Все още ли се затруднявате да определите годишния бюджет за електроенергия на басейна, който планирате?

Не се тревожете! 

Трябва да се вземат предвид няколко параметри.

Следвайте това ръководство, за да разберете годишните разходи за експлоатация на вашия басейн!

Помпата, най-скъпият артикул за вашия басейн

За да ограничите разходите, изберете помпи с променлива скорост, които позволяват да се регулира скоростта в съответствие с изискванията на басейна. Например помпата  Max Flo XL VS води до 85 % по-ниска консумация на електроенергия.

Запомнете този принцип: ако разделите скоростта на въртене на помпата на 2, ще разделите загубите на налягане на 4 и консумацията на ток на 8.

Ето методът за изчисление при сравняване на консумацията на класическа помпа с помпа с променлива скорост:

За басейн с размери 8 m × 4 m × 1,5 m = 48 m3 с период на филтриране от април до октомври (цена за 1 киловатчас: 0,19лв.)

„Класическа“ едноскоростна помпа с периодична работа (11 часа/ден): 364 лв. / година

Помпа Hayward RS II VSTD в непрекъсната работа (24 часа/ден): 83.30 лв. / година

В този случай виждаме, че спестяваме от консумацията на енергия близо 77 %, когато сравняваме класическа едноскоростна помпа с помпа с променлива скорост на Hayward.

Термопомпa, за да удължите сезона на басейна

Цената на използването на термопомпата ще зависи от множество параметри: метеорологични условия, наличие на навес, закрит или външен басейн, желанието ви да плувате в средата на януари или не…

За термопомпа въздух/вода, средната цена на потребление за сезон е от 3,20 – 4,70лв. на 1 куб. метър нагрят в басейна.

Добре е да знаете: термопомпата консумира 50 Wh, когато е включена, но не отоплява, с други думи 1,2 kWh на ден, без да загрява басейна. Следователно е добре да изключите уреда, през месец август.

Почистващи роботи за басейни: електрически или хидравлични?

Независимо дали е електрически или хидравличен, консумацията на вашия почистващ препарат за басейн на теория не трябва да струва много.

Използван за 1 до 2 часа седмично в продължение на около 20 седмици, той трябва да консумира между 6 и 12 kWh на сезон… с други думи 1 – 3 лв!

По отношение на хидравличните уреди като PoolVac V, използван по време на филтриране на басейна, няма нужда от енергия, освен за филтриращата помпа.

Осветление: LED прожектори

ColorLogic и CrystaLogic са LED прожектори, които консумират енергия средно 10 пъти по-малко от средната консумация на традиционните прожектори (300W). Те са идеални за вашето нощно плуване благодарение на ниската им консумация на електроенергия.

Следното изчисление ще ви помогне да определите годишната консумация, като се има предвид, че времето за работа на прожектора се оценява на 50 часа на сезон:

Консумация във ватове (30 вата) x брой часове използване/седмица x брой седмици x цена за kW.

Вече разполагате с цялата необходима информация, за да изготвите годишния бюджет за потребление на електроенергия за вашия басейн!