Инвестирали сте време и средства в изграждане на вашият басейн и наближава време да се погрижите за неговото зазимяване. Правилното зазимяване на басейна ще защити оборудването от повреди, ще предотврати нарушаването на облицовката и ще запази водата чиста, както и ще ви спести време и пари, когато отново отворите басейна през пролетта.

Когато активният период на ползване на басейна приключи, времето започне да се разваля и температурите паднат под 15 градуса е добре да започнете с подготовката.

 

1. Почистване на басейна

Първото нещо, което трябва да направите, е да почистите басейна – листа, насекоми, мръсотия, отломки. Използвайте или вакуум за басейн, или просто ги извадете с мрежа. Не забравяйте също да почистите скимера и кошницата на помпата.

2. Стабилизиране нивото на pH

Регулирайте pH нивото до 7.2 – 7.8, за да предотвратите появата на черни петна и растежа на водорасли. Направете шоково третиране на басейна с хлор и алгицид, като  внимателно следвате указанията, посочени на етикетите. Пуснете филтрацията да работи за 24-48 часа.

 

3. Препарат за зазимяване

Този препарат ще поддържа Вашия басейн безопасен и чист през зимните месеци. Изсипете необходимото количество от препарата в басейна и пуснете рециркулацията. Оставете да работи 1-2 часа, за да сте сигурни, че препаратът ще се разпредели равномерно. След това снижете нивото на водата в басейна до 10-15 см под скимера. Ако не го направите, басейнът може да се напука.

 

4. Премахнете на всички аксесоари

Това включва: соларно покривало, стълба/и, аксесоари за почистване, кошници за скимер, лицева част и очна ябълка на стенната/ите дюза/и, водна пързалка, дъска за гмуркане и други водни атракции (ако има такива).

 

 

5: Зазимяване на тръбната разводка на басейна.

Запушете сифона и вливните дюзи с тапи за зазимяване. За скимера използвайте малък флодатор за зазимяване.

 

 

6: Премахване на оборудването на басейна.

Изключете всички предпазители от таблото за управление на филтриращата система. Премахнете помпата, нагревателя (ако има такъв) и цялото друго оборудване. Уверете се, че цялата вода е източена от тях, за да предотвратите замръзване или напукване. Свалете помпата, нагревателя и другото оборудване, ако има такова, и ги съхранете на сухо и топло място през зимния период.

 

 

7: Поставяне на флотадори.

Необходимо е да поставите флотадори по целия периметър и по диагоналите на басейна. Те ще поемат разширенията, които биха настъпили вследствие на замръзване, и ще предотвратят нарушаването на облицовката на басейна.

 

 

8: Не забравяйте зимното покривало.

Зимното покривало предпазва от всякакви механични замърсите, намалява изпарението на вода и разхода на препарати, спомага за затоплянето на водата и като цяло прави басейна по-безопасно място. Зимните покривала предпазват облицовката от суровите условия през зимата. Тъй като се поставя за по-дълго време, зимното покривало трябва да бъде анкерирано или опънато със забити в земята колчета.