Сауната: как да изберем печка с подходяща номинална мощност?

Сауната: как да изберем печка с подходяща номинална мощност?

При изграждането на сауна трябва да вземете много важни решения. Наред с други неща, трябва да изберете подходящата печка за сауна. След като решите дали желаете електрическа печка или печка на дърва (или дори и двете!), следващата стъпка е да определите капацитета на печката. Това означава, че трябва да изчислите номиналната ѝ мощност, която е подходяща за вашата сауна и ви позволява да предотвратите прекомерно нагряване или недостатъчни температури. Ежедневната ни работа показва, че хората са склонни да подценяват въпросите, свързани с мощността на печката за сауна.

Важно е да запомните, че по-мощната печка не осигурява непременно по-добра пара. Сауните са различни и при избора на нагревател трябва да се вземат предвид характеристиките на сауната.

Всички масивни стенни повърхности на сауната, където се натрупва топлина, трябва да бъдат изолирани за използване на оптималния капацитет на отоплителното тяло. Когато това не е възможно, е необходима по-висока мощност, за да се гарантира, че отоплителят загрява неизолираните повърхности (напр. стъклени врати или дървени стени) и компенсира загубата на топлина. Следователно изборът на нагревател не може да се основава само на размера на сауната, а трябва да се вземе предвид и изчислената кубатура VA.

В тази статия се обяснява:

 • формулата за изчисление, която дава възможност да се определи капацитетът на подходящата печка
 • най-важните съображения, които се прилагат при избора на отоплителен уред

Калкулаторът за сауна е полезен инструмент, който ви помага при изчисленията и ви помага да изберете мощността и модела на нагревателя, който е подходящ за вашата сауна. Калкулаторът за сауна на HUUM е достъпен тук:

Какви са критериите за подходяща изолация

 

Следната конструкция на стената и тавана на сауната се счита за достатъчно изолирана:

 

 • внимателно монтиран изолационен слой от 100 mm (минимум 50 мм);
 • влагозащитната бариера на конструкцията е създадена с помощта на залепено алуминиево фолио или друг отразяващ материал;
 • има въздушна междина от поне 10 мм между влагозащитната бариера и облицовката;
 • за вътрешна облицовка е използвана лека дървена плоскост с приблизителна дебелина 12-16 мм;
 • на границата на таванните плоскости в горната част на стенните плоскости има поне 5 мм въздушна междина.

За да се оптимизира капацитетът на отоплителното тяло на сауната, би било полезно таванът на сауната да бъде по-нисък, което намалява кубатурата на парната баня (нормалната височина на сауната е 2100-2300 мм, а минималната височина е 2000 мм). Изолацията на тавана трябва да бъде с дебелина най-малко 100 мм, а таванът трябва да бъде облицован, както е описано по-горе.

Изчисляване на кубатурата на парната баня

Изчислената кубатура на парната баня (VA) се изчислява чрез добавяне на допълнителния обем на неизолираните повърхности (стъклена врата или стъклена стена, неизолирана дървена или дървена стена) (VS) към кубичните метри на помещението (VR). Един квадратен метър неизолирана повърхност се равнява на 1,5 кубични метра. За да определите допълнителния обем на неизолираните повърхности (VS), умножете квадратните метри на неизолираните повърхности (S) по съответния коефициент (k).

Неизолирана повърхност

Стъкло, дървена стена или друга неизолирана повърхност

Коефициент (k)

1,5

Примерни изчисления

Например, ако сауната е дълга 2 метра, широка 1,5 метра и висока 2,3 метра, кубатурата на помещението ще получите, като умножите тези цифри.

 

VR = 2 x 1,5 x 2,3 = 6,9 м³

 

Нека предположим, че сауната има стъклена повърхност (стъклена стена с врата), която е широка 1,5 метра и висока 2,3 метра.
Квадратните метри на неизолираната повърхност се определят, както следва:

 

S = 1,5 x 2,3 = 3,45 м²

 

Този резултат трябва да се умножи по съответния коефициент (1,5).

 

VS = 3,45 x 1,5 = 5,18 м³

 

Накрая трябва да прибавим допълнителния обем на неизолираните повърхности към действителния кубичен размер на помещението, за да получим изчисления кубичен размер на сауната.

 

VA = 6,9 + 5,8 = 12,08 м³

 

Трябва да изберете печката за сауна въз основа на изчисления кубичен размер 12,08 м³, а не на действителния кубичен размер 6,9 м³.
Като се имат предвид горните изчисления, за тази конкретна сауна би бил подходящ нагревател за сауна HUUM DROP с номинална мощност 9 W.

Както можете да видите, неизолираните повърхности оказват значително влияние върху подходящите варианти на отоплителните уреди. На неизолираните повърхности се падат над 40% от необходимата мощност.

Печки за сауна на дърва

След като направите изчисленията, сравнете резултатите със спецификациите на производителя на отоплителния уред, когато започнете да избирате печката за сауна, която отговаря на изчислената кубатура на парната баня. Разумно е да добавите известен резерв, тъй като не се препоръчва печката за сауна да се нагрява постоянно на пълна мощност. За разлика от електрическите печки за сауна, печката на дърва дава възможност за промяна на мощността на отопление. Постоянното интензивно нагряване съкращава значително полезния живот на печката. Когато сауната достигне желаната температура, трябва да се използват само няколко дървени трупи, за да се поддържа пещта гореща.

 

В същото време печката на дърва не трябва да бъде прекалено мощна. Ако печката е твърде мощна, помещението се загрява бързо, но камъните в сауната не са достатъчно горещи, за да добавят пара. В случай че продължите да се отоплявате, парната баня ще бъде прегрята до момента, в който камъните за сауна придобият достатъчна температура.

Електрически печки

Преди да вземе решение за конкретен модел електрическа печка за сауна, електротехникът трябва да определи параметрите на главния прекъсвач и сечението на захранващия кабел. В случай че вашата ел. система не позволява да монтирате печка с необходимия капацитет, изберете печка, която побира повече камъни за сауна. По-голямото количество камъни съхранява повече енергия и изпарява повече вода и оттам компенсира недостига на мощност на печката за сауна. Загряването на сауната отнема повече време, но гарантира по-добро преживяване в сауната.

Определянето на подходящия капацитет на печката е важна част от изграждането на сауната. Отличните резултати от сеансите в сауната зависят от различни фактори. Един от важните, но често пренебрегвани аспекти е вентилацията. В следващата статия ще обясним защо е важна вентилацията на сауната.

Сауна във вашия дом – как да реализирате мечтата си

Сауна във вашия дом – как да реализирате мечтата си

Сауна във вашия дом – как да реализирате мечтата си

Мечтаете ли да създадете свой собствен спа център за релакс и удоволствие?  Всъщност не е толкова сложно да си направите сауна в подходяща стая в дома ви. С това ръководство ще ви помогнем да се справите с това предизвикателство.

Ръководството за вашата нова сауна

 • Къде е най-подходящото място за сауната? Почти всяка стая е подходяща, но хубаво е да има душ наблизо. Независимо къде е поставена сауната, енергията, използвана за нейното отопление ще отоплява и цялата къща

 • Вентилацията е най-важната част при планирането на вашата сауна. Тя се определя от това, къде е поставена печката за сауна. Сауната трябва да се проветрява чрез естествена вентилация, като входът на въздуха е непосредствено под печката. Изходът на въздуха се поставя високо, колкото се може по-далеч от печката и да е възможно по-голям. Въздухът трябва да бъде отведен до същото пространство, от където се постъпва.

 • Вратата трябва да се монтира от същата страна до печката за сауна. Циркулацията на въздуха от вратата помага за по-доброто разпространение на топлината в сауната.

 • Печка за сауна. Внимателно следвайте инструкциите за инсталиране на печката за сауна. Минималните разстояния до стената и пода трябва да се спазват задължително. Обемът на сауната (площ на пода Х височина) и изборът на материали определят каква трябва да е мощността на печката. Ако изберете материали като стъкло, плочки, бетон или камък за  стените или тавана, мощността на печката трябва да бъде по-голяма.

 • Височината на сауната трябва да бъде между 190 см и 220 см, в зависимост от избраната от вас печка за сауна. Не я правете твърде висока, тъй като топлината е в горната част и може да бъде трудно да се затоплят долните части на сауната.

 • Стените на сауната от стъкло са стилни и красиви. Уверете се, че така няма проблеми и  сауната е достатъчно здрава и стабилна. Обърнете внимание, че сауна с големи стъклени площи по-трудно се отоплява.

 • Винаги изграждайте сауната като стая в стаята. Между външната стена на сауната и съществуващата конструкция на стената трябва да има вентилирана въздушна междина от минимум 20 мм.

 • Обзавеждане. След като решението за поставяне на отоплителните уреди, вратите и стъклените стени е решено, планирайте обзавеждането с пейки, облегалки, осветление, аксесоари и т.н. Две нива пейки правят сауната по-практична и удобна и за тези, които предпочитат сауната малко по-хладна и тези, които предпочитат по-висока температура.

 • Подът трябва да е нехлъзгащ и да издържа на влага и топлина. Отводнителен улей, водещ извън сауната е добра идея. Декоративната настилка на пода е удобна за стъпване и ходене, но прави почистването по-трудно.

 • Осветлението е важно за създаване на приятна атмосфера в сауната. Помислете къде искате да го поставите и как да се контролира.

 • Аксесоари като ароматизатори, ведро, термометър, хигрометър, часовник, шапки за сауна и др. също са важни и не ги забравяйте.


Желаем ви приятни моменти в новата сауна!

Шапките за сауна – защо трябва да ги носите!

Шапките за сауна – защо трябва да ги носите!

Защо трябва да използваме шапки за сауна?

Може би сте попадали на странно изглеждащите големи филцови шапки, които носят посетителите на сауната, и сте се чудили защо бихте носили вълнена шапка в сауната? Не е ли вече достатъчно горещо?

Шапките за сауна са незаменим помощник в борбата за красотата на вашата коса. Те предпазват косата от изсушаване, а без това тя губи много влага, става суха и слаба. Шапките за сауна предпазват от прегряване и нежелано въздействие на високите температури.

В днешно време на пазара има огромен избор от шапки за сауна, които да задоволят вкуса на всеки. Тъй като са толкова популярни, занаятчиите правят стилни, забавни и уникални дизайни.

От какво традиционно се правят шапките за сауна?

Традиционните шапки за сауна най-често се изработват от вълнен филц, който е подходящ материал за използване в сауната. Вълната има антибактериални свойства и е по-устойчива на замърсяване, влага и миризма в сравнение с много други текстилни материали. За плъстените шапки за сауна често се използват алпака и овча вълна. Ленът е популярен текстил за сауна и също може да се използва като материал за шапки за сауна. Той абсорбира ефикасно влагата, екологичен е, щади кожата и подобрява мекотата си, колкото повече го използвате. Най-добре е да са естествени, без никакви допълнителни оцветители.

Синтетичните шапки за сауна са най-лошият избор и дори не си струва да се обмисля. Синтетиката в никакъв случай не е подходяща, защото не само не предпазва главата от високи температури, но и може да причини вреда.  

Някои любители на сауната носят кърпа като каска или тюрбан вместо шапка за сауна. Няма лошо, може и така. Въпреки това, за да запазите главата и косата си в безопасност, трябва да спазвате няколко изисквания: често потапяйте кърпата в студена вода и се уверете, че тя стои здраво на главата ви, покривайки цялата ви коса. Въпреки това, не винаги е възможно правилно да скриете косата под кърпата. Освен това кърпата обикновено пада от главата в най-неподходящия момент, така че трябва да го направите отново. Всичко това е досадна и досадна процедура. За това са шапките за сауна.

И накрая, филцовите и вълнените шапки за сауна се считат за най-добрите. Те ефективно предпазват главата и косата от прегряване.

Как да използваме шапката за сауна?

Накиснете шапката за сауна в хладка вода, преди да я използвате. Внимателно изстискайте излишната вода и я поставете на главата си, като леко покриете горната част на ушите си, за да се възползвате максимално от охлаждащия ефект. Когато се грижите правилно и почиствате редовно, шапката за сауна ще ви служи дълго време.

Шапките за сауна са лесни за поддръжка. Могат да се перат с мек препарат или сапун, подходящ за вълна. Ръчно пране или машинно пране с настройка за вълна. Когато перете на ръка, не забравяйте да перете вълната в хладка вода.

Шапките за сауна от филц са с изключителен дизайн. Те обикновено се правят на ръка, така че са уникални, единствени по рода си шапки с особено широка гама от шарки.

шапка за сауна
шапка за сауна

Защо се нуждаете от шапки за сауна?

Въпросът е, че в жегата главата се загрява много по-бързо и по-силно от тялото. Горещата пара и топлината на сауната, според законите на природата, се издигат нагоре. Следователно най-горещата температура е в главата, което повишава кръвното налягане. Това е причината, поради която по-късно главата става тежка, усеща се сънливост и слабост, трудно се диша. Именно поради тези усещания повечето хора не обичат сауните, но всичко това е само защото главата е незащитена. Забравяме, че нашият най-важен орган, мозъкът, е отговорен за всичко. Купуването на шапка за сауна е просто необходимо, за да защитите здравето си.

Какви трябва да бъдат шапките за сауна?

Купуването на шапки за сауна не е трудно в наши дни. На практика във всеки търговски център има секция за продукти за сауна, където се продават не само шапки за сауна, но и други продукти за сауна. Когато избирате шапка, най-важното е да обърнете внимание на материала, от който е изработена и качеството. Материалът трябва да има високи изолационни свойства. Шапките за сауна трябва да прилягат плътно на главата и да покриват цялата глава до веждите. Необходимо е шапката за сауна да се поддържа суха през цялото време на къпане. Не забравяйте, че главата се нагрява много бързо.

Шапките за сауна са незаменими

Понякога се случва шапката за сауна да бъде заменена с обикновена мокра кърпа, която е усукана като тюрбан. И така, няколко съвета за жените: ако използвате специални продукти за укрепване и възстановяване на косата, тогава е по-добре просто да сложите кърпа или шапка на главата си и да отидете в парната баня – повярвайте ми, ще получите страхотен резултат което наистина ще ви изненада приятно. Най-добрите маски са топлинни. Топлината за сауна ще свърши идеална работа, а шапките за сауна ще предпазят косата ви от прекомерна топлина. Освен това къпането в сауна с шапка е просто страхотно. Ушите не горят, косата е защитена и главата не прегрява бързо. Шапките за сауна са чудесен изолатор. Те поддържат въздуха вътре при постоянна температура. По този начин главата ви е защитена и можете да се насладите на дълго затопляне в сауната.

Шапките за сауна са основен артикул за всеки потребител на сауна. Използват се за защита на косата, кожата и главата от прегряване и изгаряния. Препоръчително е да използвате шапка за сауна всеки път, когато влизате в горещата сауна.

Винаги е приятно да получиш подарък, който хваща окото и стопля сърцето, а още по-добре е да е практичен и свързан с хоби. Така че шапките за сауна са перфектни като подарък за любими хора или заклети любители на сауната. Ако не искате да я подарявате, можете да я купите за себе си и да се насладите на страхотна и безопасна сауна.

Сауната: термодървесина

Сауната: термодървесина

Съвременното разбиране за термично обработена дървесина идва от финландците, които създадоха технологията през 90-те години на миналия век.

Това е термичо обработена дървесина при температури 185 – 205°C,  в следствие на което дървото придобива уникални свойства и става практически вечно. Сауната от термично обработена дървесина не абсорбира влага, не гние и не се напуква. А с течение на времето не се появяват и пукнатини между дъските.

В допълнение, дървото придобива красив, дълбок и равномерен тон.

термодървесина

И така, какво точно представлява термообработеното дърво?

Процесът на термообработка се извършва в специално проектирана термопещ и се наблюдава постоянно от специалисти.

Всички производители на термообработено дърво следват един и същ принцип: в рамките на максимум 48 часа температурата на дървесината се повишава до 205°C, намалявайки съдържанието на влага, което е последвано от процес на охлаждане.

В технологичния процес не се използват никакви химикали – само топлина и пара.

При термична модификация плътността на дървения материал намалява и структурата й се променя.

 • Физичните и химичните свойства на дървото се променят.

Когато се нагрява, дървото отделя влага и химическите компоненти се трансформират.

 • Термичната обработка намалява абсорбционната способност на дървото, което означава, че не се разширява толкова много при наличие на влага.

Освен това, подобрява стабилността на размерите му, тъй като се разширява и свива по-малко при външни условия.

 • По-ниското вътрешно напрежение в този тип дървесина намалява разхода на материали.

Термообработката прави дървото по-издръжливо и стабилно

 • Биологичната устойчивост на дървесината се увеличава, тъй като хранителните вещества в нея се модифицират по време на термична обработка и стават по-малко достъпни за вредители и микроорганизми.
 • Това повишава издръжливостта й, особено при външни условия, и не е необходимо да бъде импрегнирана с токсични препарати.
 • Топло- и звукоизолационните характеристики на термообработеното дърво са с до 30% по-добри, в сравнение с естествената дървесина.
 • Термично обработената дървесина притежава по-ниско тегло и плътност, което я прави по-лесна за работа.
термодървесина
термодървесина

АБОНИРАЙТЕ СЕ за нашия бюлетин

Сауната: избор на електрическа печка

Сауната: избор на електрическа печка

   Изборът на печка за сауна може да бъде объркващ и е лесно да сгрешите, ако не знаете какво търсите. В тази статия отговаряме на най-често задаваните въпроси относно това важно решение, за да ви улесним в намирането на най-подходящата печка.

От колко мощна печка имам нужда?

Първото нещо, което трябва да вземете предвид, е размерът на сауната.

Вътрешният обем на сауната определя от каква мощност ще се нуждае, както и дали имате пространство за монтаж на малка или по-голяма печка.

Тук сме описали правилото, по което се определя мощността на печката, но имайте предвид, че стойностите варират, в зависимост от производителя и модела:

 • 4.5kW      4-7м³
 • 6kW         5-9м³
 • 9kW         8-14м³
 • 10.5kW   10-19м³
 • 15kW      14-24м³
 • 18kW      18-30м³
 • 21kW      24-36м³
 • 25kW      30-39м³
 • 26kW      38-46м³

Важно е да отбележим, че „действителният“ обем и „изчисленият“ обем на сауната може да се различават.

„Действителният“ обем се изчислява с уравнението: дължина х ширина х височина, докато „изчисленият“ обем взема предвид фактори като това колко добре е изолирана сауната и дали има наличие на стъклени елементи (врата).

Сауни с повече стъклени елементи и/или малко изолация изискват по-мощна печка.

При стъклените елементи основното правило е, че всеки квадратен метър стъклена повръхност добавя кубичен метър обем.

huum_hive

Монофазна или трифазна печка?

Отговорът е, че зависи.

Размерът на сауната ще определи избора на печката.

А мощността и размерът на печката ще определят размера на захранващия кабел.

Печката за монтаж на стена ли трябва да бъде или свободно стояща?

Отговорът на този въпрос зависи от личните предпочитания.

Пространството е основен фактор при избора.

Обикновено, печките с по-голяма мощност са свободно стоящи, поради по-големия обем камъни, от който се нуждаят.

Трябва ли ми контролно табло за управление?

Функцията на контролното табло на печката е да поддържа правилната температура и да гарантира, че печката функционира коректно.

Всяко контролно табло за сауна има температурен сензор. Той измерва температурата (обикновено, в най-горещата част) на помещението и указва на нагревателите да повишат или намалят температурата.

Печките за сауна могат да бъдат оборудвани както с вградено, така и с външно управление.

Ако сте горд собственик на домашна сауна – имате избор между двете опции.

Ако, обаче, сауната е обществена – от съображения за сигурност е необходимо използването на външно управление.

sauna-stones-huum

Какъв капацитет за камъни трябва да има печката за сауна?

Вярваме, че сауната трябва да се прави по традиционния финландски начин.

Финландците твърдят, че колкото повече камъни има в печката, толкова по-мек и приятен е löyly (парата/ атмосферата в сауната).

Какво количество камъни ми е необходимо?

Всяка печка е различна, съответно се нуждае от различно количество камъни.

Обикновено, то е описано в техническите характеристики на печката.

Мога ли да поливам камъните с вода?

Да.

Просто се уверете, че камъните са подредени правилно, за да сте сигурни, че водата се изпарява директно от тях и минимално количество от нея достига до нагревателите.

В противен случай ще изгорят и ще се наложи да ги смените с нови.

Дървени вани KIRAMI

Дървени вани KIRAMI

Дървени вани KIRAMI

дървени вани
дървени вани

Защо да изберете дървените вани на Kirami?

Лесни за монтаж и поддръжка!

Красиви и стилни!

Енергийно ефективни!

Мисия

Мисията на Kirami е да предлага висококачествени и лесни за употреба продукти, с които можете да се гордеете. Всички вани се произвеждат ръчно от внимателно подбрани материали и се сглобяват във фабриката на Kirami в Sastamala, Finland.
 
Историята на Kirami започва преди повече от 20 години, през 2001 г. Първите хидромасажни вани са внесени от Швеция, но скоро след това започва и собственото производство на компанията. През 2006 г. компанията се премества в по-големи помещения и продуктовата гама се разширява, като включва джакузита, изработени от термо-дърво. В началото на 2011 г. Kirami се премества в сегашните си помещения с площ над 3000 кв. м.
дървени вани

Естетика и релакс

Горещите вани на дърва са екологично чисти, енергийно ефективни, безопасни и релаксиращи, на които мнозина се наслаждават през годините. Усещането, когато влезете в дълбока вана без дюзи, можете наистина да се насладите на момент на мир и спокойствие и да усетите как ежедневният стрес изчезва. Просто се облегнете, затворете очи и се насладете на топлината и тишината.

дървени вани
дървени вани

Kirami Woody L – за 6-8 човека

дървени вани
дървени вани
дървени вани
Follow Us

Колко време отнема седмичната поддръжка на басейна?

Колко време отнема седмичната поддръжка на басейна?

Преди да се захванете да инвестирате в басейн, е важно да обмислите няколко практически аспекта. Като например колко време ще трябва да отделяте за поддръжка на басейна всяка седмица? Някои биха казали, твърде дълго! И все пак, благодарение на последните иновации, ситуацията е коренно различна в наши дни. Грижата за басейна по време на плувния сезон вече не е сложна или отнемаща прекалено много време, защото най-новото интелигентно оборудване прави почти всичко вместо вас. Така че забравете за паникьосващите показания на pH, сложете мрежата на скимера, настанете се удобно на шезлонга и се любувайте на кристално чистия си басейн.

Интелигентна поддръжка на басейна пести средства и време!

Интелигентното оборудване е революция в поддръжката на басейна, за да направи живота ви по-лесен от всякога. Независимо дали става въпрос за нива на pH, чистота или температура на водата, запушване на филтъра или работа на помпата, можете да изберете какво да автоматизирате според бюджета си. Нищо не ви пречи да започнете отначало и да надграждате системата си с течение на времето. Едно нещо е сигурно – автоматизираното оборудване ще ви спести време и пари!

Ето как да поддържате басейна си само за 20 минути седмично!

Почистване

Влезте в ролята на робот за почистване: изберете между електрически и хидравлични системи за засмукване. И двете имат своите предимства, които са различни в зависимост от това дали басейнът ви е вкопан или надземен. Някои роботи могат да почистват всички зони на басейна: пода, стените и водната линия. Такъв е например TigerShark® QC на Hayward, който почиства целия басейн (до 6 x 12 м) само за 3 часа. Така че защо да прекарвате часове с четка за търкане?

Дезинфекция на водата

Ако спомените ви за училищните уроци по химия са малко размити, изберете автоматизирана система за управление на басейна.  Системите за солна електролиза, едно от най-популярните решения днес, използват солта, която се съдържа във водата в басейна, за да произвеждат хлор в реално време, без ваша намеса. Можете да ги съчетаете с интелигентна система за управление на pH и ORP. Водещата система за обработка на водата на Hayward, AquaRite® + регулира и контролира различни части от оборудването на басейна (pH е включено, ORP е опция). Ако предпочитате система за впръскване на течен хлор, контролната станция ще отговори напълно на вашите нужди.

Филтрация

И в този случай можете да намалите до минимум времето, което отделяте за поддръжка на басейна. Вместо пясъчен филтър, който трябва да се промива редовно, изберете патронен филтър. Някои модели, като многоелементния патронен филтър SwimClear™, се нуждаят само от една сесия за поддръжка на сезон.

Налице е огромен избор от помпи за басейни, вариращи от едноскоростни помпи до ултра тихи помпи с променлива скорост, които работят непрекъснато на ниски обороти, за да подобрят качеството на водата и да намалят консумацията на електроенергия.

Водещи в тази област са Hayward TriStar® VSTD и Max-Flo XL™ VSTD

Ниво на водата

Използването, вятърът и слънчевите лъчи естествено водят до понижаване на нивото на водата в басейна. Трябва редовно да проверявате дали водната линия се намира правилно, на две трети от пътя до скимера. Ако го оставите да падне твърде ниско, може да причините необратима повреда на помпата. Ето защо от време на време трябва да доливате вода в басейна, освен ако не монтирате регулатор на нивото на водата, който да регулира нивото вместо вас. Той е полезен елемент в ежедневието, но наистина се използва, когато сте на почивка.

WiFi: луксът да управлявате басейна си от разстояние!

WiFi модула ви помага да управлявате всички параметри на басейна бързо и лесно от вашия смартфон или таблет. Hayward Control Station и AquaRite® + могат да управляват филтрацията, отоплението и осветлението на вашия басейн, както и обработката на водата. И като допълнителен бонус, те са съвместими с оборудване от други производители. Със свързан басейн гарантирано ще прекарвате повече време във водата, отколкото в помпеното помещение!

Как дъждът влияе на водата в басейна ви?

Как дъждът влияе на водата в басейна ви?

Дъждът определено може да има неблагоприятно въздействие върху водата в басейна, въпреки че може да е изненада за всички, че проблемите, причинени от дъжда, не са резултат от „разреждането“ на препаратите във водата 🙂 Един инч дъждовна вода, добавен към типичен басейн от 50 000 литра, увеличава количеството вода само с около 1,5%, което означава, че разреждането обикновено не е проблем.

Проблемът е в това какво „носят“ дъждовните капки, а именно – спори на водорасли и замърсители.

Спорите на водораслите обикновено „живеят“ във въздуха.

„Транспортират“ се с помощта на въздушните течения и, по този начин, често попадат в благоприятна за разпространението им среда – това е част от репродуктивната им стратегия.

Когато вали, спорите и други частици във въздуха попадат във водата, заедно с други микроорганизми, които обитават района около басейна.

Този микс от микроорганизми влиза във взаимодействие с хлора в басейна и, съответно – редуцира нивото на активен хлор във водата.

В допълнение, когато тези микроелементи се разтворят, осигуряват „храна“ за развитието и растежа на водорасли и други микроорганизми.

В комбинация с малко слънчева светлина и топла вода, условията за развитие на водораслите стават иде-ал-ни.

Какво да правим? Решението на проблема е следното – уверете се, че скоростта, с която унищожавате водораслите, е по-висока от тази, с която се размножават.

Дезинфекцирайте редовно и поддържайте химичния баланс на водата в идеалните граници.

За тази цел препоръчваме следните продукти:

Служи за дезинфекция на водата в басейна.

Бързодействащ алгицид със силен бактерициден ефект. Използва се срещу образуване на водорасли.

Подходящ за басейни, облицовани с всякакво покритие.

Полимерен коагулант със сгъстяващи и утаяващи свойства. Спомага за пречистване и избистряне на водата. Използва се за уедряване на микроскопичните частици, които филтърът не е в състояние да задържи.

Подобрява чистотата на водата до 24ч. Повишава ефективността на всички почистващи средства. Повишава ефективността на солна електролиза. Не се утаява на дъното на басейна. Съвместим с всички видове почистващи препарати и оборудване.

Отпадъците, които са попаднали в басейна в следствие на дъжда, също могат да повлияят на химичния баланс на водата в басейна. Изключително важно е да тествате водата след  дъжд и да възстановите баланса на pH, ако не е в граници.

Как да подготвите басейна си за лятото (правилният начин)!

Как да подготвите басейна си за лятото (правилният начин)!

Tемпературите се повишават, време е да почистим и подготвим басейна за летния сезон! Много собственици предпочитат да наемат професионалист, който да свърши това вместо тях, но ако следвате тези прости стъпки ще се справите за нула време.
1. Отстранете, почистете и съхранете покривалото на басейна
Покривалото е защитавало водата в басейна от отпадъци през цялата зима – последното, което искате, е да позволите на всички клони, листа и мръсна вода да попаднат в басейна.

Необходимо е да ги отстраните, за да предотвратите замърсяването на водата при премахването му.

Също така е необходимо да премахнете мътната вода, натрупана на повърхността му. Ако все още нямате помпа или някакъв тип потопяема помпа за източване на тази вода, сега е моментът да се снабдите с такава.

Ако сте със зимно покривало с мрежа в средата, през която са се оттичали разтопен сняг или дъждовна вода, просто премахнете колкото можете повече клони, листа и други замърсявания.

Това може да стане с мека четка, например.

Когато мръсната вода е източена и покривалото е почистено от всякакъв тип замърсители, можете да го премахнете. След което го почистете старателно, оставете го да изсъхне и внимателно го сгънете и приберете.

Флотадорите във водата, използвани през зимния сезон, също ще трябва да се отстранят и изсушат, преди да ги приберете.

Ако забележите малки разкъсвания по покривалото, поправете щетите с помощта на комплект за ремонт.

Ако покривалото е силно повредено или износено, планирайте закупуването на ново.

2. Монтиране на оборудването и аксесоарите
Много неща могат да се случат с оборудването на басейна през зимата.

Когато инсталирате всички съоръжения, проверете за пукнатини, причинени от замръзване, и смажете всички уплътнения, о-пръстени и др.

Ако някои от тези части показват признаци на стареене и износване – сменете ги. Всичко необходимо за съответния модел помпа или филтър, може да намерите тук.

Свържете помпата, филтъра и останалото оборудване, ако има такова. Не забравяйте да махнете тапите от сифоните!

След това поставете стълбитепрожекторите и останалото оборудване, ако има такова (трамплин, пързалка и др.), които сте демонтирали при зазимяването.

Когато всичко е на мястото си, премахнете тапите за заимяване от скимера и дюзите.

Ако е необходимо, напълнете отново басейна до нормално работно ниво (около 2/3 от скимера) и проследете за течове, тъй като тръбната разводка започва отново да се пълни с вода.

3. Почистете и филтрирайте басейна.
Ако след премахването на покривалото, коритото на басейна е силно замърсено, е желателно да се изпразни от наличната вода, да се почисти добре, след което може да се напълни отново с вода.

Почистете дъното и стените на басейна с четка или водоструйка, за да премахнете залепналите спори на водорасли и други натрупвания.

След като напълните басейна с вода, отстранете по-едрите замърсители от повърхността на водата с помощта на плитко или дълбоко кепче, ако е необходимо.

Почистете утаените на дъното боклуци чрез вакуумна подочистачка.

ВАЖНО: Ако не изпразвате басейна, не използвайте автоматично почистващо средство (робот или друго), докато не приключите с подготовката на басейна!

Вакуумната подочистачка с алуминиев телескопичен прът е най-подходяща за тази стъпка.

4. Тествайте и балансирайте водата.
Използвайте тест ленти или комплекти за тестване на водата, за да проследите нивото на pH на водата.

Небалансираната вода може да повлияе на ефективността на дезинфекциращите препарати и общото „здраве“ на басейна.

По тази причина използването на препаратите за повишаване и намаляване pH-нивото на водата е важна част от подготовката на басейна.

Препоръчителното ниво на pH е 7.2-7.6. При тези нива дезинфекциращите препарати имат най-голяма ефективност.

Ако имате тестер за измерване на общата алкалност и твърдостта на водата, е желателно да проследите и техните нива. Препоръчително е да бъдат в тези граници:

– Обща алкалност: 80-120 ppm.

– Твърдост: 180-220 ppm.

Обезвъздушете помпата, след което филтрирайте водата на басейна за поне 12 часа през нощта, преди да преминете към следващата стъпка.

5. Дезинфекцирайте водата.
Основните препарати за дезинфекция, които ще са ви необходими в реда на прилагане, са:

1. pH регулатор ( – или + , в зависимост от нивата в момента)

2. Бързоразтворим хлор на гранула

3. Алгицид

След като приключите с дезинфекцията на водата – тествайте я отново и направете корекции в нивата, ако е необходимо.

Когато филтрацията на басейна е работила поне 24 часа и нивата на хлор са паднали до безопасни такива (около 1-3 ppm), сте почти на финалната права.

Ако са се появили допълнителни отпадъци на дъното на басейна, минете още веднъж с вакуумната четка.

И басейна Ви е готов за лятото. Насладете се на сезона!

Солна електролиза – как работи?

Солна електролиза – как работи?

Системите за солна електролиза стават все по-популярни през последните години. Те предлагат редица предимства пред обикновените басейни с хлор.

Басейните със солена вода черпят от разтворена сол във водата, за да генерират хлор. Клетката на системата използва процес, наречен електролиза, за разграждане или отделяне на солта (натриев хлорид) във водата.

Химичната реакция, създадена чрез електролиза, произвежда хлор под формата на натриев хипохлорит и хипохлорна киселина. Тези дезинфекциращи окисляващи агенти са същите като хлора, който обикновено се използва в плувните басейни в твърда и прахообразна форма. Това означава, че басейните със солена вода всъщност не съдържат хлор. Те просто използват генератор на хлор, вместо да зависят от добавения хлор под други форми.

Важна разлика на басейните със солна електролиза, е че имат намалени количества хлорамини. Хлорамините са страничен продукт и са основната причина за дразнене на очите и острата миризма на „хлор“. Намалените хлорамини в басейните със солена вода са едно от най-големите предимства. Процесът на електролиза окислява или елиминира хлорамините по много подобен начин като традиционния хлорен шок.

Какво представлява един басейн със солна електролиза?

Логично, това е басейн, към чиято вода добавяте сол. Но защо? И как това променя качествата на водата?

Количеството сол е под прага на вкуса, което означава, че не усещате силен солен вкус, както е с морската вода. Водата в морето е с 50 000 части на милион (PPM) сол. Басейнът със система за солна електролиза съдържа само 3000 PPM сол.

В тръбната система на басейна се монтира електрод (наричан още клетка). Разредената солена вода преминава през клетката, а електрическата реакция между електрода и солената вода генерира хлор.

Та, да – няма да ви се налага да си купувате хлор, тъй като ще произвеждате свой собствен.

Произведеният хлор е с доста по-високо качество от традиционния и не води до негативни ефекти като миризма, зачервени очи и дразнене на кожата.

Също така, системите за солна електролиза имат функция за “суперхлориране”, която действа като шоково третиране на басейна.

Плюсове на басейните със солна електролиза:

Без повече разходи за хлор – Системата за солна електролиза произвежда естествен хлор. Това означава, че няма да ви се налага да купувате хлор на таблетки или гранули!

Край на ръчното добавяне на хлор – Дозирането в системата става с натискането на един бутон.

Това е сериозно предимство пред традиционния хлор, където трябва да сте сигурни, че хлорирате всяка седмица, а, ако забравите или отидете на почивка, започват проблемите.

Без тежка миризма на хлор, зачервени очи и дразнене на кожата – Всички тези неприятни “качества” на традиционния хлор се дължат на хлорамините.

Хлорът, който системата за солна електролиза генерира, не съдържа хлорамини.

Това е и причината много хора, които се наслаждават на басейн със солна електролиза, да са убедени, че в басейна няма хлор.

 

При басейните със солна електролиза трябва да обърнете внимание на:

Високо pH и натрупване на калций – В солените басейни нивото на pH на водата “обича” да се повишава. Ако не поддържате нивото на pH в граници, това може да доведе до натрупване на калций в басейна или клетката на солната електролиза.

Това е лесно изпълнимо – тествате нивата на pH всяка седмица и добавяте препарат за понижаване на pH, ако е необходимо.

Смяна на солната клетка – На всеки 3-7 години ще трябва да сменяте клетката на системата за солна електролиза, чиято цена започва от 600 лв. и може да достигне до 2000 лв., в зависимост от модела, производителя и обема на басейна.

Ако решите да инсталирате топлообменник към басейна, може да помислите за такъв, изработен от титаний, тъй като притежава добри работни характеристики в солена среда.

Последният елемент, който можем да препоръчаме, е жертвен цинков анод – поставяте го в скимера и анодът абсорбира цялата корозия.

Преминаване от хлор към сол

След като вземете окончателно решение да преминете от традиционен хлорен басейн към басейн със система за солна електролиза, най-важното е да изберете модела.

Бюджет

Цените на системите за солна електролиза започват от 1000 лева и могат да стигнат до 5000 лева.

По-евтините модели са семпли откъм допълнителни характеристики, докато системите от по-висок клас имат цял куп фантастични функции, като приложение за управление на целия басейн и други.

Екстри

Моделите се различават по отношение на предлаганите функции: дозиране, самопочистване, самодиагностика, цифрово отчитане и възможност за дистанционно управление на оборудването на басейна.

Смяна на клетката

Това е важен и често – пренебрегван фактор. Клетката има нужда от подмяна на всеки 3-5 години.

Резервните клетки варират от 400лв до 2000лв., в зависимост от производителя и модела.

Откъде да си купим такава система:

Тук можете да разгледате нашите системи за дезинфекция със солна електролиза.

БЛОГ

Колко време отнема седмичната поддръжка на басейна?

Колко време отнема седмичната поддръжка на басейна?

Преди да се захванете да инвестирате в басейн, е важно да обмислите няколко практически аспекта. Като например колко време ще трябва да отделяте за поддръжка на басейна всяка седмица? Някои биха казали, твърде дълго! И все пак, благодарение на последните иновации,...

Poolican – помпа, филтър, термопомпа и солна електролиза в едно!

Poolican – помпа, филтър, термопомпа и солна електролиза в едно!

POOLICAN by

POOLEX

Контролна станция –

помпа, филтър,

термопомпа и

солна електролиза

за басейни до 25м³.

Poolican съчетава термопомпа с филтрация и обработка на водата, което означава, че вие и вашето семейство можете да се насладите на топла, чиста вода в басейна, и всичко това от едно компактно устройство.

Свързването на Poolican е бързо и просто, а управлението на цялата инсталация – през Вашия смартфон, с помощта на приложението Smart Life за iOS и Android.

Термопомпата е инверторна, като позволява непрекъсната работа и по-ниска консумация на електроенергия.

Благодарение на вградената система за дезинфекция на водата чрез солна електролиза, ще редуцирате използването на хлор до минимум.

Сауната: как да изберем печка с подходяща номинална мощност?

Сауната: как да изберем печка с подходяща номинална мощност?

При изграждането на сауна трябва да вземете много важни решения. Наред с други неща, трябва да изберете подходящата печка за сауна. След като решите дали желаете електрическа печка или печка на дърва (или дори и двете!), следващата стъпка е да определите капацитета на...

повече информация
Сауна във вашия дом – как да реализирате мечтата си

Сауна във вашия дом – как да реализирате мечтата си

Сауна във вашия дом - как да реализирате мечтата си Мечтаете ли да създадете свой собствен спа център за релакс и удоволствие?  Всъщност не е толкова сложно да си направите сауна в подходяща стая в дома ви. С това ръководство ще ви помогнем да се справите с това...

повече информация

Ледена баня (Ice Bath) – Безумие или гениален метод за мускулно възстановяване?

Ледена баня (Ice Bath) – Безумие или гениален метод за мускулно възстановяване?

Ледена баня

(Ice Bath)

Безумие или гениален метод за мускулно възстановяване е ледената баня?

Когато мускулите ви са свръхнапрегнати или преуморени след тренировка, обикновено се смята, че една ледена баня след това би им подействала извънредно възстановяващо и би ги върнала в перфектна форма за кратко време. Така ли е наистина?

Ледената баня (Ice Bath) още се нарича студова терапия (Coldtherapy) или криотерапия (Cryotherapy).

Това е един от най-ефективните начини да се предотвратят уврежданията и микротравмите, настъпили в мускулите, особено след дълги и интензивни натоварвания, например бягане.

Ледената баня се състои в използването на  напълнен със студена вода съд или басейн, в който да се потопи цялото тяло или част от него.

Aко сте “новаци” в този метод, в самото начало едва ли ще издържите повече от минута-две. Когато свикнете с времето, този период ще се удължи на 5-10 минути.

Не трябва да се стои повече от 10 мин. за едно излагане.

Криотерапията

води до понижаване на метаболитната активност. Това редуцира възпалението и тъканния разпад в мускулите. Намалява се продукцията на стрес-протеини в клетката, които се генерират от повишената температура в резултат на физическото усилие.

Когато кожата вече не е в контакт със студената вода, подлежащите тъкани се затоплят, в тях се завръща мощен, свеж поток от кръв, който подпомага пренасочването на метаболитните копродукти от тъканния разпад към лимфната система, откъдето те се рециклират ефективно от тялото.

Не само мускулите, но и костите, сухожилията, фасциите и нервите се повлияват възстановително от студената вода след спортно претоварване.

Методика и изпълнение

Все още няма пълен протокол с идеалното време и температура за експозиция при ледената баня, но повечето треньори и атлети препоръчват температура от 12 до15°C и 10-20 мин. продължителност.

Сред маратонците съществуват и индивидуални техники, които варират доста, стигайки дори до потапяне в ледено езеро или река.

Други са поддръжници на идеята, че леденото преживяване не е необходимо, а студената вода с температура 24°C е достатъчна или може би по-добра алтернатива.

Процедура

Ако ще пробвате за пръв път студена или ледена баня след тренировка, не прекалявайте. 10 мин. при 15°C са достатъчни, за да почувствате ползите и да избегнете рисковете.

Поради факта, че мускулите ще се свият и “втвърдят”, добре е в рамките на 30-60 мин. след процедурата да затоплите напълно, но постепенно тялото с топъл душ или гореща напитка.

Не се връщайте в ледената вода (а едва ли и ще ви се иска) до следващия път след физическо натоварване.

От какво се нуждаете:

 • Вана или достатъчно голям и подходящ съд;
 • Студена вода;
 • Торбички с лед.

Напълнете ваната (съда) със студена вода и бавно влезте в нея. Нека тялото се приспособи към температурата. Топлият душ трябва да дойде след не по-рано от 30-60 мин., за да не компрометира ефекта от ледената баня.

 

 

Контрастна водна терапия

(Hot-Cold Bath)

В добавка някои от спортистите използват контрастна водна терапия – редуване на топла и студена вода, за да постигнат същия ефект. Все още няма ясни доказателства наистина ли двата метода са сравними и с еднакъв ефект при мускулното възстановяване.

Ако предпочетете да редувате топла и студена вода, най-разпространеният метод включва 1 мин. в студена вода (10-15 °C) и 2 мин. в топла (37-40 °C), което се повтаря 3 пъти.

Използването на контрастна водна терапия е оказало забележителна редукция на концентрацията на лактата в кръвта. Добре е процедурата да завърши със студена вода за стимулиране на вазоконстрикцията.

 

 

ледени вани
ледени вани

ледени вани

Защо да се абонирам?

 Защото ще получавате най-актуалните оферти директно на вашия имейл адрес

 Защото се стараем всеки онлайн бюлетин да бъде колкото информативен, толкова и вдъхновяващ

 Защото първи ще научавате за предстоящите игри, кампании и тенденции в интериорния дизайн

 Защото получавате ексклузивни отстъпки, директно на вашия имейл адрес 

Как Ви звучи?

Как правилно да подготвим басейна за зимния сезон?

Как правилно да подготвим басейна за зимния сезон?

Инвестирали сте време и средства в изграждане на вашият басейн и наближава време да се погрижите за неговото зазимяване. Правилното зазимяване на басейна ще защити оборудването от повреди, ще предотврати нарушаването на облицовката и ще запази водата чиста, както и ще ви спести време и пари, когато отново отворите басейна през пролетта.

Когато активният период на ползване на басейна приключи, времето започне да се разваля и температурите паднат под 15 градуса е добре да започнете с подготовката.

 

1. Почистване на басейна

Първото нещо, което трябва да направите, е да почистите басейна – листа, насекоми, мръсотия, отломки. Използвайте или вакуум за басейн, или просто ги извадете с мрежа. Не забравяйте също да почистите скимера и кошницата на помпата.

2. Стабилизиране нивото на pH

Регулирайте pH нивото до 7.2 – 7.8, за да предотвратите появата на черни петна и растежа на водорасли. Направете шоково третиране на басейна с хлор и алгицид, като  внимателно следвате указанията, посочени на етикетите. Пуснете филтрацията да работи за 24-48 часа.

 

3. Препарат за зазимяване

Този препарат ще поддържа Вашия басейн безопасен и чист през зимните месеци. Изсипете необходимото количество от препарата в басейна и пуснете рециркулацията. Оставете да работи 1-2 часа, за да сте сигурни, че препаратът ще се разпредели равномерно. След това снижете нивото на водата в басейна до 10-15 см под скимера. Ако не го направите, басейнът може да се напука.

 

4. Премахнете на всички аксесоари

Това включва: соларно покривало, стълба/и, аксесоари за почистване, кошници за скимер, лицева част и очна ябълка на стенната/ите дюза/и, водна пързалка, дъска за гмуркане и други водни атракции (ако има такива).

 

 

5: Зазимяване на тръбната разводка на басейна.

Запушете сифона и вливните дюзи с тапи за зазимяване. За скимера използвайте малък флодатор за зазимяване.

 

 

6: Премахване на оборудването на басейна.

Изключете всички предпазители от таблото за управление на филтриращата система. Премахнете помпата, нагревателя (ако има такъв) и цялото друго оборудване. Уверете се, че цялата вода е източена от тях, за да предотвратите замръзване или напукване. Свалете помпата, нагревателя и другото оборудване, ако има такова, и ги съхранете на сухо и топло място през зимния период.

 

 

7: Поставяне на флотадори.

Необходимо е да поставите флотадори по целия периметър и по диагоналите на басейна. Те ще поемат разширенията, които биха настъпили вследствие на замръзване, и ще предотвратят нарушаването на облицовката на басейна.

 

 

8: Не забравяйте зимното покривало.

Зимното покривало предпазва от всякакви механични замърсите, намалява изпарението на вода и разхода на препарати, спомага за затоплянето на водата и като цяло прави басейна по-безопасно място. Зимните покривала предпазват облицовката от суровите условия през зимата. Тъй като се поставя за по-дълго време, зимното покривало трябва да бъде анкерирано или опънато със забити в земята колчета.

 

 

5 причини да инвестирате в автоматично покривало за басейн

5 причини да инвестирате в автоматично покривало за басейн

Не е тайна, че автоматичните покривала за басейни са най-предпочитаният избор, когато говорим за безопасност, намаляване на разходите за поддръжка и спокойствие. Докато другите видове покривала също имат полезни функции, автоматичните покривала за басейни ще надскочат и най-смелите ви очаквания по отношение на функционалност и лесно използване.

1. Естетика

 

Благодарение на технологичния напредък и креативния си дизайн, покривалата вече могат да бъдат проектирани така, че да пасват на всеки басейн и форма.

Когато сте вложили време, енергия и усилия в проектирането на басейна ви, логично ще желаете да запазите естетичния вид на екстериора.

Автоматичните покривала са елегантно и дискретно решение, дори когато външното им тяло е монтирано извън басейна. 

 

2. Издръжливост и гаранция

 

Автоматичните покривала са добър пример за възвръщаемост на инвестиция.

Те са изработени от висококачествени компоненти, като алуминий и неръждаема стомана, най-съвременна електроника, мощни двигатели, дълготрайни материали и много други.

Повечето производители са изключително уверени в издръжливостта на продуктите си и предлагат дългогодишна гаранция.

3. Лесни за употреба

 

Проблемът с повечето покривала за басейни е, че са тромави, тежки и отнемат много време за разгъване и прибиране.

Това прави някои от тях (соларните, например) неудобни за използване.

С автоматичното покривало няма да имате този проблем – то се навива и развива автоматично, само с натискане на бутон или завъртане на ключ.

Лесно, удобно и бързо!

 

4. Намаляват разходите за електроенергия, отопление и дезинфекция

Автоматичното не само осигурява изолираща бариера, която да предпази басейна от замърсители, но също така може да ви спести и разходи за вода, препарати за поддръжка и отопление на басейна.

Когато покривалото е разгънато и покрива басейна, всъщност, пестите вода. Изпаряването е една от водещите причини за загуба на вода в басейните.

Някои проучвания в областта показват, че плътните покривала предотвратяват повече от 70% от загубата на вода, причинена от изпаряване.

Освен това, тъй като химически третираната и балансирана вода не се изпарява и остава в басейна, пестите и от разходите за препарати за поддръжка.

Ако отоплявате басейна си, ефектът от автоматичното покривало ще бъде осезаем, тъй като то “улавя” и задържа топлината.

 

5. Безопасност

Безопасността е, може би, първата и основна причина да закупите автоматично покривало за басейн.

Това е един от най-сигурните начини да покриете басейна, тъй като, в разгърнато състояние, то образува „изолационна бариера“ и запечатва всички страни на басейна.

Това, от своя страна, значително спомага за предотвратяване на неприятни инциденти с деца и домашни любимци.

Всичко, което трябва да знаете за басейните с преливник

Всичко, което трябва да знаете за басейните с преливник

     Басейн с езерен ефект – каква красота! 

Иска ти се да се гмурнеш, да се приближиш, да докоснеш водата, да я съзерцаваш. Впечатляващи басейни, които създават усещане за спокойствие и релакс.

Нека разгледаме всичките им тайни и предимства!

    Как се постига ефектът на езерото

За да създадете този красив ефект, водата трябва да се разлее по целия периметър на басейна. За целта се инсталира филтърен канал, който обгражда целия басейн и който постоянно събира вода. Ако се вгледате внимателно, ще видите, че водата винаги се разлива през ръб, който има лек наклон. Филтърния канал е облицован с керамичните решетки на Rosa Gres. Решетките могат да бъдат точно в същия цвят като ръба, за да се получи 100% естетическа координация.

    Водата винаги е кристално чиста

Басейните с преливник постоянно обновяват водата за кратък период от време.  Забелязали ли сте как винаги изглеждат перфектно?

    По-безопасни и по-красиви

Сякаш имате езеро в градината си. Винаги ще можете да видите 100% от водната повърхност от всички ъгли. И благодарение на липсата на слепи зони, ще имате по-добър визуален контрол на пространството и следователно по-високо ниво на безопасност. Помислете колко важно е това за вашето семейство.

   Ще му се наслаждавате дълго време

Да легнете до басейна, за да се охладите, да проверите температурата, преди да се гмурнете, или просто да седнете на ръба, за да се отпуснете… Доказано е, че преливните басейни са по-приятни, защото са много удобни.

     Басейните с преливник са най-тихите

Тъй като водата плавно и непрекъснато се разлива по ръбовете, няма да се налага да чувате звука на водата, която се плиска по стените. Както знаете, колкото по-тихо е, толкова по-релаксиращо е. Страхотно нали!

   С порцелановите каменни изделия можете да създадете свой собствен стил

Едно от най-големите предимства на гранитогреса на Rosa Gres е голямото разнообразие от цветове и текстури, които предлага. Вдъхновете се от техните колекции и намерете своя собствен стил: градски, провансалски, средиземноморски, минималистичен, черен, бял, охра, дървоВие избирате.

   И остава за цял живот

Порцелановите каменни изделия са водоустойчивият материал, който най-добре издържа на резки промени в температурата – не се разваля, не се променя, не се цапа. Това е най-добрият избор за облицоване на басейни. Всичко, което ще трябва правите, е да му се наслаждавате.

 

Катодна защита. Какво представлява и какъв е принципът й на действие?

Катодна защита. Какво представлява и какъв е принципът й на действие?

За да бъде разбрана катодната защита, първо трябва да бъде разбран механизмът на корозия. Корозията е термин, който идва от латински (corrodere) и означава разяждане. В природата под въздействието на корозията се разрушава почти всичко. Тук ще се спрем само на корозията на металите. Според произхода и механизма си, металната корозия бива химична, биохимична и електрохимична.

При химичната корозия разрушаването на метала става вследствие на химични реакции, при които няма протичане на електрически ток. Това са взаимодействия на метал с течности и газове, които не са електролити.

Биохимичната корозия се причинява от микроорганизми, които набавят енергията си посредством химични реакции. Някои бактерии са способни директно да окисляват желязото до железен окис.

Електрохимичната корозия е най-често срещания тип. При нея металите и сплавите корозират в резултат на контакт с вода или водни разтвори.

В този смисъл, за да се появи електрохимична корозия, трябва да са на лице три условия:

1. Два различни метала.
2. Електролит (солена вода или вода с някакви разтворени соли в нея).
3. Токопроводима връзка между различните метали.

Двата различни метала биха могли да са напълно различни сплави като например стомана и алуминий, но обикновено се касае за микроскопични или макроскопични металургични разлики на повърхността на един единствен метален детайл.

Ако посочените по-горе условия са налице, върху металната повърхност (нека в този случай смятаме, че метала корозира свободно, т.е. не корозира еднородно навсякъде), то това са места с повишена активност и именно там протича pеакцията.

Свободните електрони преминават през метала към по-малко активните места, където протича реакция, водеща до корозия.

Тази реакция популярно се обяснява като токопротичащ поток през водата от анода (по-активно място) към катода (по-малко активно място).

Галваничната корозия е електромеханичен процес, при който съществува потенциална разлика, измерена като напрежение, между различни метали и сплави, когато те се поставят в електролитен разтвор. Например, поставянето на два различни метала в солена вода ще направи батерия. С помощта на волтметър напрежението може да бъде измерено между различните метали, които са в контакт с водата. По същество басейнът със солена вода е голяма батерия, която може да генерира потенциална разлика във всички различни метали във водата. Неръждаемата стомана, поцинкованата стомана, алуминият, месингът, медта и титанът се срещат често в басейни и свързаното с тях оборудване, което е една от причините да възникнат повреди, свързани с корозия. Всички басейни, използващи хлор, могат потенциално да съдържат достатъчно сол, за да може водата да провежда електричество. В случай на басейни с хлор, рискът и произтичащите от него щети от галванична корозия са по-големи, тъй като нивата на солта са много по-високи. Два различни метала, потопени в солена вода, могат да имат потенциална разлика между тях, което позволява електрически ток да преминава от най-активния метал (анод) и да преминава през електролита (солена вода) към не толкова активен метал (катод). По време на този процес електрическият ток води до напреднала корозия на анода, тъй като той се разтваря в електролита (т.е. галванична корозия) и инхибира (потиска) корозията на катода (т.е. катодна защита). Колкото по-голяма е електролитната проводимост в разтвора, толкова по-големи са вредните ефекти на електрохимичния процес. Идеално чистата вода не провежда електричество, но всички басейни, използващи хлор са изложени на риск от галванична корозия. Това означава, че риска от корозия се увеличава с увеличаване на нивата на солта (поради повишената проводимост на водата). За да се намали или предотврати този процес, е необходимо да се вземат превантивни мерки. Една от тях е електрохимичната защита. Електрохимичната защита се основава на въздействие върху корозията чрез изменение на потенциала на метала като включва редуциране или елиминиране на корозията чрез прилагане на електрически ток или добавянето на по-аноден метал (анод за катодна защита) от този в галваничната двойка. Катодът е електродът, на който практически не протича процес на корозия. Съществуват два основни метода на защита:

Катодна защита с ток

В тази система анодите се захранват от външен постоянен ток. При този тип катодна система за защита, анодите са инсталирани в електролита и свързани към положителния извод на източник на постоянен ток, а металът, който трябва да бъде защитен, е свързан към отрицателния извод на източника на постоянен ток.

Катодна защита с жертвен анод

Катодната защита с жертвен анод е най – разпространеният вид елекрохимична защита, която се прилага за защита на стомани, мед, алуминий, техни сплави и др. от обща корозия в умерено агресивни електролитни среди.

Как катодната защита спира корозията?

Катодната защита предпазва от корозия, чрез превръщане на всички анодни места (активни) от металната повърхност, в катодни места (пасивни).

Обикновено това е под формата на галванични аноди, които са по-активни от стоманата. Този метод е известен също и като система за катодна защита чрез жертвени аноди, тъй като галваничните аноди се жертват, за да защитят металната структура от корозия.

Жертвените аноди могат да бъдат няколко вида:

Графитните жертвени аноди
Графитните жертвени аноди обикновено се поставят във вода или почва като постоянни електроди.

Предимства на графитните жертвени аноди

По-евтин материал и лесна обработка във всякакви форми и размери.

Жертвени аноди от метал:

Металите, които се използват са алуминий, магнезий, цинк като най-често използвания материал е цинкът.

С инсталирането на цинков анод с течение на времето анодът ще се превърне в жертвен елемент, така че всички метални компоненти на вашия басейн да не корозират.След като инсталирате цинков анод в басейна, вашите стъпала, стълба, части от нагревателя на басейна и другите метални части ще бъдат защитени от корозия. Анодът ще защитава почти всичко метално в басейна. Колкото по-високо е нивото на сол в басейна, толкова по-голям е тока между металните компоненти в басейна. Ако металните части не са свързани помежду си, това ще позволи по-голяма разлика в потенциала или напрежение между тези метални компоненти, което допълнително ще увеличи тока между тези метали. Това води до корозия на металите, така че за да предпазите вашият басейн е необходимо свързване на всички метални компоненти в басейна, заземителния проводник на електрическата инсталация и проводника на жертвения анод за да се отведат всички електрически заряди към него. Всеки басейн и особено басейните със солна електролиза трябва да имат инсталиран жертвен анод. Добавянето на това не сложно и евтино устройство ще намали драстично вредите в резултат на галванична корозия. То лесно може да бъде адаптирано и монтирано към всяка съществуваща система. Можете да използвате самостоятелни цинкови аноди, които се закрепват директно към стълбите, или цинкови анодни дискове да поставите в скимера.

Системата осигурява превантивна защита на металните части от корозия в басейни и СПА.

Защитата представлява уред с цинков жертвен анод, който предпазва обекта от токов удар, особено в басейни от фибростъкло без заземително свързване. Също така предотвратява електролитна корозия на металните части на басейна, като стълби от неръждаема стомана, топлообменник на термопомпата, UV системите за дезинфекция от неръждаема стомана, осветителни тела от неръждаема стомана, алуминиеви корпуси на помпи, хлоринатор и др.

Ако решите да инсталирате устройство с жертвен анод, най-важната част от инсталацията е да се уверите, че той е свързан със свързващия проводник към съществуващата връзка на всички метални компоненти на басейна. Цялата електрическа система на вашия басейн и всички метални компоненти трябва да са свързани и заземени правилно от квалифициран техник.

Как  работи  защитата  с цинковия  жертвен  анод ?

Всичко метално във вашия басейн е много вероятен източник на електрически потенциал. Солната електролиза в системата действа за разграждане на солта на натрий и активен хлор за борба с бактериите във вашия басейн. Но тя също добавя и електрически заряди във водата. Солената вода действа също и като електролит. Това означава, че всичко, което е метално и в контакт с водата в басейна ви, може да бъде застрашено от електрически ток и корозия. Защитата с жертвен анод се използва за предотвратяване на корозия на другите метали в басейна. Вграден цинков анод е монтиран в PVC тройник готов за монтаж. След като бъде инсталирано устройството с жертвеният анод ще корозира, вместо да корозират другите метали като алуминий, неръждаема стомана, мед, титан и др. Защита се свързва задължително към заземителната инсталация на басейна, за да защити целия басейн. Предимство на жертвените анодни системи е гъвкавостта в приложението. Анодите могат да бъдат инсталирани в различни приложения и конфигурации. Не е необходима външно захранване, за да бъде ефективна катодната защита. Друго предимство е минималната поддръжка, необходима за функционирането на тези системи.

Елементи, които са изложени на риск от корозия и промяна на цвета:

– нагревател

– филтри

– принадлежности

– стъпала

– стълби

– корпуси за осветителни тела

Начинът, по който цинковият жертвен анод работи за защита на метала във вашия басейн, е чрез процес, наречен катодна защита. Цинкът е по-активен химически от другите метали и гарантирано ще се превърне в анод преди всички останали метали и следователно ще се разпадне, преди да се нанесат каквито и да е щети на околния метал, предпазвайки го. Силите на окисляване и редуциране се извършват върху жертвения анод, вместо върху метала във вашия басейн. Това може да се види от галваничната диаграма по-долу.

Цинкът, като най-дясно стоящ на диаграмата е с най-висок електрически потенциал и е най-активен към електрическия заряд в електролита и следователно, корозията, причинена от електролизата ще атакува първо него. За да си изпълнява предназначението, жертвения цинков анод се нуждае задължително от две неща. Първо, той трябва да бъде добре и правилно електрически свързан към метала, който трябва да бъде защитен и към системата за заземяване на басейна и второ – да е в пряк контакт с водата в басейна. Правилното свързване е изключително важно защото в противен случай несвързаните към жертвения анод метални компоненти няма да придобият катодни свойства и да бъдат защитени а ще придобият анодни свойства и ще бъдат атакувани от корозия. По-конкретно, само анодният метал ще корозира, докато другият метал ще има повишена устойчивост на корозия. Този процес е известен като катодна защита. Ако не са свързани оборудването и всички метални части на басейна ще се появи потенциална разлика (напрежение) между всеки компонент и ще се получи галванична корозия между много галванични двойки. Чрез свързване на оборудването, то ще има еднакъв електрически потенциал и ще се избегне галваничната корозия между металните компоненти.

Необходима ли ни е защита с жертвен анод?

Има много променливи величини в един басейн, които включват цялостната химия на водата и видовете метали във вашата система. Правилното балансиране на pH е важно, но не винаги ще предотврати корозията, защото има и други фактори, включително алкалност, производство на хлор и др.В повечето случаи металът, използван за стълби, стъпала, корпуси и др. е висококачествена неръждаема стомана, титан и др. и трябва да устои на всякаква корозия. Отговорът, дали да използвате жертвен цинков анод, във всички случаи е положителен. Ако сте сигурен, че вашият нагревател е корозионноустойчив на солена вода и стълбата ви е от висококачествена неръждаема стомана, вероятно няма нужда да се притеснявате, но ако не сте сигурни, то устройството с жертвен цинков анод ще ви даде спокойствие, че сте защитили басейна си от корозия.

Поддръжка на устройството.

 Тази защита не изисква специална подръжка, освен проверка за състоянието на цинковия анод на всеки 6 – 12 месеца и евентуалната му смяна ако поне половината от него се е разпаднала.

Как да се отървем от досадните водорасли в басейна?

Как да се отървем от досадните водорасли в басейна?

Преди да започнем борбата си с водораслите, не е зле  да научим нещо повече за тях. Що за организми са: видове, как се хранят, с какво се хранят, как се размножават, каква среда предпочитат и каква не.

Какво представляват водораслите?

Водораслите са растения. В света има около 20 000 различни видове водорасли. Възможно е и всъщност е доста често да се срещат повече от един вид водорасли в един  басейн едновременно.

Професионалистите по басейни обикновено разделят различните видове водорасли на четири групи:

Зелени –  най-често срещаната група от няколко хиляди различни вида. Включително зелени, синьо-зелени и кафяви.

Черни –  най-често го наричаме черно петно образувано от няколко вида водорасли.

Горчица –  вид, наречен така, защото наподобява горчица на прах, т.е. е фин жълто-кафяв прах.

Червени водорасли –  единичен тип, известен още като Pink Slime или просто червени водорасли.

От какво се нуждаят водораслите?

 • Слънчева светлина –  водораслите се нуждаят от слънчева светлина, за да фотосинтезират. Ето защо водораслите са по-разпространени през лятото и басейн, покрит с покривало през зимата, има по-малко водорасли.
 • Азот –  както всички растения, водораслите се нуждаят от азот.
 • Въглероден диоксид –  водораслите фотосинтезират въглеродния диоксид.
 • Фосфат –  водораслите, като всички живи същества се нуждаят от фосфат.
 • Вода –  водораслите се нуждаят от вода, за да растат, но спорите на водораслите могат да останат жизнеспособни седмици в сухо състояние. Това е много важно при борбата с водорасли тип горчица.

 Какво кара водораслите да растат в басейни?

 • Спорите на водораслите винаги присъстват във въздуха – ежедневната подръжка на басейна включва предотвратяване на развитието на тези спори от водорасли. Превенцията е много важна.
 • Ниско ниво на хлор – Ако нивото  на свободния хлор падне под 3.0 PPM през лятото по някаква причина, водорасли със сигурност ще се появят.
 • Високо рН  – водораслите предпочитат високо pH. Трябва също да се помни, че хлорът е много по-малко ефективен при високо pH. Високото рН е най-важната причина за проблемите с басейна!
 • Лоша циркулация на водата –  водораслите растат там, където циркулацията е лоша. По стъпалата, в ъглите, в пукнатини и цепнатини и между камъчетата в басейна.
 • Липса на редовно почистване  – При всяка профилактика на басейна се обяснява на собственика да почиства редовно стените и дъното на басейна всяка седмица. Колко собственици на басейни правят това? Повечето видове водорасли се нуждаят от повърхност, на която да се настанят – почистването ще предотврати това.
 • Липса на суперхлориране  – суперхлорирането е добавянето на три пъти дневната доза хлор към басейна на всеки две седмици. Основната функция за това е унищожаване на хлорамини (амонячни съединения), които осигуряват азот за растеж на водораслите. Допълнителна полза от суперхлорирането е, че това високо ниво на хлор убива водораслите. Използването на хлоринатори на солена вода води до това, че в наши дни суперхлорирането се извършва рядко.
 • Високи нива на фосфати –  дори ако нивото на свободния хлор и водните показатели са наред, високото ниво на фосфати ще е предпоставка за  растежа на водораслите. За да коригирате това, или използвайте Starver за отстраняване на фосфати (вижте Starver в раздела за химическо третиране) или ако нивото на фосфата е над 5,0ppm, изпразнете басейна и напълнете отново с прясна вода.

Ако всичко, което правите, е да се борите с последствията, а не с основната причина, водораслите ще продължат да се появяват отново на три седмични интервали.

 

Как да се преборите с упоритите водорасли в басейна?

 

Проблем #1: Лоша циркулация на водата

 

Просто сложете пясъчен филтър или подменете или почистете стария филтър.
Няма заместител на лошото филтриращо оборудване. Ако оборудването е неадекватно (т.е. твърде малко), единственият изход е да увеличите дневната доза хлор.

 

Проблем #2: Ниски нива на хлор

 

Най-честата причина за ниското ниво на хлор е хлоринатора. Хлоринатора не добавя достатъчно хлор или рН е твърде високо. Възможно е да не работи достатъчно дълго или клетката да е за смяна.

 

Ако нов хлоринатор не може да поддържа ниво на свободен хлор от 3,0 ppm за осем часа работа, то уреда не е с необходимия капацитет този за басейна и ще е необходимо да работи десет или дванадесет часа на ден.

 

Проблем #3: Високо pH

 

Високото рН е най-важната причина за появата на водорасли защото хлорът е много по-малко ефективен при високо pH. При рН 8.0 Хлорът е само с 20% ефективност от колкото при pH 7,2.

 

Всяка седмица басейт от 50 м3 се нуждае от киселина. Солните хлоринатори правят водата алкална. Средната доза на киселина е 500 мл седмично, но не е рядкост те да се нуждаят от до литър.

 

Водораслите оцеляват по-добре при високо pH, а хлорът е по-ефективен при ниско pH.

 

Басейн в двора – как да изберем?

Басейн в двора – как да изберем?

Лятото наближава!

Слънцето безжалостно препича, вятърът се е скрил някъде на сянка, а всяка клетка от тялото жадува глътка прохлада…

Спасението може да стане в няколко посоки – климатика на максимална степен, бърз скок под студения душ или бегом към най-близкия басейн! А ако този най-близък е твоят собствен? Ех, мечти…

 

Най-общо ще разделим видовете басейни на няколко групи: бетонни басейни, облицовани с мозайка или фолио, сглобяеми басейни – с метална стена и фолио, панелни басейни, изградени от панелни плоскости и облицовани с фолио, басейни от стъклопласт и надуваеми басейни, които също включваме в сравнението, тъй като те покриват нуждите и предпочитанията за басейн на голяма част от българските семейства.

 

БАСЕЙНИ ОТ БЕТОН

Безспорно най-популярния от всички видове басейни, както и най-дълготрайния и масивен вариант за басейн е изграждането от бетон. Те биват облицовани с мозайка или фолио.

Предимства:

 • Здравина на конструкцията и дълготрайност – при правилно изграждане на басейна и използване на качествени материали, конструкцията на басейна, изграден от бетон е най-здравата от всички останали видове конструкции на басейни.
 • Неограничен избор на форма, цветове, размери. Това е единствения вид басейн, който притежава това преимущество.
 • Възможност за избор на облицовка на басейна – мозайка или облицовка с линер.

Недостатъци:

 • Трудно осъществими ремонти 
 • Скъпа поддръжка
 • Трудно почистване и зазимяване.
 • Неустойчивост при земетресения.
 • Висока цена за изграждане.
 • Време за изграждане.

 

СГЛОБЯЕМИ БАСЕЙНИ

Сглобяемите басейни, най-общо можем да разделим на два вида – надземни и за вграждане. И двата вида са конструирани от метална стена и PVC линер (фолио или още мембрана). Добър вариант за фамилен басейн в градината.

Предимства:

 • Ниска цена на басейна и оборудването. Сглобяемите басейни са няколко пъти по-евтини от изграждането на басейн от бетон. При тях няма непредвидени разходи и се предлагат басейна и оборудването в пакетна оферта.
 • Ниски разходи за поддръжка и лесно за зизимяване. Сглобяемите басейни с фолио се поддържат лесно и евтино. Това е така, тъй като фолиото няма пори и фуги, гладко е и лесно се почиства. Сглобяемите басейни се зазимяват лесно, без нужда от флотадори, тъй като при разширяването си ледът не залепва по фолиото и не го уврежда.
 • Бърза инсталация. Инсталацията на сглобяемите басейни според модела отнема от няколко часа до два дни.
 • Възможност за надземна инсталация. Това предимство притежават сглобяемите басейни с кръгла форма и някой овални модели, които имат допълнителни подпори за надземен монтаж. Надземната инсталация на басейна е много по-лесна и евтина от вградената.
 • Лесна и евтина смяна на фолиото и частите на басейна.
 • Устойчивост при земетресения. Металната стена и фолиото на сглобяемите басейни са изключително гъвкави и устойчиви при земетресение.

  Недостатъци:

  • Строго определени форми на басейна. При сглобяемите басейни, формите са винаги заоблени. Това е така, тъй като конструкцията на басейна и стабилиността й е предвидена да отговори на физичните закони за налягането.
  • Ограничение в размера. Обикновено сглобяемите басейни не достигат като размер повече от 12 метра и дълбочина до 1,50 м.
  • Невъзможност за монтаж на вътрешни елементи. При сглобяемите басейни няма възможност да бъдат монтирани елементи като легло за релакс или бар стол, както при тези от бетон, композитните или монолитните басейни, които притежават вградени подобни компоненти.
  • Опасност от увреждане на фолиото.
  • Избледняване на цвета на фолиото. Различните видове сглобяеми басейни имат различен „живот“ на фолиото. При някой смяна се налага още след третата година, при други след десетата. Обикновено, колкото по-често се налага смяна на фолиото, толкова по-евтино е то и обратното. Използването на концентриран хлор в басейна уврежда цвета фолиото. Неправилно пусната на дъното на басейна хлорна таблетка или гранули могат да образуват голямо избледняло петно.

   

  БАСЕЙНИ ОТ ФИБРОСТЪКЛО

  Басейните от фибростъкло представляват едно цяло цяло тяло без връзки, сглобяване и т.н. Те са много масивни, с красиви дизайни и форми.

  Предимства:

  • Възможност за разчупени форми. Този вид басейни се произвеждат „по калъп“ т.е. достатъчно е да откриете производител, който предлага модел с формата към която сте насочили.
   Вътрешно „римско“ стълбище и вградени елементи – басейните от фибростъкло имат вградено в стълбище с различни форми, както и модули за релаксация.
  • Бърза инсталация. Инсталацията е най-лесната в сравнение с всички останали видове басейни. Това е така, тъй като басейнът е един цял модул и е необходимо да бъде извършено само свързването му с филтрацията и довършителните работи около него.
  • Дълъг срок на експлоатация – басейните от фибростъкло са с много здрави конструкции и обикновено тежат по няколкостотин килограма. Якостта на стените им осигурява стабилност. А също и дълъг срок на експлоатация – над 30 години!
  • Лесна и евтина поддръжка, също както при басейните с фолио.
  • Красив дизайн – При басейните от фибростъкло впечатляват най-вече формите.

  Недостатъци:

  • Ограничение в размера – Обикновено стъклопластовите и керамичните размери не надминават 10 метра, поради трудния транспорт и осигуряване на достъп до терена за монтаж.
  • По-висока цена – Цената на керамичните басейни е доста по-висока от тази на сглобяемите и доближава като стойности тази на басейните от бетон.
  • Избледняване на цвета на линера, също както при сглобяемите.

   

   

  НАДУВАЕМИ БАСЕЙНИ

  Не ги пренебрегваме, защото такъв басейн има или е имало всяко второ домакинство. И дори самите ние сме израснали, къпайки се в такъв басейн. По-добре надуваем басейн, отколкото никакъв!

  Предимства на надуваемите басейни:

  • Цена, цена, цена – Евтин басейн и евтина поддръжка – едно добро решение!
  • Лесен монтаж и демонтаж – Просто в рамките на минути монтирате и демонтирате басейна, компактни размери и лесно съхранение до следващия сезон.
  • Лесна и евтина поддръжка –
  • Готови покривала, подложки, филтри и други консумативи с размера на вашия басейн на ниски цени и навсякъде.

  Недостатъци на надуваемите басейни:

  • Опасност от спукване. Тя никак не е малка и съществува по много причини – остри предмети по терена или в басейна, деца, злонамерени атаки, домашни животни и др. Производителите на надуваеми басейни не са подценили тази опасност и повечето съвременни надуваеми басейни са изработени от трислоен материал, който дава по-голяма устойчивост.
  • Кратка експлоатация на басейна. Колко дълго ще експлоатирате вашия надуваем басейн зависи предимно от това как го използвате, а също и как се грижите за него и как го съхранявате.
  • Липса на филтър или картушна филтрация. Стандартно в пакетите на надуваемите басейни не е включен филтър или е включен картушен такъв. Това е добро решение, но само при много малките модели, при които изпразването и пълненето отново не отнемат много време и средства. На пазара обаче се предлагат надуваеми басейни с обем над 20 м3. За тях картушната филтърна система не е достатъчна.

   

  Ако бюджетът ви позволява и искате да имате един наистина красив, устойчив и лесен за поддръжка басейн за фамилно ползване или в семеен хотел, басейните от фибростъкло са много добър вариант. Изключително важно е да изберете производител с дълъг опит. Такъв, който предлага пълна гаранция на басейна.

  Ако желаете да имате малък, но все пак истински басейн в домашни условия или за семеен хотел, сглобяемите басейни са най-удачния и не на последно място най-евтиния вариант. Ако не желаете да се занимавате с проекти или имате фиксиран бюджет за басейна.

  Ако искате да имате много голям басейн, държите на разчупени форми и уникален дизайн, и ако бюджетът ви позволява се насочете към изграждане на басейн от бетон – безспорно най-здравата конструкция.

  Аксесоари за басейн, без които не можем

  Аксесоари за басейн, без които не можем

  Чисто новият ви басейн е монтиран и трябва да се подготвите за поддръжката му – почистване, балансиране на водата, хлориране. Но, откъде да започнете?

  Поддръжката на басейн не е трудна, но изисква ангажираност от ваша страна. Много по-трудно е да възстановите химическия баланс и чистотата на водата, отколкото да ги поддържате.

  Не забравяйте, че не сте сами. Специалистите по поддръжка на басейни са само на едно телефонно обаждане разстояние, но ние сме ви приготвили полезен списък с основните продукти, от които ще се нуждаете, за да стартирате приключението, наречено “басейн”.

  1. Бързоразтворим хлор

  Бързоразтворимият хлор е един от най-важните препарати, които винаги трябва да имате под ръка.

  Бавноразтворимият, който използвате за ежедневна поддръжка, ще унищожи повечето бактерии. Бързоразтворимият ще суперхлорира водата в басейна.

  Той премахва останалите бактерии във вашия басейн, избистря водата и го превръща в безопасен за плуване.

  Помага и при възникване на водорасли.

  Може да се наложи да правите шоково третиране по-често, ако басейнът се използва редовно или, ако скоро е валял дъжд.

  2. Тест ленти или комплект с реактиви

  Тест лентите и комплектите с реактиви се използват, за да се определи текущото състояние на водата.

  Само след тестване можете да прецените какви химикали трябва да се добавят към нея, за да е чиста и без бактерии.

  Изключително важно е да тествате водата си всяка седмица (или след валежи, както споменахме по-горе, тъй като дъждовната вода повишава pH-то на водата).

  Просто намокрете лентата за няколко секунди във водата и ще видите, че е променила цвета си.

  След това сравнявате цветовете на лентата с тези на диаграмата, за да определите кои показатели са в норма и кои – не.

  Тестерите измерват алкалността, pH, свободния хлор, общия хлор, общата твърдост, циануровата киселина и брома.

  3. Кепче

  Кепчето определено е задължителен инструмент. Представлява мрежа, прикрепена към дълъг прът, който ви позволява да достигнете до най-отдалечените точки на басейна.

  Повечето прътове са мултифункционални – можете да ги използвате и с четка или подочистачка.

  Вероятно ще използвате кепчето всеки път, преди плувате – най-малкото, за да почистите падналите листа, клонки или насекоми.

   

  5. Четка

  Помните ли онзи мултифункционален прът, за който говорихме по-рано?

  Четката и прътът са неделимо цяло и се използват основно за почистване на стените на басейна, особено в случай на проблем с водорасли.

  След третиране с алгицид, следва да отстраните органичните замърсители от стените на басейна с помощта на четката, а след това да почистите и с вакуумна подочистачка.

  4. Плаващ диспенсър

  Плаващият диспенсър е полезно средство, което се носи свободно по водата и позволява на хлорните таблетки да се разтворят.

  Има разположен в основата въртящ се елемент, регулиращ дозирането на химикала.

  6. Вакуумна подочистачка

  Подочистачката е от съществено значение за почистването на басейна.

  Проектирана е да улесни достигането до труднодостъпните ъгли.

  Повечето подочистачки и четки не се предлагат в комплект с шланг и прът, така че може да се наложи да ги закупите отделно.

  А, ако басейнът ви е със скимер, почистването става още по-лесно и бързо – просто свържете подочистачката с него, използвайки шланга.

  7. Шланг

  Шлангът, колкото и мистериозно да звучи името му, всъщност е специален маркуч, който свързва подочистачката със скимера, за да може, чрез помпата, тя да изсмуче бързо и лесно замърсяванията.

  Шланговете се произвеждат с различни дължини, но със стандартен размер на отвора – ø38-ø50.

  А, за още по-голямо удобство, е пригодена и макарата, на която да навиете шланга, за да не се заплита.

  8. Покривало

  Покривалото е важна част от оборудването на басейна не само от гледна точка на поддръжката му и спестяване на разходи – то гарантира и безопасността на вас и вашите близки.

  Функции: предпазва басейна от органични и неорганични замърсители и от неблагоприятните атмосферни условия, намалява разходите за отопление и вода, редуцира използването на препарати за поддръжка и разходите за тях.

  Съвременните покривала за басейни са изработени от устойчиви на атмосферни условия материали – подсилено PVC, ламел, поликарбонатни плоскости и др.

  В зависимост от ценовия клас и, най-вече – вашите нужди, могат да се управляват с дистанционно управление или пък ръчно.

   

  9. Робот 

  Въпреки че не е жизненоважен, роботът е наистина хубава придобивка за всеки собственик на басейн.

  Повечето хора не обичат ръчно да почистват басейна преди плуване и си мечтаят за чиста вода без много усилия.

  Сега си представете идеално чист басейн – винаги, когато ви се доплува.

  Докато сте на работа или спите спокойно, роботът ще чисти без почивка пода, стените и водната линия.

  Те са интелигентни, усърдни и работят самостоятелно.

  Пролетно почистване на басейна в 5 стъпки

  Пролетно почистване на басейна в 5 стъпки

  След дългата и студена зима, пролетта най-после е тук! Време е да почистим и подготвим басейна за летния сезон.

  Ето няколко лесни съвета как да отворите басейна си през пролетта: 

  1. Демонтирайте покривалото

  Покривалото е защитавало водата в басейна от отпадъци през цялата зима – последното, което искате, е да позволите на всички клони, листа и мръсна вода да попаднат в басейна.Почистете покривалото от натрупаната на повърхността му мътна вода и отпадъци приди да го съберете.Това може да стане с мека четка, например. Ако все още нямате помпа или някакъв тип потопяема помпа за източване на тази вода, сега е моментът да се снабдите с такава. Флотадорите във водата, използвани през зимния сезон, също ще трябва да се отстранят и изсушат, преди да ги приберете.

  ✓ Проверете таймера на помпата

  Уверете се, че таймерът е настроен за сезона. Може да се наложи да го пуснете да работи по-дълго през първите няколко дни, докато водата стане чиста и филтрирана.

  ✓ Изпразнете кошницата на помпата

  Изхвърлете всички клони, листа и отпадъци от кошницата. Подменете я с нова, ако има пукнатини или щети по нея.

  ✓ Проверете манометъра на филтъра

  Налягането трябва да е на 0, докато помпата не работи. Ако не е на 0 – препоръчваме да да замените манометъра с нов.

  2. Монтиране на оборудването и аксесоарите

   Много неща могат да се случат с оборудването на басейна през зимата. Когато инсталирате всички съоръжения, проверете за пукнатини, причинени от замръзване, и смажете всички уплътнения, о-пръстени и др. Свържете помпата, филтъра и останалото оборудване, ако има такова. Не забравяйте да махнете тапите от сифоните! След това поставете стълбите, прожекторите и останалото оборудване, ако има такова (трамплин, пързалка и др.), които сте демонтирали при зазимяването. Когато всичко е на мястото си, премахнете тапите за заимяване от скимера и дюзите. Ако е необходимо, напълнете отново басейна до нормално работно ниво (около 2/3 от скимера) и проследете за течове.

   

  3. Почистете и филтрирайте басейна

  Ако след премахването на покривалото, коритото на басейна е силно замърсено, е желателно да се изпразни от наличната вода, да се почисти добре, след което може да се напълни отново с вода. Почистете дъното и стените на басейна с четка или водоструйка, за да премахнете залепналите спори на водорасли и други натрупвания. След като напълните басейна с вода, отстранете по-едрите замърсители от повърхността на водата с помощта на плитко или дълбоко кепче, ако е необходимо. Почистете утаените на дъното боклуци чрез вакуумна подочистачка.

  ВАЖНО: Ако не изпразвате басейна, не използвайте автоматично почистващо средство (робот или друго), докато не приключите с подготовката на басейна!

  4. Тествайте и балансирайте водата

  Използвайте тест ленти или комплекти за тестване на водата, за да проследите нивото на pH на водата. Небалансираната вода може да повлияе на ефективността на дезинфекциращите препарати и общото „здраве“ на басейна. По тази причина използването на препаратите за повишаване и  понижаване pH-нивото на водата е важна част от подготовката на басейна. Препоръчителното ниво на pH е 7.2-7.6. При нива 7.2-7.4 дезинфекциращите препарати имат най-голяма ефективност. Ако имате тестер за измерване на общата алкалност и твърдостта на водата, е желателно да проследите и техните нива. Препоръчително е да бъдат в тези граници:

  – Обща алкалност: 80-120 ppm.

  – Твърдост: 180-220 ppm.

  Обезвъздушете помпата, след което филтрирайте водата на басейна за поне 12 часа през нощта, преди да преминете към следващата стъпка.

  5. Дезинфекцирайте водата

  Основните препарати за дезинфекция, които ще са ви необходими в реда на прилагане, са:

  1. pH регулатор ( – или + , в зависимост от нивата в момента)

  2. Бързоразтворим хлор на гранула

  3. Алгицид

  След като приключите с дезинфекцията на водата – тествайте я отново и направете корекции в нивата, ако е необходимо. Когато филтрацията на басейна е работила поне 24 часа и нивата на хлор са паднали до безопасни такива (около 1-3 ppm), сте почти на финалната права. Ако са се появили допълнителни отпадъци на дъното на басейна, минете още веднъж с вакуумната четка.