Дъждът определено може да има неблагоприятно въздействие върху водата в басейна, въпреки че може да е изненада за всички, че проблемите, причинени от дъжда, не са резултат от „разреждането“ на препаратите във водата 🙂 Един инч дъждовна вода, добавен към типичен басейн от 50 000 литра, увеличава количеството вода само с около 1,5%, което означава, че разреждането обикновено не е проблем.

Проблемът е в това какво „носят“ дъждовните капки, а именно – спори на водорасли и замърсители.

Спорите на водораслите обикновено „живеят“ във въздуха.

„Транспортират“ се с помощта на въздушните течения и, по този начин, често попадат в благоприятна за разпространението им среда – това е част от репродуктивната им стратегия.

Когато вали, спорите и други частици във въздуха попадат във водата, заедно с други микроорганизми, които обитават района около басейна.

Този микс от микроорганизми влиза във взаимодействие с хлора в басейна и, съответно – редуцира нивото на активен хлор във водата.

В допълнение, когато тези микроелементи се разтворят, осигуряват „храна“ за развитието и растежа на водорасли и други микроорганизми.

В комбинация с малко слънчева светлина и топла вода, условията за развитие на водораслите стават иде-ал-ни.

Какво да правим? Решението на проблема е следното – уверете се, че скоростта, с която унищожавате водораслите, е по-висока от тази, с която се размножават.

Дезинфекцирайте редовно и поддържайте химичния баланс на водата в идеалните граници.

За тази цел препоръчваме следните продукти:

Служи за дезинфекция на водата в басейна.

Бързодействащ алгицид със силен бактерициден ефект. Използва се срещу образуване на водорасли.

Подходящ за басейни, облицовани с всякакво покритие.

Полимерен коагулант със сгъстяващи и утаяващи свойства. Спомага за пречистване и избистряне на водата. Използва се за уедряване на микроскопичните частици, които филтърът не е в състояние да задържи.

Подобрява чистотата на водата до 24ч. Повишава ефективността на всички почистващи средства. Повишава ефективността на солна електролиза. Не се утаява на дъното на басейна. Съвместим с всички видове почистващи препарати и оборудване.

Отпадъците, които са попаднали в басейна в следствие на дъжда, също могат да повлияят на химичния баланс на водата в басейна. Изключително важно е да тествате водата след  дъжд и да възстановите баланса на pH, ако не е в граници.