Преди да се захванете да инвестирате в басейн, е важно да обмислите няколко практически аспекта. Като например колко време ще трябва да отделяте за поддръжка на басейна всяка седмица? Някои биха казали, твърде дълго! И все пак, благодарение на последните иновации, ситуацията е коренно различна в наши дни. Грижата за басейна по време на плувния сезон вече не е сложна или отнемаща прекалено много време, защото най-новото интелигентно оборудване прави почти всичко вместо вас. Така че забравете за паникьосващите показания на pH, сложете мрежата на скимера, настанете се удобно на шезлонга и се любувайте на кристално чистия си басейн.

Интелигентна поддръжка на басейна пести средства и време!

Интелигентното оборудване е революция в поддръжката на басейна, за да направи живота ви по-лесен от всякога. Независимо дали става въпрос за нива на pH, чистота или температура на водата, запушване на филтъра или работа на помпата, можете да изберете какво да автоматизирате според бюджета си. Нищо не ви пречи да започнете отначало и да надграждате системата си с течение на времето. Едно нещо е сигурно – автоматизираното оборудване ще ви спести време и пари!

Ето как да поддържате басейна си само за 20 минути седмично!

Почистване

Влезте в ролята на робот за почистване: изберете между електрически и хидравлични системи за засмукване. И двете имат своите предимства, които са различни в зависимост от това дали басейнът ви е вкопан или надземен. Някои роботи могат да почистват всички зони на басейна: пода, стените и водната линия. Такъв е например TigerShark® QC на Hayward, който почиства целия басейн (до 6 x 12 м) само за 3 часа. Така че защо да прекарвате часове с четка за търкане?

Дезинфекция на водата

Ако спомените ви за училищните уроци по химия са малко размити, изберете автоматизирана система за управление на басейна.  Системите за солна електролиза, едно от най-популярните решения днес, използват солта, която се съдържа във водата в басейна, за да произвеждат хлор в реално време, без ваша намеса. Можете да ги съчетаете с интелигентна система за управление на pH и ORP. Водещата система за обработка на водата на Hayward, AquaRite® + регулира и контролира различни части от оборудването на басейна (pH е включено, ORP е опция). Ако предпочитате система за впръскване на течен хлор, контролната станция ще отговори напълно на вашите нужди.

Филтрация

И в този случай можете да намалите до минимум времето, което отделяте за поддръжка на басейна. Вместо пясъчен филтър, който трябва да се промива редовно, изберете патронен филтър. Някои модели, като многоелементния патронен филтър SwimClear™, се нуждаят само от една сесия за поддръжка на сезон.

Налице е огромен избор от помпи за басейни, вариращи от едноскоростни помпи до ултра тихи помпи с променлива скорост, които работят непрекъснато на ниски обороти, за да подобрят качеството на водата и да намалят консумацията на електроенергия.

Водещи в тази област са Hayward TriStar® VSTD и Max-Flo XL™ VSTD

Ниво на водата

Използването, вятърът и слънчевите лъчи естествено водят до понижаване на нивото на водата в басейна. Трябва редовно да проверявате дали водната линия се намира правилно, на две трети от пътя до скимера. Ако го оставите да падне твърде ниско, може да причините необратима повреда на помпата. Ето защо от време на време трябва да доливате вода в басейна, освен ако не монтирате регулатор на нивото на водата, който да регулира нивото вместо вас. Той е полезен елемент в ежедневието, но наистина се използва, когато сте на почивка.

WiFi: луксът да управлявате басейна си от разстояние!

WiFi модула ви помага да управлявате всички параметри на басейна бързо и лесно от вашия смартфон или таблет. Hayward Control Station и AquaRite® + могат да управляват филтрацията, отоплението и осветлението на вашия басейн, както и обработката на водата. И като допълнителен бонус, те са съвместими с оборудване от други производители. Със свързан басейн гарантирано ще прекарвате повече време във водата, отколкото в помпеното помещение!