докато оборудване, като термопомпа, например, не е задължително. 

 

Задължително оборудване за басейн


Закладни части за басейни
Закладните части, т.е. дюзи, скимери, сифони, накрайници, преходи и др. се монтират и вграждат в басейна при изграждането му и е трудно или невъзможно да бъдат демонтирани и разглобявани впоследствие. Особено важно при избора на тези продукти е да са с най-високо качество, тъй като след като бъдат инсталирани, ще бъдат необходими скъпи ремонти, за да ги замените.

ВиК система за басейни

ВиК системата за един басейн като тръби, клапани, кранове и др.трябва да бъде правилно оразмерена и конфигурирана още от самото начало.След приключване на строителната част ще бъде много трудно и скъпо да се променя нещо. Внимателно се запознайте и проучете цялата информация относно проекта и препоръките на специалисти за предложените конфигурации, особено когато има голяма разлика в цената. Нашият съвет е: тъй като не винаги е възможно първоначално да оборудвате своя басейн така както бихте искали (най-често по финансови причини), да помислите в перспектива: още в началото на изграждането на басейна планирайте ВиК и електрическата система така, че да позволява да добавяте допълнително оборудване. Например: инсталирайте байпас, който ще ви позволи да свържете термопомпа и съответната електрическа инсталация. На етапа на строителството разходите за това допълнително оборудване ще бъдат относително ниски.

Помпа и филтър за басейн

Помпата и филтъра са едно от най-важното оборудване за един басейн тъй като посредством тях водата циркулира и се филтрира. Независимо каква помпа и филтър сте избрали, те трябва да са напълно съвместими. За целта трябва да вземете предвид обема на водата в басейна. Също така ще трябва да се определи съответно размера на тръбите. Всички тези изчисления се извършват в самото начало за да може да се избере правилното оборудване.

Осветление на басейн

Открит басейн не се нуждае от осветление, но от съображения за безопасност се препоръчва при ползване нощно време. Също така съвременните LED осветителни технологии придават красив и приятен вид на цялото съоръжение.

 

Допълнително оборудване за басейн


Системи за отопление на басейн

Приятно топлата вода е едно от основните удоволствия при ползването на басейн. Отоплението удължава и оптимизира периодите през които може да се използва басейна.
Различните системи за отопление, като соларни, електрически, котли, термопомпи се различават по отношение на енергийната си ефективност и цени. Проучете кое е най-подходящото решение за вашия басейн и планирайте неговото инсталиране предварително, дори ако го отложите за по-късно. Нашият съвет е: термопомпите са най-доброто решение с оглед на енергийна ефективност и цена, както и лесни за инсталиране и ползване.
Слънчевото отопление е едно много икономично решение за отопление, но е с относително голяма първоначална инвестиция и изисква достатъчно слънчева светлина. Необходимо е прецизно изчисление на разходите преди закупуване и инсталиране на соларна отоплителна система.

Системи за пречистване на вода за басейни

За да е приятно ползването на басейна много важно е той да е чист и хигиеничен. Затова е абсолютно задължително пречистването на водата. Това се осъществява чрез два вида обработка и поддръжка на водата.
- Химическа обработка. Целта е да се премахнат бактериите и вирусите и да се защити здравето на ползващите. За тази цел има различни решения: електролиза, хлоринатор, озонатор, UV защита, препарати под формата на таблетки или гранули.
- Поддържането на водния баланс е параметър, който трябва да се следи редовно. Общата алкалност, общата твърдост и нивото на pH трябва да се поддържат на определени нива, за да се гарантира ефективността на продуктите за третиране и да се избегнат проблемите с корозия, отлагания, зелена вода или др. Наличието на рН регулатор автоматично ще поддържа рН (степен на киселинност на водата) на оптимално ниво (обикновено между 7.2 и 7.5). Важно е да се знае, че за обработката на водата са необходими различни продукти за басейни в различни „периоди от живота на басейна“: първоначално, когато басейна се пуска в експлоатация, по време на активния сезон за ползване, по времето, когато басейна не се ползва (това е зимния сезон при откритите басейни). Трябва да се избягват евтините продукти за басейни. Тъй като подържането на всички тези параметри изисква редовно наблюдение и измервания, което понякога е трудно изпълнимо, препоръчваме ви да монтирате система за автоматичен контрол, дори ако първоначалната инвестиция е голяма. Това е така, защото такава система непрекъснато контролира и анализира водата в басейна и дозира необходимите продуктите. Понастоящем системите за солна електролиза са добро решение както по отношение на ефективността, тъй като гарантират безупречно качество на водата, така и по отношение на спокойствието на потребителя. Те слагат край на проблемите и със зелената вода: всичко се контролира двадесет и четири часа.

Почистващи роботи

Съществуват различни видове роботи, които правят почистването на басейна по-лесно и ненатоварващо в сравнение с ръчното почистване с четка за басейн. Роботите, предлагани на пазара са с голямо разнообразие в зависимост от размера, формата и облицовката на басейна и вашия бюджет.
Ние можем да ви помогнем да направите правилния избор на оборудване, как работи и техническите му характеристики.

Системи за покриване на басейни

Покривалото на басейна ви помага да защитите водата и системата за филтриране от листа, насекоми, прах и други частици както и да намалите разходите за поддържане на  температурата на водата, особено през нощта и да намалите изпарението. Покривалото играе роля и като предпазно устройство за деца, домашни любимци и др. и е едно много полезно оборудване. Предлагат се покривала в много широк диапазон от цени и технически решения.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook