Безопасността на басейна е основен въпрос за всеки един от нас. Всеки път, когато сме изправени пред нов проект за частен плувен басейн, ние подчертаваме важността да получите съвет и да гарантираме, че експерт-строител на басейни отговаря за проектирането му в съответствие с най-строгите разпоредби за безопасност.

От нашия опит и този на много собственици знаем, че басейните с преливник са по-безопасни от традиционните скимерни басейни. В днешната публикация Jordi Cantacorps, търговски директор на Rosa Gres, обяснява как басейните с преливник могат да ни помогнат да подобрим безопасността на децата по време на къпане и игра:

Подобрена видимост

В басейните с преливник, нивото на водата – водната линия – е на същата височина като борда на басейна. Това дава възможност да се види цялата повърхност на плувния басейн, като всички къпещи се виждат напълно. Не се създават ъглови отсечки или слепи зони и е възможно да се поддържа постоянен визуален контакт с децата, когато са във водата. Този фактор улеснява надзора от лицето, отговорно за безопасността на децата.

Излизането от водата е по-лесно

Предимството на това, че водната линия е на едно ниво с борда на басейна, също подобрява видимостта от водата. Поради това, след като сте потопени, е по-лесно да видите ръба и да го достигнете, за да излезете от водата.

Задържането на ръба е по-безопасно

Плочките на Rosa Gres, които завършват облицовката на плувния басейн с преливник, имат вдлъбнатини. Благодарение на тези канали задържането на ръба е по-лесно и е по-безопасно да почивате там.

Максимална хигиена

В басейните с преливник водата се подменя постоянно на много кратки интервали. Хигиената е една от причините в хотелите и спортните клубове всички плувни басейни да са от този типа. Имайте предвид, че децата са очаровани от водата и са по-уязвими от възрастните, ето защо подобрената хигиена е ефективна превантивна мярка за здравеопазване. Също така би било добре да имате предвид, че антислип плочките са от основно значение, което не подлежи на договаряне. Предотвратяването и минимизирането на всякакви неочаквани падания или подхлъзвания във водата от деца е важна мярка за предотвратяване на злополуки. Подовете против хлъзгане са най-добрият вариант. Всички цветове на гранитогрес плочките на Rosa Gres имат покритие против хлъзгане. Почистват се много лесно и са приятни на допир. Важно е и борда на басейна да бъде с антислип покритие.

В днешно време има тенденция за изграждане на басейни с еднаква дълбочина по цялата повърхност.

По-старите съоръжения са имали наклон и е имало зони, където не можете да докоснете дъното. Днес много басейни се правят с височина 1,40 м. Те са идеални за разхлаждане или плуване и повишават безопасността на къпенето.