Сауна във вашия дом – как да реализирате мечтата си

Мечтаете ли да създадете свой собствен спа център за релакс и удоволствие?  Всъщност не е толкова сложно да си направите сауна в подходяща стая в дома ви. С това ръководство ще ви помогнем да се справите с това предизвикателство.

Ръководството за вашата нова сауна

 • Къде е най-подходящото място за сауната? Почти всяка стая е подходяща, но хубаво е да има душ наблизо. Независимо къде е поставена сауната, енергията, използвана за нейното отопление ще отоплява и цялата къща

 • Вентилацията е най-важната част при планирането на вашата сауна. Тя се определя от това, къде е поставена печката за сауна. Сауната трябва да се проветрява чрез естествена вентилация, като входът на въздуха е непосредствено под печката. Изходът на въздуха се поставя високо, колкото се може по-далеч от печката и да е възможно по-голям. Въздухът трябва да бъде отведен до същото пространство, от където се постъпва.

 • Вратата трябва да се монтира от същата страна до печката за сауна. Циркулацията на въздуха от вратата помага за по-доброто разпространение на топлината в сауната.

 • Печка за сауна. Внимателно следвайте инструкциите за инсталиране на печката за сауна. Минималните разстояния до стената и пода трябва да се спазват задължително. Обемът на сауната (площ на пода Х височина) и изборът на материали определят каква трябва да е мощността на печката. Ако изберете материали като стъкло, плочки, бетон или камък за  стените или тавана, мощността на печката трябва да бъде по-голяма.

 • Височината на сауната трябва да бъде между 190 см и 220 см, в зависимост от избраната от вас печка за сауна. Не я правете твърде висока, тъй като топлината е в горната част и може да бъде трудно да се затоплят долните части на сауната.

 • Стените на сауната от стъкло са стилни и красиви. Уверете се, че така няма проблеми и  сауната е достатъчно здрава и стабилна. Обърнете внимание, че сауна с големи стъклени площи по-трудно се отоплява.

 • Винаги изграждайте сауната като стая в стаята. Между външната стена на сауната и съществуващата конструкция на стената трябва да има вентилирана въздушна междина от минимум 20 мм.

 • Обзавеждане. След като решението за поставяне на отоплителните уреди, вратите и стъклените стени е решено, планирайте обзавеждането с пейки, облегалки, осветление, аксесоари и т.н. Две нива пейки правят сауната по-практична и удобна и за тези, които предпочитат сауната малко по-хладна и тези, които предпочитат по-висока температура.

 • Подът трябва да е нехлъзгащ и да издържа на влага и топлина. Отводнителен улей, водещ извън сауната е добра идея. Декоративната настилка на пода е удобна за стъпване и ходене, но прави почистването по-трудно.

 • Осветлението е важно за създаване на приятна атмосфера в сауната. Помислете къде искате да го поставите и как да се контролира.

 • Аксесоари като ароматизатори, ведро, термометър, хигрометър, часовник, шапки за сауна и др. също са важни и не ги забравяйте.


Желаем ви приятни моменти в новата сауна!