Шапките за сауна – защо трябва да ги носите!

Шапките за сауна – защо трябва да ги носите!

Защо трябва да използваме шапки за сауна?

Може би сте попадали на странно изглеждащите големи филцови шапки, които носят посетителите на сауната, и сте се чудили защо бихте носили вълнена шапка в сауната? Не е ли вече достатъчно горещо?

Шапките за сауна са незаменим помощник в борбата за красотата на вашата коса. Те предпазват косата от изсушаване, а без това тя губи много влага, става суха и слаба. Шапките за сауна предпазват от прегряване и нежелано въздействие на високите температури.

В днешно време на пазара има огромен избор от шапки за сауна, които да задоволят вкуса на всеки. Тъй като са толкова популярни, занаятчиите правят стилни, забавни и уникални дизайни.

От какво традиционно се правят шапките за сауна?

Традиционните шапки за сауна най-често се изработват от вълнен филц, който е подходящ материал за използване в сауната. Вълната има антибактериални свойства и е по-устойчива на замърсяване, влага и миризма в сравнение с много други текстилни материали. За плъстените шапки за сауна често се използват алпака и овча вълна. Ленът е популярен текстил за сауна и също може да се използва като материал за шапки за сауна. Той абсорбира ефикасно влагата, екологичен е, щади кожата и подобрява мекотата си, колкото повече го използвате. Най-добре е да са естествени, без никакви допълнителни оцветители.

Синтетичните шапки за сауна са най-лошият избор и дори не си струва да се обмисля. Синтетиката в никакъв случай не е подходяща, защото не само не предпазва главата от високи температури, но и може да причини вреда.  

Някои любители на сауната носят кърпа като каска или тюрбан вместо шапка за сауна. Няма лошо, може и така. Въпреки това, за да запазите главата и косата си в безопасност, трябва да спазвате няколко изисквания: често потапяйте кърпата в студена вода и се уверете, че тя стои здраво на главата ви, покривайки цялата ви коса. Въпреки това, не винаги е възможно правилно да скриете косата под кърпата. Освен това кърпата обикновено пада от главата в най-неподходящия момент, така че трябва да го направите отново. Всичко това е досадна и досадна процедура. За това са шапките за сауна.

И накрая, филцовите и вълнените шапки за сауна се считат за най-добрите. Те ефективно предпазват главата и косата от прегряване.

Как да използваме шапката за сауна?

Накиснете шапката за сауна в хладка вода, преди да я използвате. Внимателно изстискайте излишната вода и я поставете на главата си, като леко покриете горната част на ушите си, за да се възползвате максимално от охлаждащия ефект. Когато се грижите правилно и почиствате редовно, шапката за сауна ще ви служи дълго време.

Шапките за сауна са лесни за поддръжка. Могат да се перат с мек препарат или сапун, подходящ за вълна. Ръчно пране или машинно пране с настройка за вълна. Когато перете на ръка, не забравяйте да перете вълната в хладка вода.

Шапките за сауна от филц са с изключителен дизайн. Те обикновено се правят на ръка, така че са уникални, единствени по рода си шапки с особено широка гама от шарки.

Защо се нуждаете от шапки за сауна?

Въпросът е, че в жегата главата се загрява много по-бързо и по-силно от тялото. Горещата пара и топлината на сауната, според законите на природата, се издигат нагоре. Следователно най-горещата температура е в главата, което повишава кръвното налягане. Това е причината, поради която по-късно главата става тежка, усеща се сънливост и слабост, трудно се диша. Именно поради тези усещания повечето хора не обичат сауните, но всичко това е само защото главата е незащитена. Забравяме, че нашият най-важен орган, мозъкът, е отговорен за всичко. Купуването на шапка за сауна е просто необходимо, за да защитите здравето си.

Какви трябва да бъдат шапките за сауна?

Купуването на шапки за сауна не е трудно в наши дни. На практика във всеки търговски център има секция за продукти за сауна, където се продават не само шапки за сауна, но и други продукти за сауна. Когато избирате шапка, най-важното е да обърнете внимание на материала, от който е изработена и качеството. Материалът трябва да има високи изолационни свойства. Шапките за сауна трябва да прилягат плътно на главата и да покриват цялата глава до веждите. Необходимо е шапката за сауна да се поддържа суха през цялото време на къпане. Не забравяйте, че главата се нагрява много бързо.

Шапките за сауна са незаменими

Понякога се случва шапката за сауна да бъде заменена с обикновена мокра кърпа, която е усукана като тюрбан. И така, няколко съвета за жените: ако използвате специални продукти за укрепване и възстановяване на косата, тогава е по-добре просто да сложите кърпа или шапка на главата си и да отидете в парната баня – повярвайте ми, ще получите страхотен резултат което наистина ще ви изненада приятно. Най-добрите маски са топлинни. Топлината за сауна ще свърши идеална работа, а шапките за сауна ще предпазят косата ви от прекомерна топлина. Освен това къпането в сауна с шапка е просто страхотно. Ушите не горят, косата е защитена и главата не прегрява бързо. Шапките за сауна са чудесен изолатор. Те поддържат въздуха вътре при постоянна температура. По този начин главата ви е защитена и можете да се насладите на дълго затопляне в сауната.

Шапките за сауна са основен артикул за всеки потребител на сауна. Използват се за защита на косата, кожата и главата от прегряване и изгаряния. Препоръчително е да използвате шапка за сауна всеки път, когато влизате в горещата сауна.

Винаги е приятно да получиш подарък, който хваща окото и стопля сърцето, а още по-добре е да е практичен и свързан с хоби. Така че шапките за сауна са перфектни като подарък за любими хора или заклети любители на сауната. Ако не искате да я подарявате, можете да я купите за себе си и да се насладите на страхотна и безопасна сауна.

Сауната: термодървесина

Сауната: термодървесина

Съвременното разбиране за термично обработена дървесина идва от финландците, които създадоха технологията през 90-те години на миналия век.

Това е термичо обработена дървесина при температури 185 – 205°C,  в следствие на което дървото придобива уникални свойства и става практически вечно. Сауната от термично обработена дървесина не абсорбира влага, не гние и не се напуква. А с течение на времето не се появяват и пукнатини между дъските.

В допълнение, дървото придобива красив, дълбок и равномерен тон.

И така, какво точно представлява термообработеното дърво?

Процесът на термообработка се извършва в специално проектирана термопещ и се наблюдава постоянно от специалисти.

Всички производители на термообработено дърво следват един и същ принцип: в рамките на максимум 48 часа температурата на дървесината се повишава до 205°C, намалявайки съдържанието на влага, което е последвано от процес на охлаждане.

В технологичния процес не се използват никакви химикали – само топлина и пара.

При термична модификация плътността на дървения материал намалява и структурата й се променя.

 • Физичните и химичните свойства на дървото се променят.

Когато се нагрява, дървото отделя влага и химическите компоненти се трансформират.

 • Термичната обработка намалява абсорбционната способност на дървото, което означава, че не се разширява толкова много при наличие на влага.

Освен това, подобрява стабилността на размерите му, тъй като се разширява и свива по-малко при външни условия.

 • По-ниското вътрешно напрежение в този тип дървесина намалява разхода на материали.

Термообработката прави дървото по-издръжливо и стабилно

 • Биологичната устойчивост на дървесината се увеличава, тъй като хранителните вещества в нея се модифицират по време на термична обработка и стават по-малко достъпни за вредители и микроорганизми.
 • Това повишава издръжливостта й, особено при външни условия, и не е необходимо да бъде импрегнирана с токсични препарати.
 • Топло- и звукоизолационните характеристики на термообработеното дърво са с до 30% по-добри, в сравнение с естествената дървесина.
 • Термично обработената дървесина притежава по-ниско тегло и плътност, което я прави по-лесна за работа.

АБОНИРАЙТЕ СЕ за нашия бюлетин

Сауната: избор на електрическа печка

Сауната: избор на електрическа печка

   Изборът на печка за сауна може да бъде объркващ и е лесно да сгрешите, ако не знаете какво търсите. В тази статия отговаряме на най-често задаваните въпроси относно това важно решение, за да ви улесним в намирането на най-подходящата печка.

От колко мощна печка имам нужда?

Първото нещо, което трябва да вземете предвид, е размерът на сауната.

Вътрешният обем на сауната определя от каква мощност ще се нуждае, както и дали имате пространство за монтаж на малка или по-голяма печка.

Тук сме описали правилото, по което се определя мощността на печката, но имайте предвид, че стойностите варират, в зависимост от производителя и модела:

 • 4.5kW      4-7м³
 • 6kW         5-9м³
 • 9kW         8-14м³
 • 10.5kW   10-19м³
 • 15kW      14-24м³
 • 18kW      18-30м³
 • 21kW      24-36м³
 • 25kW      30-39м³
 • 26kW      38-46м³

Важно е да отбележим, че „действителният“ обем и „изчисленият“ обем на сауната може да се различават.

„Действителният“ обем се изчислява с уравнението: дължина х ширина х височина, докато „изчисленият“ обем взема предвид фактори като това колко добре е изолирана сауната и дали има наличие на стъклени елементи (врата).

Сауни с повече стъклени елементи и/или малко изолация изискват по-мощна печка.

При стъклените елементи основното правило е, че всеки квадратен метър стъклена повръхност добавя кубичен метър обем.

huum_hive

Монофазна или трифазна печка?

Отговорът е, че зависи.

Размерът на сауната ще определи избора на печката.

А мощността и размерът на печката ще определят размера на захранващия кабел.

Печката за монтаж на стена ли трябва да бъде или свободно стояща?

Отговорът на този въпрос зависи от личните предпочитания.

Пространството е основен фактор при избора.

Обикновено, печките с по-голяма мощност са свободно стоящи, поради по-големия обем камъни, от който се нуждаят.

Трябва ли ми контролно табло за управление?

Функцията на контролното табло на печката е да поддържа правилната температура и да гарантира, че печката функционира коректно.

Всяко контролно табло за сауна има температурен сензор. Той измерва температурата (обикновено, в най-горещата част) на помещението и указва на нагревателите да повишат или намалят температурата.

Печките за сауна могат да бъдат оборудвани както с вградено, така и с външно управление.

Ако сте горд собственик на домашна сауна – имате избор между двете опции.

Ако, обаче, сауната е обществена – от съображения за сигурност е необходимо използването на външно управление.

sauna-stones-huum

Какъв капацитет за камъни трябва да има печката за сауна?

Вярваме, че сауната трябва да се прави по традиционния финландски начин.

Финландците твърдят, че колкото повече камъни има в печката, толкова по-мек и приятен е löyly (парата/ атмосферата в сауната).

Какво количество камъни ми е необходимо?

Всяка печка е различна, съответно се нуждае от различно количество камъни.

Обикновено, то е описано в техническите характеристики на печката.

Мога ли да поливам камъните с вода?

Да.

Просто се уверете, че камъните са подредени правилно, за да сте сигурни, че водата се изпарява директно от тях и минимално количество от нея достига до нагревателите.

В противен случай ще изгорят и ще се наложи да ги смените с нови.

Дървени вани KIRAMI

Дървени вани KIRAMI

Дървени вани KIRAMI

Защо да изберете дървените вани на Kirami?

Лесни за монтаж и поддръжка!

Красиви и стилни!

Енергийно ефективни!

Мисия

Мисията на Kirami е да предлага висококачествени и лесни за употреба продукти, с които можете да се гордеете. Всички вани се произвеждат ръчно от внимателно подбрани материали и се сглобяват във фабриката на Kirami в Sastamala, Finland.
 
Историята на Kirami започва преди повече от 20 години, през 2001 г. Първите хидромасажни вани са внесени от Швеция, но скоро след това започва и собственото производство на компанията. През 2006 г. компанията се премества в по-големи помещения и продуктовата гама се разширява, като включва джакузита, изработени от термо-дърво. В началото на 2011 г. Kirami се премества в сегашните си помещения с площ над 3000 кв. м.

Естетика и релакс

Горещите вани на дърва са екологично чисти, енергийно ефективни, безопасни и релаксиращи, на които мнозина се наслаждават през годините. Усещането, когато влезете в дълбока вана без дюзи, можете наистина да се насладите на момент на мир и спокойствие и да усетите как ежедневният стрес изчезва. Просто се облегнете, затворете очи и се насладете на топлината и тишината.

Kirami Woody L – за 6-8 човека

Follow Us

Колко време отнема седмичната поддръжка на басейна?

Колко време отнема седмичната поддръжка на басейна?

Преди да се захванете да инвестирате в басейн, е важно да обмислите няколко практически аспекта. Като например колко време ще трябва да отделяте за поддръжка на басейна всяка седмица? Някои биха казали, твърде дълго! И все пак, благодарение на последните иновации, ситуацията е коренно различна в наши дни. Грижата за басейна по време на плувния сезон вече не е сложна или отнемаща прекалено много време, защото най-новото интелигентно оборудване прави почти всичко вместо вас. Така че забравете за паникьосващите показания на pH, сложете мрежата на скимера, настанете се удобно на шезлонга и се любувайте на кристално чистия си басейн.

Интелигентна поддръжка на басейна пести средства и време!

Интелигентното оборудване е революция в поддръжката на басейна, за да направи живота ви по-лесен от всякога. Независимо дали става въпрос за нива на pH, чистота или температура на водата, запушване на филтъра или работа на помпата, можете да изберете какво да автоматизирате според бюджета си. Нищо не ви пречи да започнете отначало и да надграждате системата си с течение на времето. Едно нещо е сигурно – автоматизираното оборудване ще ви спести време и пари!

Ето как да поддържате басейна си само за 20 минути седмично!

Почистване

Влезте в ролята на робот за почистване: изберете между електрически и хидравлични системи за засмукване. И двете имат своите предимства, които са различни в зависимост от това дали басейнът ви е вкопан или надземен. Някои роботи могат да почистват всички зони на басейна: пода, стените и водната линия. Такъв е например TigerShark® QC на Hayward, който почиства целия басейн (до 6 x 12 м) само за 3 часа. Така че защо да прекарвате часове с четка за търкане?

Дезинфекция на водата

Ако спомените ви за училищните уроци по химия са малко размити, изберете автоматизирана система за управление на басейна.  Системите за солна електролиза, едно от най-популярните решения днес, използват солта, която се съдържа във водата в басейна, за да произвеждат хлор в реално време, без ваша намеса. Можете да ги съчетаете с интелигентна система за управление на pH и ORP. Водещата система за обработка на водата на Hayward, AquaRite® + регулира и контролира различни части от оборудването на басейна (pH е включено, ORP е опция). Ако предпочитате система за впръскване на течен хлор, контролната станция ще отговори напълно на вашите нужди.

Филтрация

И в този случай можете да намалите до минимум времето, което отделяте за поддръжка на басейна. Вместо пясъчен филтър, който трябва да се промива редовно, изберете патронен филтър. Някои модели, като многоелементния патронен филтър SwimClear™, се нуждаят само от една сесия за поддръжка на сезон.

Налице е огромен избор от помпи за басейни, вариращи от едноскоростни помпи до ултра тихи помпи с променлива скорост, които работят непрекъснато на ниски обороти, за да подобрят качеството на водата и да намалят консумацията на електроенергия.

Водещи в тази област са Hayward TriStar® VSTD и Max-Flo XL™ VSTD

Ниво на водата

Използването, вятърът и слънчевите лъчи естествено водят до понижаване на нивото на водата в басейна. Трябва редовно да проверявате дали водната линия се намира правилно, на две трети от пътя до скимера. Ако го оставите да падне твърде ниско, може да причините необратима повреда на помпата. Ето защо от време на време трябва да доливате вода в басейна, освен ако не монтирате регулатор на нивото на водата, който да регулира нивото вместо вас. Той е полезен елемент в ежедневието, но наистина се използва, когато сте на почивка.

WiFi: луксът да управлявате басейна си от разстояние!

WiFi модула ви помага да управлявате всички параметри на басейна бързо и лесно от вашия смартфон или таблет. Hayward Control Station и AquaRite® + могат да управляват филтрацията, отоплението и осветлението на вашия басейн, както и обработката на водата. И като допълнителен бонус, те са съвместими с оборудване от други производители. Със свързан басейн гарантирано ще прекарвате повече време във водата, отколкото в помпеното помещение!

Как дъждът влияе на водата в басейна ви?

Как дъждът влияе на водата в басейна ви?

Дъждът определено може да има неблагоприятно въздействие върху водата в басейна, въпреки че може да е изненада за всички, че проблемите, причинени от дъжда, не са резултат от „разреждането“ на препаратите във водата 🙂 Един инч дъждовна вода, добавен към типичен басейн от 50 000 литра, увеличава количеството вода само с около 1,5%, което означава, че разреждането обикновено не е проблем.

Проблемът е в това какво „носят“ дъждовните капки, а именно – спори на водорасли и замърсители.

Спорите на водораслите обикновено „живеят“ във въздуха.

„Транспортират“ се с помощта на въздушните течения и, по този начин, често попадат в благоприятна за разпространението им среда – това е част от репродуктивната им стратегия.

Когато вали, спорите и други частици във въздуха попадат във водата, заедно с други микроорганизми, които обитават района около басейна.

Този микс от микроорганизми влиза във взаимодействие с хлора в басейна и, съответно – редуцира нивото на активен хлор във водата.

В допълнение, когато тези микроелементи се разтворят, осигуряват „храна“ за развитието и растежа на водорасли и други микроорганизми.

В комбинация с малко слънчева светлина и топла вода, условията за развитие на водораслите стават иде-ал-ни.

Какво да правим? Решението на проблема е следното – уверете се, че скоростта, с която унищожавате водораслите, е по-висока от тази, с която се размножават.

Дезинфекцирайте редовно и поддържайте химичния баланс на водата в идеалните граници.

За тази цел препоръчваме следните продукти:

Служи за дезинфекция на водата в басейна.

Бързодействащ алгицид със силен бактерициден ефект. Използва се срещу образуване на водорасли.

Подходящ за басейни, облицовани с всякакво покритие.

Полимерен коагулант със сгъстяващи и утаяващи свойства. Спомага за пречистване и избистряне на водата. Използва се за уедряване на микроскопичните частици, които филтърът не е в състояние да задържи.

Подобрява чистотата на водата до 24ч. Повишава ефективността на всички почистващи средства. Повишава ефективността на солна електролиза. Не се утаява на дъното на басейна. Съвместим с всички видове почистващи препарати и оборудване.

Отпадъците, които са попаднали в басейна в следствие на дъжда, също могат да повлияят на химичния баланс на водата в басейна. Изключително важно е да тествате водата след  дъжд и да възстановите баланса на pH, ако не е в граници.

Как да подготвите басейна си за лятото (правилният начин)!

Как да подготвите басейна си за лятото (правилният начин)!

Tемпературите се повишават, време е да почистим и подготвим басейна за летния сезон! Много собственици предпочитат да наемат професионалист, който да свърши това вместо тях, но ако следвате тези прости стъпки ще се справите за нула време.
1. Отстранете, почистете и съхранете покривалото на басейна
Покривалото е защитавало водата в басейна от отпадъци през цялата зима – последното, което искате, е да позволите на всички клони, листа и мръсна вода да попаднат в басейна.

Необходимо е да ги отстраните, за да предотвратите замърсяването на водата при премахването му.

Също така е необходимо да премахнете мътната вода, натрупана на повърхността му. Ако все още нямате помпа или някакъв тип потопяема помпа за източване на тази вода, сега е моментът да се снабдите с такава.

Ако сте със зимно покривало с мрежа в средата, през която са се оттичали разтопен сняг или дъждовна вода, просто премахнете колкото можете повече клони, листа и други замърсявания.

Това може да стане с мека четка, например.

Когато мръсната вода е източена и покривалото е почистено от всякакъв тип замърсители, можете да го премахнете. След което го почистете старателно, оставете го да изсъхне и внимателно го сгънете и приберете.

Флотадорите във водата, използвани през зимния сезон, също ще трябва да се отстранят и изсушат, преди да ги приберете.

Ако забележите малки разкъсвания по покривалото, поправете щетите с помощта на комплект за ремонт.

Ако покривалото е силно повредено или износено, планирайте закупуването на ново.

2. Монтиране на оборудването и аксесоарите
Много неща могат да се случат с оборудването на басейна през зимата.

Когато инсталирате всички съоръжения, проверете за пукнатини, причинени от замръзване, и смажете всички уплътнения, о-пръстени и др.

Ако някои от тези части показват признаци на стареене и износване – сменете ги. Всичко необходимо за съответния модел помпа или филтър, може да намерите тук.

Свържете помпата, филтъра и останалото оборудване, ако има такова. Не забравяйте да махнете тапите от сифоните!

След това поставете стълбитепрожекторите и останалото оборудване, ако има такова (трамплин, пързалка и др.), които сте демонтирали при зазимяването.

Когато всичко е на мястото си, премахнете тапите за заимяване от скимера и дюзите.

Ако е необходимо, напълнете отново басейна до нормално работно ниво (около 2/3 от скимера) и проследете за течове, тъй като тръбната разводка започва отново да се пълни с вода.

3. Почистете и филтрирайте басейна.
Ако след премахването на покривалото, коритото на басейна е силно замърсено, е желателно да се изпразни от наличната вода, да се почисти добре, след което може да се напълни отново с вода.

Почистете дъното и стените на басейна с четка или водоструйка, за да премахнете залепналите спори на водорасли и други натрупвания.

След като напълните басейна с вода, отстранете по-едрите замърсители от повърхността на водата с помощта на плитко или дълбоко кепче, ако е необходимо.

Почистете утаените на дъното боклуци чрез вакуумна подочистачка.

ВАЖНО: Ако не изпразвате басейна, не използвайте автоматично почистващо средство (робот или друго), докато не приключите с подготовката на басейна!

Вакуумната подочистачка с алуминиев телескопичен прът е най-подходяща за тази стъпка.

4. Тествайте и балансирайте водата.
Използвайте тест ленти или комплекти за тестване на водата, за да проследите нивото на pH на водата.

Небалансираната вода може да повлияе на ефективността на дезинфекциращите препарати и общото „здраве“ на басейна.

По тази причина използването на препаратите за повишаване и намаляване pH-нивото на водата е важна част от подготовката на басейна.

Препоръчителното ниво на pH е 7.2-7.6. При тези нива дезинфекциращите препарати имат най-голяма ефективност.

Ако имате тестер за измерване на общата алкалност и твърдостта на водата, е желателно да проследите и техните нива. Препоръчително е да бъдат в тези граници:

– Обща алкалност: 80-120 ppm.

– Твърдост: 180-220 ppm.

Обезвъздушете помпата, след което филтрирайте водата на басейна за поне 12 часа през нощта, преди да преминете към следващата стъпка.

5. Дезинфекцирайте водата.
Основните препарати за дезинфекция, които ще са ви необходими в реда на прилагане, са:

1. pH регулатор ( – или + , в зависимост от нивата в момента)

2. Бързоразтворим хлор на гранула

3. Алгицид

След като приключите с дезинфекцията на водата – тествайте я отново и направете корекции в нивата, ако е необходимо.

Когато филтрацията на басейна е работила поне 24 часа и нивата на хлор са паднали до безопасни такива (около 1-3 ppm), сте почти на финалната права.

Ако са се появили допълнителни отпадъци на дъното на басейна, минете още веднъж с вакуумната четка.

И басейна Ви е готов за лятото. Насладете се на сезона!
Солна електролиза – как работи?

Солна електролиза – как работи?

Системите за солна електролиза стават все по-популярни през последните години. Те предлагат редица предимства пред обикновените басейни с хлор.

Басейните със солена вода черпят от разтворена сол във водата, за да генерират хлор. Клетката на системата използва процес, наречен електролиза, за разграждане или отделяне на солта (натриев хлорид) във водата.

Химичната реакция, създадена чрез електролиза, произвежда хлор под формата на натриев хипохлорит и хипохлорна киселина. Тези дезинфекциращи окисляващи агенти са същите като хлора, който обикновено се използва в плувните басейни в твърда и прахообразна форма. Това означава, че басейните със солена вода всъщност не съдържат хлор. Те просто използват генератор на хлор, вместо да зависят от добавения хлор под други форми.

Важна разлика на басейните със солна електролиза, е че имат намалени количества хлорамини. Хлорамините са страничен продукт и са основната причина за дразнене на очите и острата миризма на „хлор“. Намалените хлорамини в басейните със солена вода са едно от най-големите предимства. Процесът на електролиза окислява или елиминира хлорамините по много подобен начин като традиционния хлорен шок.

Какво представлява един басейн със солна електролиза?

Логично, това е басейн, към чиято вода добавяте сол. Но защо? И как това променя качествата на водата?

Количеството сол е под прага на вкуса, което означава, че не усещате силен солен вкус, както е с морската вода. Водата в морето е с 50 000 части на милион (PPM) сол. Басейнът със система за солна електролиза съдържа само 3000 PPM сол.

В тръбната система на басейна се монтира електрод (наричан още клетка). Разредената солена вода преминава през клетката, а електрическата реакция между електрода и солената вода генерира хлор.

Та, да – няма да ви се налага да си купувате хлор, тъй като ще произвеждате свой собствен.

Произведеният хлор е с доста по-високо качество от традиционния и не води до негативни ефекти като миризма, зачервени очи и дразнене на кожата.

Също така, системите за солна електролиза имат функция за „суперхлориране“, която действа като шоково третиране на басейна.

Плюсове на басейните със солна електролиза:

Без повече разходи за хлор – Системата за солна електролиза произвежда естествен хлор. Това означава, че няма да ви се налага да купувате хлор на таблетки или гранули!

Край на ръчното добавяне на хлор – Дозирането в системата става с натискането на един бутон.

Това е сериозно предимство пред традиционния хлор, където трябва да сте сигурни, че хлорирате всяка седмица, а, ако забравите или отидете на почивка, започват проблемите.

Без тежка миризма на хлор, зачервени очи и дразнене на кожата – Всички тези неприятни „качества“ на традиционния хлор се дължат на хлорамините.

Хлорът, който системата за солна електролиза генерира, не съдържа хлорамини.

Това е и причината много хора, които се наслаждават на басейн със солна електролиза, да са убедени, че в басейна няма хлор.

При басейните със солна електролиза трябва да обърнете внимание на:

Високо pH и натрупване на калций – В солените басейни нивото на pH на водата „обича“ да се повишава. Ако не поддържате нивото на pH в граници, това може да доведе до натрупване на калций в басейна или клетката на солната електролиза.

Това е лесно изпълнимо – тествате нивата на pH всяка седмица и добавяте препарат за понижаване на pH, ако е необходимо.

Смяна на солната клетка – На всеки 3-7 години ще трябва да сменяте клетката на системата за солна електролиза, чиято цена започва от 600 лв. и може да достигне до 2000 лв., в зависимост от модела, производителя и обема на басейна.

Ако решите да инсталирате топлообменник към басейна, може да помислите за такъв, изработен от титаний, тъй като притежава добри работни характеристики в солена среда.

Последният елемент, който можем да препоръчаме, е жертвен цинков анод – поставяте го в скимера и анодът абсорбира цялата корозия.

Преминаване от хлор към сол

След като вземете окончателно решение да преминете от традиционен хлорен басейн към басейн със система за солна електролиза, най-важното е да изберете модела.

Бюджет

Цените на системите за солна електролиза започват от 1000 лева и могат да стигнат до 5000 лева.

По-евтините модели са семпли откъм допълнителни характеристики, докато системите от по-висок клас имат цял куп фантастични функции, като приложение за управление на целия басейн и други.

Екстри

Моделите се различават по отношение на предлаганите функции: дозиране, самопочистване, самодиагностика, цифрово отчитане и възможност за дистанционно управление на оборудването на басейна.

Смяна на клетката

Това е важен и често – пренебрегван фактор. Клетката има нужда от подмяна на всеки 3-5 години.

Резервните клетки варират от 400лв до 2000лв., в зависимост от производителя и модела.

Откъде да си купим такава система:

Тук можете да разгледате нашите системи за дезинфекция със солна електролиза.

БЛОГ

Как да подготвите басейна си за лятото (правилният начин)!

Как да подготвите басейна си за лятото (правилният начин)!

Tемпературите се повишават, време е да почистим и подготвим басейна за летния сезон! Много собственици предпочитат да наемат професионалист, който да свърши това вместо тях, но ако следвате тези прости стъпки ще се справите за нула време. 1. Отстранете, почистете и...

Poolican – помпа, филтър, термопомпа и солна електролиза в едно!

Poolican – помпа, филтър, термопомпа и солна електролиза в едно!

POOLICAN by

POOLEX

Контролна станция –

помпа, филтър,

термопомпа и

солна електролиза

за басейни до 25м³.

Poolican съчетава термопомпа с филтрация и обработка на водата, което означава, че вие и вашето семейство можете да се насладите на топла, чиста вода в басейна, и всичко това от едно компактно устройство.

Свързването на Poolican е бързо и просто, а управлението на цялата инсталация – през Вашия смартфон, с помощта на приложението Smart Life за iOS и Android.

Термопомпата е инверторна, като позволява непрекъсната работа и по-ниска консумация на електроенергия.

Благодарение на вградената система за дезинфекция на водата чрез солна електролиза, ще редуцирате използването на хлор до минимум.

Сауната: избор на електрическа печка

Сауната: избор на електрическа печка

Изборът на печка за сауна може да бъде объркващ и е лесно да сгрешите, ако не знаете какво търсите. В тази статия отговаряме на най-често задаваните въпроси относно това важно решение, за да ви улесним в намирането на най-подходящата печка.

повече информация

Ледена баня (Ice Bath) – Безумие или гениален метод за мускулно възстановяване?

Ледена баня (Ice Bath) – Безумие или гениален метод за мускулно възстановяване?

Ледена баня

(Ice Bath)

Безумие или гениален метод за мускулно възстановяване е ледената баня?

Когато мускулите ви са свръхнапрегнати или преуморени след тренировка, обикновено се смята, че една ледена баня след това би им подействала извънредно възстановяващо и би ги върнала в перфектна форма за кратко време. Така ли е наистина?

Ледената баня (Ice Bath) още се нарича студова терапия (Coldtherapy) или криотерапия (Cryotherapy).

Това е един от най-ефективните начини да се предотвратят уврежданията и микротравмите, настъпили в мускулите, особено след дълги и интензивни натоварвания, например бягане.

Ледената баня се състои в използването на  напълнен със студена вода съд или басейн, в който да се потопи цялото тяло или част от него.

Aко сте „новаци“ в този метод, в самото начало едва ли ще издържите повече от минута-две. Когато свикнете с времето, този период ще се удължи на 5-10 минути.

Не трябва да се стои повече от 10 мин. за едно излагане.

Криотерапията

води до понижаване на метаболитната активност. Това редуцира възпалението и тъканния разпад в мускулите. Намалява се продукцията на стрес-протеини в клетката, които се генерират от повишената температура в резултат на физическото усилие.

Когато кожата вече не е в контакт със студената вода, подлежащите тъкани се затоплят, в тях се завръща мощен, свеж поток от кръв, който подпомага пренасочването на метаболитните копродукти от тъканния разпад към лимфната система, откъдето те се рециклират ефективно от тялото.

Не само мускулите, но и костите, сухожилията, фасциите и нервите се повлияват възстановително от студената вода след спортно претоварване.

Методика и изпълнение

Все още няма пълен протокол с идеалното време и температура за експозиция при ледената баня, но повечето треньори и атлети препоръчват температура от 12 до15°C и 10-20 мин. продължителност.

Сред маратонците съществуват и индивидуални техники, които варират доста, стигайки дори до потапяне в ледено езеро или река.

Други са поддръжници на идеята, че леденото преживяване не е необходимо, а студената вода с температура 24°C е достатъчна или може би по-добра алтернатива.

Процедура

Ако ще пробвате за пръв път студена или ледена баня след тренировка, не прекалявайте. 10 мин. при 15°C са достатъчни, за да почувствате ползите и да избегнете рисковете.

Поради факта, че мускулите ще се свият и „втвърдят“, добре е в рамките на 30-60 мин. след процедурата да затоплите напълно, но постепенно тялото с топъл душ или гореща напитка.

Не се връщайте в ледената вода (а едва ли и ще ви се иска) до следващия път след физическо натоварване.

От какво се нуждаете:

 • Вана или достатъчно голям и подходящ съд;
 • Студена вода;
 • Торбички с лед.

Напълнете ваната (съда) със студена вода и бавно влезте в нея. Нека тялото се приспособи към температурата. Топлият душ трябва да дойде след не по-рано от 30-60 мин., за да не компрометира ефекта от ледената баня.

 

 

Контрастна водна терапия

(Hot-Cold Bath)

В добавка някои от спортистите използват контрастна водна терапия – редуване на топла и студена вода, за да постигнат същия ефект. Все още няма ясни доказателства наистина ли двата метода са сравними и с еднакъв ефект при мускулното възстановяване.

Ако предпочетете да редувате топла и студена вода, най-разпространеният метод включва 1 мин. в студена вода (10-15 °C) и 2 мин. в топла (37-40 °C), което се повтаря 3 пъти.

Използването на контрастна водна терапия е оказало забележителна редукция на концентрацията на лактата в кръвта. Добре е процедурата да завърши със студена вода за стимулиране на вазоконстрикцията.

 

 

ледени вани

Защо да се абонирам?

 Защото ще получавате най-актуалните оферти директно на вашия имейл адрес

 Защото се стараем всеки онлайн бюлетин да бъде колкото информативен, толкова и вдъхновяващ

 Защото първи ще научавате за предстоящите игри, кампании и тенденции в интериорния дизайн

 Защото получавате ексклузивни отстъпки, директно на вашия имейл адрес 

Как Ви звучи?