Солна електролиза – как работи?

Солна електролиза – как работи?

Системите за солна електролиза стават все по-популярни през последните години. Те предлагат редица предимства пред обикновените басейни с хлор.

Басейните със солена вода черпят от разтворена сол във водата, за да генерират хлор. Клетката на системата използва процес, наречен електролиза, за разграждане или отделяне на солта (натриев хлорид) във водата.

Химичната реакция, създадена чрез електролиза, произвежда хлор под формата на натриев хипохлорит и хипохлорна киселина. Тези дезинфекциращи окисляващи агенти са същите като хлора, който обикновено се използва в плувните басейни в твърда и прахообразна форма. Това означава, че басейните със солена вода всъщност не съдържат хлор. Те просто използват генератор на хлор, вместо да зависят от добавения хлор под други форми.

Важна разлика на басейните със солна електролиза, е че имат намалени количества хлорамини. Хлорамините са страничен продукт и са основната причина за дразнене на очите и острата миризма на „хлор“. Намалените хлорамини в басейните със солена вода са едно от най-големите предимства. Процесът на електролиза окислява или елиминира хлорамините по много подобен начин като традиционния хлорен шок.

Какво представлява един басейн със солна електролиза?

Логично, това е басейн, към чиято вода добавяте сол. Но защо? И как това променя качествата на водата?

Количеството сол е под прага на вкуса, което означава, че не усещате силен солен вкус, както е с морската вода. Водата в морето е с 50 000 части на милион (PPM) сол. Басейнът със система за солна електролиза съдържа само 3000 PPM сол.

В тръбната система на басейна се монтира електрод (наричан още клетка). Разредената солена вода преминава през клетката, а електрическата реакция между електрода и солената вода генерира хлор.

Та, да – няма да ви се налага да си купувате хлор, тъй като ще произвеждате свой собствен.

Произведеният хлор е с доста по-високо качество от традиционния и не води до негативни ефекти като миризма, зачервени очи и дразнене на кожата.

Също така, системите за солна електролиза имат функция за „суперхлориране“, която действа като шоково третиране на басейна.

Плюсове на басейните със солна електролиза:

Без повече разходи за хлор – Системата за солна електролиза произвежда естествен хлор. Това означава, че няма да ви се налага да купувате хлор на таблетки или гранули!

Край на ръчното добавяне на хлор – Дозирането в системата става с натискането на един бутон.

Това е сериозно предимство пред традиционния хлор, където трябва да сте сигурни, че хлорирате всяка седмица, а, ако забравите или отидете на почивка, започват проблемите.

Без тежка миризма на хлор, зачервени очи и дразнене на кожата – Всички тези неприятни „качества“ на традиционния хлор се дължат на хлорамините.

Хлорът, който системата за солна електролиза генерира, не съдържа хлорамини.

Това е и причината много хора, които се наслаждават на басейн със солна електролиза, да са убедени, че в басейна няма хлор.

При басейните със солна електролиза трябва да обърнете внимание на:

Високо pH и натрупване на калций – В солените басейни нивото на pH на водата „обича“ да се повишава. Ако не поддържате нивото на pH в граници, това може да доведе до натрупване на калций в басейна или клетката на солната електролиза.

Това е лесно изпълнимо – тествате нивата на pH всяка седмица и добавяте препарат за понижаване на pH, ако е необходимо.

Смяна на солната клетка – На всеки 3-7 години ще трябва да сменяте клетката на системата за солна електролиза, чиято цена започва от 600 лв. и може да достигне до 2000 лв., в зависимост от модела, производителя и обема на басейна.

Ако решите да инсталирате топлообменник към басейна, може да помислите за такъв, изработен от титаний, тъй като притежава добри работни характеристики в солена среда.

Последният елемент, който можем да препоръчаме, е жертвен цинков анод – поставяте го в скимера и анодът абсорбира цялата корозия.

Преминаване от хлор към сол

След като вземете окончателно решение да преминете от традиционен хлорен басейн към басейн със система за солна електролиза, най-важното е да изберете модела.

Бюджет

Цените на системите за солна електролиза започват от 1000 лева и могат да стигнат до 5000 лева.

По-евтините модели са семпли откъм допълнителни характеристики, докато системите от по-висок клас имат цял куп фантастични функции, като приложение за управление на целия басейн и други.

Екстри

Моделите се различават по отношение на предлаганите функции: дозиране, самопочистване, самодиагностика, цифрово отчитане и възможност за дистанционно управление на оборудването на басейна.

Смяна на клетката

Това е важен и често – пренебрегван фактор. Клетката има нужда от подмяна на всеки 3-5 години.

Резервните клетки варират от 400лв до 2000лв., в зависимост от производителя и модела.

Откъде да си купим такава система:

Тук можете да разгледате нашите системи за дезинфекция със солна електролиза.

БЛОГ

Катодна защита. Какво представлява и какъв е принципът й на действие?

Катодна защита. Какво представлява и какъв е принципът й на действие?

За да бъде разбрана катодната защита, първо трябва да бъде разбран механизмът на корозия. Корозията е термин, който идва от латински (corrodere) и означава разяждане. В природата под въздействието на корозията се разрушава почти всичко. Тук ще се спрем само на...

Poolican – помпа, филтър, термопомпа и солна електролиза в едно!

Poolican – помпа, филтър, термопомпа и солна електролиза в едно!

POOLICAN by

POOLEX

Контролна станция –

помпа, филтър,

термопомпа и

солна електролиза

за басейни до 25м³.

Poolican съчетава термопомпа с филтрация и обработка на водата, което означава, че вие и вашето семейство можете да се насладите на топла, чиста вода в басейна, и всичко това от едно компактно устройство.

Свързването на Poolican е бързо и просто, а управлението на цялата инсталация – през Вашия смартфон, с помощта на приложението Smart Life за iOS и Android.

Термопомпата е инверторна, като позволява непрекъсната работа и по-ниска консумация на електроенергия.

Благодарение на вградената система за дезинфекция на водата чрез солна електролиза, ще редуцирате използването на хлор до минимум.

Солна електролиза – как работи?

Солна електролиза – как работи?

Системите за солна електролиза стават все по-популярни през последните години. Те предлагат редица предимства пред обикновените басейни с хлор. Басейните със солена вода черпят от разтворена сол във водата, за да генерират хлор. Клетката на системата използва процес,...

повече информация
Poolican – помпа, филтър, термопомпа и солна електролиза в едно!

Poolican – помпа, филтър, термопомпа и солна електролиза в едно!

Poolican съчетава термопомпа с филтрация и обработка на водата, което означава, че вие и вашето семейство можете да се насладите на топла, чиста вода в басейна, и всичко това от едно компактно устройство.

повече информация
Ледена баня (Ice Bath) – Безумие или гениален метод за мускулно възстановяване?

Ледена баня (Ice Bath) – Безумие или гениален метод за мускулно възстановяване?

Ледена баня (Ice Bath)Безумие или гениален метод за мускулно възстановяване е ледената баня?Когато мускулите ви са свръхнапрегнати или преуморени след тренировка, обикновено се смята, че една ледена баня след това би им подействала извънредно възстановяващо и би ги...

повече информация

Ледена баня (Ice Bath) – Безумие или гениален метод за мускулно възстановяване?

Ледена баня (Ice Bath) – Безумие или гениален метод за мускулно възстановяване?

Ледена баня

(Ice Bath)

Безумие или гениален метод за мускулно възстановяване е ледената баня?

Когато мускулите ви са свръхнапрегнати или преуморени след тренировка, обикновено се смята, че една ледена баня след това би им подействала извънредно възстановяващо и би ги върнала в перфектна форма за кратко време. Така ли е наистина?

Ледената баня (Ice Bath) още се нарича студова терапия (Coldtherapy) или криотерапия (Cryotherapy).

Това е един от най-ефективните начини да се предотвратят уврежданията и микротравмите, настъпили в мускулите, особено след дълги и интензивни натоварвания, например бягане.

Ледената баня се състои в използването на  напълнен със студена вода съд или басейн, в който да се потопи цялото тяло или част от него.

Aко сте „новаци“ в този метод, в самото начало едва ли ще издържите повече от минута-две. Когато свикнете с времето, този период ще се удължи на 5-10 минути.

Не трябва да се стои повече от 10 мин. за едно излагане.

Криотерапията

води до понижаване на метаболитната активност. Това редуцира възпалението и тъканния разпад в мускулите. Намалява се продукцията на стрес-протеини в клетката, които се генерират от повишената температура в резултат на физическото усилие.

Когато кожата вече не е в контакт със студената вода, подлежащите тъкани се затоплят, в тях се завръща мощен, свеж поток от кръв, който подпомага пренасочването на метаболитните копродукти от тъканния разпад към лимфната система, откъдето те се рециклират ефективно от тялото.

Не само мускулите, но и костите, сухожилията, фасциите и нервите се повлияват възстановително от студената вода след спортно претоварване.

Методика и изпълнение

Все още няма пълен протокол с идеалното време и температура за експозиция при ледената баня, но повечето треньори и атлети препоръчват температура от 12 до15°C и 10-20 мин. продължителност.

Сред маратонците съществуват и индивидуални техники, които варират доста, стигайки дори до потапяне в ледено езеро или река.

Други са поддръжници на идеята, че леденото преживяване не е необходимо, а студената вода с температура 24°C е достатъчна или може би по-добра алтернатива.

Процедура

Ако ще пробвате за пръв път студена или ледена баня след тренировка, не прекалявайте. 10 мин. при 15°C са достатъчни, за да почувствате ползите и да избегнете рисковете.

Поради факта, че мускулите ще се свият и „втвърдят“, добре е в рамките на 30-60 мин. след процедурата да затоплите напълно, но постепенно тялото с топъл душ или гореща напитка.

Не се връщайте в ледената вода (а едва ли и ще ви се иска) до следващия път след физическо натоварване.

От какво се нуждаете:

 • Вана или достатъчно голям и подходящ съд;
 • Студена вода;
 • Торбички с лед.

Напълнете ваната (съда) със студена вода и бавно влезте в нея. Нека тялото се приспособи към температурата. Топлият душ трябва да дойде след не по-рано от 30-60 мин., за да не компрометира ефекта от ледената баня.

 

 

Контрастна водна терапия

(Hot-Cold Bath)

В добавка някои от спортистите използват контрастна водна терапия – редуване на топла и студена вода, за да постигнат същия ефект. Все още няма ясни доказателства наистина ли двата метода са сравними и с еднакъв ефект при мускулното възстановяване.

Ако предпочетете да редувате топла и студена вода, най-разпространеният метод включва 1 мин. в студена вода (10-15 °C) и 2 мин. в топла (37-40 °C), което се повтаря 3 пъти.

Използването на контрастна водна терапия е оказало забележителна редукция на концентрацията на лактата в кръвта. Добре е процедурата да завърши със студена вода за стимулиране на вазоконстрикцията.

 

 

ледени вани

Защо да се абонирам?

 Защото ще получавате най-актуалните оферти директно на вашия имейл адрес

 Защото се стараем всеки онлайн бюлетин да бъде колкото информативен, толкова и вдъхновяващ

 Защото първи ще научавате за предстоящите игри, кампании и тенденции в интериорния дизайн

 Защото получавате ексклузивни отстъпки, директно на вашия имейл адрес 

Как Ви звучи?

Как правилно да подготвим басейна за зимния сезон?

Как правилно да подготвим басейна за зимния сезон?

Инвестирали сте време и средства в изграждане на вашият басейн и наближава време да се погрижите за неговото зазимяване. Правилното зазимяване на басейна ще защити оборудването от повреди, ще предотврати нарушаването на облицовката и ще запази водата чиста, както и ще ви спести време и пари, когато отново отворите басейна през пролетта.

Когато активният период на ползване на басейна приключи, времето започне да се разваля и температурите паднат под 15 градуса е добре да започнете с подготовката.

 

1. Почистване на басейна

Първото нещо, което трябва да направите, е да почистите басейна – листа, насекоми, мръсотия, отломки. Използвайте или вакуум за басейн, или просто ги извадете с мрежа. Не забравяйте също да почистите скимера и кошницата на помпата.

2. Стабилизиране нивото на pH

Регулирайте pH нивото до 7.2 – 7.8, за да предотвратите появата на черни петна и растежа на водорасли. Направете шоково третиране на басейна с хлор и алгицид, като  внимателно следвате указанията, посочени на етикетите. Пуснете филтрацията да работи за 24-48 часа.

 

3. Препарат за зазимяване

Този препарат ще поддържа Вашия басейн безопасен и чист през зимните месеци. Изсипете необходимото количество от препарата в басейна и пуснете рециркулацията. Оставете да работи 1-2 часа, за да сте сигурни, че препаратът ще се разпредели равномерно. След това снижете нивото на водата в басейна до 10-15 см под скимера. Ако не го направите, басейнът може да се напука.

 

4. Премахнете на всички аксесоари

Това включва: соларно покривало, стълба/и, аксесоари за почистване, кошници за скимер, лицева част и очна ябълка на стенната/ите дюза/и, водна пързалка, дъска за гмуркане и други водни атракции (ако има такива).

 

 

5: Зазимяване на тръбната разводка на басейна.

Запушете сифона и вливните дюзи с тапи за зазимяване. За скимера използвайте малък флодатор за зазимяване.

 

 

6: Премахване на оборудването на басейна.

Изключете всички предпазители от таблото за управление на филтриращата система. Премахнете помпата, нагревателя (ако има такъв) и цялото друго оборудване. Уверете се, че цялата вода е източена от тях, за да предотвратите замръзване или напукване. Свалете помпата, нагревателя и другото оборудване, ако има такова, и ги съхранете на сухо и топло място през зимния период.

 

 

7: Поставяне на флотадори.

Необходимо е да поставите флотадори по целия периметър и по диагоналите на басейна. Те ще поемат разширенията, които биха настъпили вследствие на замръзване, и ще предотвратят нарушаването на облицовката на басейна.

 

 

8: Не забравяйте зимното покривало.

Зимното покривало предпазва от всякакви механични замърсите, намалява изпарението на вода и разхода на препарати, спомага за затоплянето на водата и като цяло прави басейна по-безопасно място. Зимните покривала предпазват облицовката от суровите условия през зимата. Тъй като се поставя за по-дълго време, зимното покривало трябва да бъде анкерирано или опънато със забити в земята колчета.

 

 

5 причини да инвестирате в автоматично покривало за басейн

5 причини да инвестирате в автоматично покривало за басейн

Не е тайна, че автоматичните покривала за басейни са най-предпочитаният избор, когато говорим за безопасност, намаляване на разходите за поддръжка и спокойствие. Докато другите видове покривала също имат полезни функции, автоматичните покривала за басейни ще надскочат и най-смелите ви очаквания по отношение на функционалност и лесно използване.

1. Естетика

 

Благодарение на технологичния напредък и креативния си дизайн, покривалата вече могат да бъдат проектирани така, че да пасват на всеки басейн и форма.

Когато сте вложили време, енергия и усилия в проектирането на басейна ви, логично ще желаете да запазите естетичния вид на екстериора.

Автоматичните покривала са елегантно и дискретно решение, дори когато външното им тяло е монтирано извън басейна. 

 

2. Издръжливост и гаранция

 

Автоматичните покривала са добър пример за възвръщаемост на инвестиция.

Те са изработени от висококачествени компоненти, като алуминий и неръждаема стомана, най-съвременна електроника, мощни двигатели, дълготрайни материали и много други.

Повечето производители са изключително уверени в издръжливостта на продуктите си и предлагат дългогодишна гаранция.

3. Лесни за употреба

 

Проблемът с повечето покривала за басейни е, че са тромави, тежки и отнемат много време за разгъване и прибиране.

Това прави някои от тях (соларните, например) неудобни за използване.

С автоматичното покривало няма да имате този проблем – то се навива и развива автоматично, само с натискане на бутон или завъртане на ключ.

Лесно, удобно и бързо!

 

4. Намаляват разходите за електроенергия, отопление и дезинфекция

Автоматичното не само осигурява изолираща бариера, която да предпази басейна от замърсители, но също така може да ви спести и разходи за вода, препарати за поддръжка и отопление на басейна.

Когато покривалото е разгънато и покрива басейна, всъщност, пестите вода. Изпаряването е една от водещите причини за загуба на вода в басейните.

Някои проучвания в областта показват, че плътните покривала предотвратяват повече от 70% от загубата на вода, причинена от изпаряване.

Освен това, тъй като химически третираната и балансирана вода не се изпарява и остава в басейна, пестите и от разходите за препарати за поддръжка.

Ако отоплявате басейна си, ефектът от автоматичното покривало ще бъде осезаем, тъй като то „улавя“ и задържа топлината.

 

5. Безопасност

Безопасността е, може би, първата и основна причина да закупите автоматично покривало за басейн.

Това е един от най-сигурните начини да покриете басейна, тъй като, в разгърнато състояние, то образува „изолационна бариера“ и запечатва всички страни на басейна.

Това, от своя страна, значително спомага за предотвратяване на неприятни инциденти с деца и домашни любимци.

Всичко, което трябва да знаете за басейните с преливник

Всичко, което трябва да знаете за басейните с преливник

     Басейн с езерен ефект – каква красота! 

Иска ти се да се гмурнеш, да се приближиш, да докоснеш водата, да я съзерцаваш. Впечатляващи басейни, които създават усещане за спокойствие и релакс.

Нека разгледаме всичките им тайни и предимства!

    Как се постига ефектът на езерото

За да създадете този красив ефект, водата трябва да се разлее по целия периметър на басейна. За целта се инсталира филтърен канал, който обгражда целия басейн и който постоянно събира вода. Ако се вгледате внимателно, ще видите, че водата винаги се разлива през ръб, който има лек наклон. Филтърния канал е облицован с керамичните решетки на Rosa Gres. Решетките могат да бъдат точно в същия цвят като ръба, за да се получи 100% естетическа координация.

    Водата винаги е кристално чиста

Басейните с преливник постоянно обновяват водата за кратък период от време.  Забелязали ли сте как винаги изглеждат перфектно?

    По-безопасни и по-красиви

Сякаш имате езеро в градината си. Винаги ще можете да видите 100% от водната повърхност от всички ъгли. И благодарение на липсата на слепи зони, ще имате по-добър визуален контрол на пространството и следователно по-високо ниво на безопасност. Помислете колко важно е това за вашето семейство.

   Ще му се наслаждавате дълго време

Да легнете до басейна, за да се охладите, да проверите температурата, преди да се гмурнете, или просто да седнете на ръба, за да се отпуснете… Доказано е, че преливните басейни са по-приятни, защото са много удобни.

     Басейните с преливник са най-тихите

Тъй като водата плавно и непрекъснато се разлива по ръбовете, няма да се налага да чувате звука на водата, която се плиска по стените. Както знаете, колкото по-тихо е, толкова по-релаксиращо е. Страхотно нали!

   С порцелановите каменни изделия можете да създадете свой собствен стил

Едно от най-големите предимства на гранитогреса на Rosa Gres е голямото разнообразие от цветове и текстури, които предлага. Вдъхновете се от техните колекции и намерете своя собствен стил: градски, провансалски, средиземноморски, минималистичен, черен, бял, охра, дървоВие избирате.

   И остава за цял живот

Порцелановите каменни изделия са водоустойчивият материал, който най-добре издържа на резки промени в температурата – не се разваля, не се променя, не се цапа. Това е най-добрият избор за облицоване на басейни. Всичко, което ще трябва правите, е да му се наслаждавате.

 

Катодна защита. Какво представлява и какъв е принципът й на действие?

Катодна защита. Какво представлява и какъв е принципът й на действие?

За да бъде разбрана катодната защита, първо трябва да бъде разбран механизмът на корозия. Корозията е термин, който идва от латински (corrodere) и означава разяждане. В природата под въздействието на корозията се разрушава почти всичко. Тук ще се спрем само на корозията на металите. Според произхода и механизма си, металната корозия бива химична, биохимична и електрохимична.

При химичната корозия разрушаването на метала става вследствие на химични реакции, при които няма протичане на електрически ток. Това са взаимодействия на метал с течности и газове, които не са електролити.

Биохимичната корозия се причинява от микроорганизми, които набавят енергията си посредством химични реакции. Някои бактерии са способни директно да окисляват желязото до железен окис.

Електрохимичната корозия е най-често срещания тип. При нея металите и сплавите корозират в резултат на контакт с вода или водни разтвори.

В този смисъл, за да се появи електрохимична корозия, трябва да са на лице три условия:

1. Два различни метала.
2. Електролит (солена вода или вода с някакви разтворени соли в нея).
3. Токопроводима връзка между различните метали.

Двата различни метала биха могли да са напълно различни сплави като например стомана и алуминий, но обикновено се касае за микроскопични или макроскопични металургични разлики на повърхността на един единствен метален детайл.

Ако посочените по-горе условия са налице, върху металната повърхност (нека в този случай смятаме, че метала корозира свободно, т.е. не корозира еднородно навсякъде), то това са места с повишена активност и именно там протича pеакцията.

Свободните електрони преминават през метала към по-малко активните места, където протича реакция, водеща до корозия.

Тази реакция популярно се обяснява като токопротичащ поток през водата от анода (по-активно място) към катода (по-малко активно място).

Галваничната корозия е електромеханичен процес, при който съществува потенциална разлика, измерена като напрежение, между различни метали и сплави, когато те се поставят в електролитен разтвор. Например, поставянето на два различни метала в солена вода ще направи батерия. С помощта на волтметър напрежението може да бъде измерено между различните метали, които са в контакт с водата. По същество басейнът със солена вода е голяма батерия, която може да генерира потенциална разлика във всички различни метали във водата. Неръждаемата стомана, поцинкованата стомана, алуминият, месингът, медта и титанът се срещат често в басейни и свързаното с тях оборудване, което е една от причините да възникнат повреди, свързани с корозия. Всички басейни, използващи хлор, могат потенциално да съдържат достатъчно сол, за да може водата да провежда електричество. В случай на басейни с хлор, рискът и произтичащите от него щети от галванична корозия са по-големи, тъй като нивата на солта са много по-високи. Два различни метала, потопени в солена вода, могат да имат потенциална разлика между тях, което позволява електрически ток да преминава от най-активния метал (анод) и да преминава през електролита (солена вода) към не толкова активен метал (катод). По време на този процес електрическият ток води до напреднала корозия на анода, тъй като той се разтваря в електролита (т.е. галванична корозия) и инхибира (потиска) корозията на катода (т.е. катодна защита). Колкото по-голяма е електролитната проводимост в разтвора, толкова по-големи са вредните ефекти на електрохимичния процес. Идеално чистата вода не провежда електричество, но всички басейни, използващи хлор са изложени на риск от галванична корозия. Това означава, че риска от корозия се увеличава с увеличаване на нивата на солта (поради повишената проводимост на водата). За да се намали или предотврати този процес, е необходимо да се вземат превантивни мерки. Една от тях е електрохимичната защита. Електрохимичната защита се основава на въздействие върху корозията чрез изменение на потенциала на метала като включва редуциране или елиминиране на корозията чрез прилагане на електрически ток или добавянето на по-аноден метал (анод за катодна защита) от този в галваничната двойка. Катодът е електродът, на който практически не протича процес на корозия. Съществуват два основни метода на защита:

Катодна защита с ток

В тази система анодите се захранват от външен постоянен ток. При този тип катодна система за защита, анодите са инсталирани в електролита и свързани към положителния извод на източник на постоянен ток, а металът, който трябва да бъде защитен, е свързан към отрицателния извод на източника на постоянен ток.

Катодна защита с жертвен анод

Катодната защита с жертвен анод е най – разпространеният вид елекрохимична защита, която се прилага за защита на стомани, мед, алуминий, техни сплави и др. от обща корозия в умерено агресивни електролитни среди.

Как катодната защита спира корозията?

Катодната защита предпазва от корозия, чрез превръщане на всички анодни места (активни) от металната повърхност, в катодни места (пасивни).

Обикновено това е под формата на галванични аноди, които са по-активни от стоманата. Този метод е известен също и като система за катодна защита чрез жертвени аноди, тъй като галваничните аноди се жертват, за да защитят металната структура от корозия.

Жертвените аноди могат да бъдат няколко вида:

Графитните жертвени аноди
Графитните жертвени аноди обикновено се поставят във вода или почва като постоянни електроди.

Предимства на графитните жертвени аноди

По-евтин материал и лесна обработка във всякакви форми и размери.

Жертвени аноди от метал:

Металите, които се използват са алуминий, магнезий, цинк като най-често използвания материал е цинкът.

С инсталирането на цинков анод с течение на времето анодът ще се превърне в жертвен елемент, така че всички метални компоненти на вашия басейн да не корозират.След като инсталирате цинков анод в басейна, вашите стъпала, стълба, части от нагревателя на басейна и другите метални части ще бъдат защитени от корозия. Анодът ще защитава почти всичко метално в басейна. Колкото по-високо е нивото на сол в басейна, толкова по-голям е тока между металните компоненти в басейна. Ако металните части не са свързани помежду си, това ще позволи по-голяма разлика в потенциала или напрежение между тези метални компоненти, което допълнително ще увеличи тока между тези метали. Това води до корозия на металите, така че за да предпазите вашият басейн е необходимо свързване на всички метални компоненти в басейна, заземителния проводник на електрическата инсталация и проводника на жертвения анод за да се отведат всички електрически заряди към него. Всеки басейн и особено басейните със солна електролиза трябва да имат инсталиран жертвен анод. Добавянето на това не сложно и евтино устройство ще намали драстично вредите в резултат на галванична корозия. То лесно може да бъде адаптирано и монтирано към всяка съществуваща система. Можете да използвате самостоятелни цинкови аноди, които се закрепват директно към стълбите, или цинкови анодни дискове да поставите в скимера.

Системата осигурява превантивна защита на металните части от корозия в басейни и СПА.

Защитата представлява уред с цинков жертвен анод, който предпазва обекта от токов удар, особено в басейни от фибростъкло без заземително свързване. Също така предотвратява електролитна корозия на металните части на басейна, като стълби от неръждаема стомана, топлообменник на термопомпата, UV системите за дезинфекция от неръждаема стомана, осветителни тела от неръждаема стомана, алуминиеви корпуси на помпи, хлоринатор и др.

Ако решите да инсталирате устройство с жертвен анод, най-важната част от инсталацията е да се уверите, че той е свързан със свързващия проводник към съществуващата връзка на всички метални компоненти на басейна. Цялата електрическа система на вашия басейн и всички метални компоненти трябва да са свързани и заземени правилно от квалифициран техник.

Как  работи  защитата  с цинковия  жертвен  анод ?

Всичко метално във вашия басейн е много вероятен източник на електрически потенциал. Солната електролиза в системата действа за разграждане на солта на натрий и активен хлор за борба с бактериите във вашия басейн. Но тя също добавя и електрически заряди във водата. Солената вода действа също и като електролит. Това означава, че всичко, което е метално и в контакт с водата в басейна ви, може да бъде застрашено от електрически ток и корозия. Защитата с жертвен анод се използва за предотвратяване на корозия на другите метали в басейна. Вграден цинков анод е монтиран в PVC тройник готов за монтаж. След като бъде инсталирано устройството с жертвеният анод ще корозира, вместо да корозират другите метали като алуминий, неръждаема стомана, мед, титан и др. Защита се свързва задължително към заземителната инсталация на басейна, за да защити целия басейн. Предимство на жертвените анодни системи е гъвкавостта в приложението. Анодите могат да бъдат инсталирани в различни приложения и конфигурации. Не е необходима външно захранване, за да бъде ефективна катодната защита. Друго предимство е минималната поддръжка, необходима за функционирането на тези системи.

Елементи, които са изложени на риск от корозия и промяна на цвета:

– нагревател

– филтри

– принадлежности

– стъпала

– стълби

– корпуси за осветителни тела

Начинът, по който цинковият жертвен анод работи за защита на метала във вашия басейн, е чрез процес, наречен катодна защита. Цинкът е по-активен химически от другите метали и гарантирано ще се превърне в анод преди всички останали метали и следователно ще се разпадне, преди да се нанесат каквито и да е щети на околния метал, предпазвайки го. Силите на окисляване и редуциране се извършват върху жертвения анод, вместо върху метала във вашия басейн. Това може да се види от галваничната диаграма по-долу.

Цинкът, като най-дясно стоящ на диаграмата е с най-висок електрически потенциал и е най-активен към електрическия заряд в електролита и следователно, корозията, причинена от електролизата ще атакува първо него. За да си изпълнява предназначението, жертвения цинков анод се нуждае задължително от две неща. Първо, той трябва да бъде добре и правилно електрически свързан към метала, който трябва да бъде защитен и към системата за заземяване на басейна и второ – да е в пряк контакт с водата в басейна. Правилното свързване е изключително важно защото в противен случай несвързаните към жертвения анод метални компоненти няма да придобият катодни свойства и да бъдат защитени а ще придобият анодни свойства и ще бъдат атакувани от корозия. По-конкретно, само анодният метал ще корозира, докато другият метал ще има повишена устойчивост на корозия. Този процес е известен като катодна защита. Ако не са свързани оборудването и всички метални части на басейна ще се появи потенциална разлика (напрежение) между всеки компонент и ще се получи галванична корозия между много галванични двойки. Чрез свързване на оборудването, то ще има еднакъв електрически потенциал и ще се избегне галваничната корозия между металните компоненти.

Необходима ли ни е защита с жертвен анод?

Има много променливи величини в един басейн, които включват цялостната химия на водата и видовете метали във вашата система. Правилното балансиране на pH е важно, но не винаги ще предотврати корозията, защото има и други фактори, включително алкалност, производство на хлор и др.В повечето случаи металът, използван за стълби, стъпала, корпуси и др. е висококачествена неръждаема стомана, титан и др. и трябва да устои на всякаква корозия. Отговорът, дали да използвате жертвен цинков анод, във всички случаи е положителен. Ако сте сигурен, че вашият нагревател е корозионноустойчив на солена вода и стълбата ви е от висококачествена неръждаема стомана, вероятно няма нужда да се притеснявате, но ако не сте сигурни, то устройството с жертвен цинков анод ще ви даде спокойствие, че сте защитили басейна си от корозия.

Поддръжка на устройството.

 Тази защита не изисква специална подръжка, освен проверка за състоянието на цинковия анод на всеки 6 – 12 месеца и евентуалната му смяна ако поне половината от него се е разпаднала.

Как да се отървем от досадните водорасли в басейна?

Как да се отървем от досадните водорасли в басейна?

Преди да започнем борбата си с водораслите, не е зле  да научим нещо повече за тях. Що за организми са: видове, как се хранят, с какво се хранят, как се размножават, каква среда предпочитат и каква не.

Какво представляват водораслите?

Водораслите са растения. В света има около 20 000 различни видове водорасли. Възможно е и всъщност е доста често да се срещат повече от един вид водорасли в един  басейн едновременно.

Професионалистите по басейни обикновено разделят различните видове водорасли на четири групи:

Зелени –  най-често срещаната група от няколко хиляди различни вида. Включително зелени, синьо-зелени и кафяви.

Черни –  най-често го наричаме черно петно образувано от няколко вида водорасли.

Горчица –  вид, наречен така, защото наподобява горчица на прах, т.е. е фин жълто-кафяв прах.

Червени водорасли –  единичен тип, известен още като Pink Slime или просто червени водорасли.

От какво се нуждаят водораслите?

 • Слънчева светлина –  водораслите се нуждаят от слънчева светлина, за да фотосинтезират. Ето защо водораслите са по-разпространени през лятото и басейн, покрит с покривало през зимата, има по-малко водорасли.
 • Азот –  както всички растения, водораслите се нуждаят от азот.
 • Въглероден диоксид –  водораслите фотосинтезират въглеродния диоксид.
 • Фосфат –  водораслите, като всички живи същества се нуждаят от фосфат.
 • Вода –  водораслите се нуждаят от вода, за да растат, но спорите на водораслите могат да останат жизнеспособни седмици в сухо състояние. Това е много важно при борбата с водорасли тип горчица.

 Какво кара водораслите да растат в басейни?

 • Спорите на водораслите винаги присъстват във въздуха – ежедневната подръжка на басейна включва предотвратяване на развитието на тези спори от водорасли. Превенцията е много важна.
 • Ниско ниво на хлор – Ако нивото  на свободния хлор падне под 3.0 PPM през лятото по някаква причина, водорасли със сигурност ще се появят.
 • Високо рН  – водораслите предпочитат високо pH. Трябва също да се помни, че хлорът е много по-малко ефективен при високо pH. Високото рН е най-важната причина за проблемите с басейна!
 • Лоша циркулация на водата –  водораслите растат там, където циркулацията е лоша. По стъпалата, в ъглите, в пукнатини и цепнатини и между камъчетата в басейна.
 • Липса на редовно почистване  – При всяка профилактика на басейна се обяснява на собственика да почиства редовно стените и дъното на басейна всяка седмица. Колко собственици на басейни правят това? Повечето видове водорасли се нуждаят от повърхност, на която да се настанят – почистването ще предотврати това.
 • Липса на суперхлориране  – суперхлорирането е добавянето на три пъти дневната доза хлор към басейна на всеки две седмици. Основната функция за това е унищожаване на хлорамини (амонячни съединения), които осигуряват азот за растеж на водораслите. Допълнителна полза от суперхлорирането е, че това високо ниво на хлор убива водораслите. Използването на хлоринатори на солена вода води до това, че в наши дни суперхлорирането се извършва рядко.
 • Високи нива на фосфати –  дори ако нивото на свободния хлор и водните показатели са наред, високото ниво на фосфати ще е предпоставка за  растежа на водораслите. За да коригирате това, или използвайте Starver за отстраняване на фосфати (вижте Starver в раздела за химическо третиране) или ако нивото на фосфата е над 5,0ppm, изпразнете басейна и напълнете отново с прясна вода.

Ако всичко, което правите, е да се борите с последствията, а не с основната причина, водораслите ще продължат да се появяват отново на три седмични интервали.

 

Как да се преборите с упоритите водорасли в басейна?

 

Проблем #1: Лоша циркулация на водата

 

Просто сложете пясъчен филтър или подменете или почистете стария филтър.
Няма заместител на лошото филтриращо оборудване. Ако оборудването е неадекватно (т.е. твърде малко), единственият изход е да увеличите дневната доза хлор.

 

Проблем #2: Ниски нива на хлор

 

Най-честата причина за ниското ниво на хлор е хлоринатора. Хлоринатора не добавя достатъчно хлор или рН е твърде високо. Възможно е да не работи достатъчно дълго или клетката да е за смяна.

 

Ако нов хлоринатор не може да поддържа ниво на свободен хлор от 3,0 ppm за осем часа работа, то уреда не е с необходимия капацитет този за басейна и ще е необходимо да работи десет или дванадесет часа на ден.

 

Проблем #3: Високо pH

 

Високото рН е най-важната причина за появата на водорасли защото хлорът е много по-малко ефективен при високо pH. При рН 8.0 Хлорът е само с 20% ефективност от колкото при pH 7,2.

 

Всяка седмица басейт от 50 м3 се нуждае от киселина. Солните хлоринатори правят водата алкална. Средната доза на киселина е 500 мл седмично, но не е рядкост те да се нуждаят от до литър.

 

Водораслите оцеляват по-добре при високо pH, а хлорът е по-ефективен при ниско pH.

 

Басейн в двора – как да изберем?

Басейн в двора – как да изберем?

Лятото наближава!

Слънцето безжалостно препича, вятърът се е скрил някъде на сянка, а всяка клетка от тялото жадува глътка прохлада…

Спасението може да стане в няколко посоки – климатика на максимална степен, бърз скок под студения душ или бегом към най-близкия басейн! А ако този най-близък е твоят собствен? Ех, мечти…

 

Най-общо ще разделим видовете басейни на няколко групи: бетонни басейни, облицовани с мозайка или фолио, сглобяеми басейни – с метална стена и фолио, панелни басейни, изградени от панелни плоскости и облицовани с фолио, басейни от стъклопласт и надуваеми басейни, които също включваме в сравнението, тъй като те покриват нуждите и предпочитанията за басейн на голяма част от българските семейства.

 

БАСЕЙНИ ОТ БЕТОН

Безспорно най-популярния от всички видове басейни, както и най-дълготрайния и масивен вариант за басейн е изграждането от бетон. Те биват облицовани с мозайка или фолио.

Предимства:

 • Здравина на конструкцията и дълготрайност – при правилно изграждане на басейна и използване на качествени материали, конструкцията на басейна, изграден от бетон е най-здравата от всички останали видове конструкции на басейни.
 • Неограничен избор на форма, цветове, размери. Това е единствения вид басейн, който притежава това преимущество.
 • Възможност за избор на облицовка на басейна – мозайка или облицовка с линер.

Недостатъци:

 • Трудно осъществими ремонти 
 • Скъпа поддръжка
 • Трудно почистване и зазимяване.
 • Неустойчивост при земетресения.
 • Висока цена за изграждане.
 • Време за изграждане.

 

СГЛОБЯЕМИ БАСЕЙНИ

Сглобяемите басейни, най-общо можем да разделим на два вида – надземни и за вграждане. И двата вида са конструирани от метална стена и PVC линер (фолио или още мембрана). Добър вариант за фамилен басейн в градината.

Предимства:

 • Ниска цена на басейна и оборудването. Сглобяемите басейни са няколко пъти по-евтини от изграждането на басейн от бетон. При тях няма непредвидени разходи и се предлагат басейна и оборудването в пакетна оферта.
 • Ниски разходи за поддръжка и лесно за зизимяване. Сглобяемите басейни с фолио се поддържат лесно и евтино. Това е така, тъй като фолиото няма пори и фуги, гладко е и лесно се почиства. Сглобяемите басейни се зазимяват лесно, без нужда от флотадори, тъй като при разширяването си ледът не залепва по фолиото и не го уврежда.
 • Бърза инсталация. Инсталацията на сглобяемите басейни според модела отнема от няколко часа до два дни.
 • Възможност за надземна инсталация. Това предимство притежават сглобяемите басейни с кръгла форма и някой овални модели, които имат допълнителни подпори за надземен монтаж. Надземната инсталация на басейна е много по-лесна и евтина от вградената.
 • Лесна и евтина смяна на фолиото и частите на басейна.
 • Устойчивост при земетресения. Металната стена и фолиото на сглобяемите басейни са изключително гъвкави и устойчиви при земетресение.

  Недостатъци:

  • Строго определени форми на басейна. При сглобяемите басейни, формите са винаги заоблени. Това е така, тъй като конструкцията на басейна и стабилиността й е предвидена да отговори на физичните закони за налягането.
  • Ограничение в размера. Обикновено сглобяемите басейни не достигат като размер повече от 12 метра и дълбочина до 1,50 м.
  • Невъзможност за монтаж на вътрешни елементи. При сглобяемите басейни няма възможност да бъдат монтирани елементи като легло за релакс или бар стол, както при тези от бетон, композитните или монолитните басейни, които притежават вградени подобни компоненти.
  • Опасност от увреждане на фолиото.
  • Избледняване на цвета на фолиото. Различните видове сглобяеми басейни имат различен „живот“ на фолиото. При някой смяна се налага още след третата година, при други след десетата. Обикновено, колкото по-често се налага смяна на фолиото, толкова по-евтино е то и обратното. Използването на концентриран хлор в басейна уврежда цвета фолиото. Неправилно пусната на дъното на басейна хлорна таблетка или гранули могат да образуват голямо избледняло петно.

   

  БАСЕЙНИ ОТ ФИБРОСТЪКЛО

  Басейните от фибростъкло представляват едно цяло цяло тяло без връзки, сглобяване и т.н. Те са много масивни, с красиви дизайни и форми.

  Предимства:

  • Възможност за разчупени форми. Този вид басейни се произвеждат „по калъп“ т.е. достатъчно е да откриете производител, който предлага модел с формата към която сте насочили.
   Вътрешно „римско“ стълбище и вградени елементи – басейните от фибростъкло имат вградено в стълбище с различни форми, както и модули за релаксация.
  • Бърза инсталация. Инсталацията е най-лесната в сравнение с всички останали видове басейни. Това е така, тъй като басейнът е един цял модул и е необходимо да бъде извършено само свързването му с филтрацията и довършителните работи около него.
  • Дълъг срок на експлоатация – басейните от фибростъкло са с много здрави конструкции и обикновено тежат по няколкостотин килограма. Якостта на стените им осигурява стабилност. А също и дълъг срок на експлоатация – над 30 години!
  • Лесна и евтина поддръжка, също както при басейните с фолио.
  • Красив дизайн – При басейните от фибростъкло впечатляват най-вече формите.

  Недостатъци:

  • Ограничение в размера – Обикновено стъклопластовите и керамичните размери не надминават 10 метра, поради трудния транспорт и осигуряване на достъп до терена за монтаж.
  • По-висока цена – Цената на керамичните басейни е доста по-висока от тази на сглобяемите и доближава като стойности тази на басейните от бетон.
  • Избледняване на цвета на линера, също както при сглобяемите.

   

   

  НАДУВАЕМИ БАСЕЙНИ

  Не ги пренебрегваме, защото такъв басейн има или е имало всяко второ домакинство. И дори самите ние сме израснали, къпайки се в такъв басейн. По-добре надуваем басейн, отколкото никакъв!

  Предимства на надуваемите басейни:

  • Цена, цена, цена – Евтин басейн и евтина поддръжка – едно добро решение!
  • Лесен монтаж и демонтаж – Просто в рамките на минути монтирате и демонтирате басейна, компактни размери и лесно съхранение до следващия сезон.
  • Лесна и евтина поддръжка –
  • Готови покривала, подложки, филтри и други консумативи с размера на вашия басейн на ниски цени и навсякъде.

  Недостатъци на надуваемите басейни:

  • Опасност от спукване. Тя никак не е малка и съществува по много причини – остри предмети по терена или в басейна, деца, злонамерени атаки, домашни животни и др. Производителите на надуваеми басейни не са подценили тази опасност и повечето съвременни надуваеми басейни са изработени от трислоен материал, който дава по-голяма устойчивост.
  • Кратка експлоатация на басейна. Колко дълго ще експлоатирате вашия надуваем басейн зависи предимно от това как го използвате, а също и как се грижите за него и как го съхранявате.
  • Липса на филтър или картушна филтрация. Стандартно в пакетите на надуваемите басейни не е включен филтър или е включен картушен такъв. Това е добро решение, но само при много малките модели, при които изпразването и пълненето отново не отнемат много време и средства. На пазара обаче се предлагат надуваеми басейни с обем над 20 м3. За тях картушната филтърна система не е достатъчна.

   

  Ако бюджетът ви позволява и искате да имате един наистина красив, устойчив и лесен за поддръжка басейн за фамилно ползване или в семеен хотел, басейните от фибростъкло са много добър вариант. Изключително важно е да изберете производител с дълъг опит. Такъв, който предлага пълна гаранция на басейна.

  Ако желаете да имате малък, но все пак истински басейн в домашни условия или за семеен хотел, сглобяемите басейни са най-удачния и не на последно място най-евтиния вариант. Ако не желаете да се занимавате с проекти или имате фиксиран бюджет за басейна.

  Ако искате да имате много голям басейн, държите на разчупени форми и уникален дизайн, и ако бюджетът ви позволява се насочете към изграждане на басейн от бетон – безспорно най-здравата конструкция.

  Аксесоари за басейн, без които не можем

  Аксесоари за басейн, без които не можем

  Чисто новият ви басейн е монтиран и трябва да се подготвите за поддръжката му – почистване, балансиране на водата, хлориране. Но, откъде да започнете?

  Поддръжката на басейн не е трудна, но изисква ангажираност от ваша страна. Много по-трудно е да възстановите химическия баланс и чистотата на водата, отколкото да ги поддържате.

  Не забравяйте, че не сте сами. Специалистите по поддръжка на басейни са само на едно телефонно обаждане разстояние, но ние сме ви приготвили полезен списък с основните продукти, от които ще се нуждаете, за да стартирате приключението, наречено „басейн“.

  1. Бързоразтворим хлор

  Бързоразтворимият хлор е един от най-важните препарати, които винаги трябва да имате под ръка.

  Бавноразтворимият, който използвате за ежедневна поддръжка, ще унищожи повечето бактерии. Бързоразтворимият ще суперхлорира водата в басейна.

  Той премахва останалите бактерии във вашия басейн, избистря водата и го превръща в безопасен за плуване.

  Помага и при възникване на водорасли.

  Може да се наложи да правите шоково третиране по-често, ако басейнът се използва редовно или, ако скоро е валял дъжд.

  2. Тест ленти или комплект с реактиви

  Тест лентите и комплектите с реактиви се използват, за да се определи текущото състояние на водата.

  Само след тестване можете да прецените какви химикали трябва да се добавят към нея, за да е чиста и без бактерии.

  Изключително важно е да тествате водата си всяка седмица (или след валежи, както споменахме по-горе, тъй като дъждовната вода повишава pH-то на водата).

  Просто намокрете лентата за няколко секунди във водата и ще видите, че е променила цвета си.

  След това сравнявате цветовете на лентата с тези на диаграмата, за да определите кои показатели са в норма и кои – не.

  Тестерите измерват алкалността, pH, свободния хлор, общия хлор, общата твърдост, циануровата киселина и брома.

  3. Кепче

  Кепчето определено е задължителен инструмент. Представлява мрежа, прикрепена към дълъг прът, който ви позволява да достигнете до най-отдалечените точки на басейна.

  Повечето прътове са мултифункционални – можете да ги използвате и с четка или подочистачка.

  Вероятно ще използвате кепчето всеки път, преди плувате – най-малкото, за да почистите падналите листа, клонки или насекоми.

   

  5. Четка

  Помните ли онзи мултифункционален прът, за който говорихме по-рано?

  Четката и прътът са неделимо цяло и се използват основно за почистване на стените на басейна, особено в случай на проблем с водорасли.

  След третиране с алгицид, следва да отстраните органичните замърсители от стените на басейна с помощта на четката, а след това да почистите и с вакуумна подочистачка.

  4. Плаващ диспенсър

  Плаващият диспенсър е полезно средство, което се носи свободно по водата и позволява на хлорните таблетки да се разтворят.

  Има разположен в основата въртящ се елемент, регулиращ дозирането на химикала.

  6. Вакуумна подочистачка

  Подочистачката е от съществено значение за почистването на басейна.

  Проектирана е да улесни достигането до труднодостъпните ъгли.

  Повечето подочистачки и четки не се предлагат в комплект с шланг и прът, така че може да се наложи да ги закупите отделно.

  А, ако басейнът ви е със скимер, почистването става още по-лесно и бързо – просто свържете подочистачката с него, използвайки шланга.

  7. Шланг

  Шлангът, колкото и мистериозно да звучи името му, всъщност е специален маркуч, който свързва подочистачката със скимера, за да може, чрез помпата, тя да изсмуче бързо и лесно замърсяванията.

  Шланговете се произвеждат с различни дължини, но със стандартен размер на отвора – ø38-ø50.

  А, за още по-голямо удобство, е пригодена и макарата, на която да навиете шланга, за да не се заплита.

  8. Покривало

  Покривалото е важна част от оборудването на басейна не само от гледна точка на поддръжката му и спестяване на разходи – то гарантира и безопасността на вас и вашите близки.

  Функции: предпазва басейна от органични и неорганични замърсители и от неблагоприятните атмосферни условия, намалява разходите за отопление и вода, редуцира използването на препарати за поддръжка и разходите за тях.

  Съвременните покривала за басейни са изработени от устойчиви на атмосферни условия материали – подсилено PVC, ламел, поликарбонатни плоскости и др.

  В зависимост от ценовия клас и, най-вече – вашите нужди, могат да се управляват с дистанционно управление или пък ръчно.

   

  9. Робот 

  Въпреки че не е жизненоважен, роботът е наистина хубава придобивка за всеки собственик на басейн.

  Повечето хора не обичат ръчно да почистват басейна преди плуване и си мечтаят за чиста вода без много усилия.

  Сега си представете идеално чист басейн – винаги, когато ви се доплува.

  Докато сте на работа или спите спокойно, роботът ще чисти без почивка пода, стените и водната линия.

  Те са интелигентни, усърдни и работят самостоятелно.