Потопете се сред планини, джунгли и айсберги в едни от най-добрите геотермални извора в света.

Нищо не може да се сравни с релаксиращ горещ извор след дълъг ден на пътуване. Термалните извори са прекрасно място за почивка, не само през зимата. Много хора ги използват за каляване и придобиване на имунитет. Ето няколко дестинации с термални извори в света, където да се отпуснете и погрижите за здравето си сред прекрасна природа. От Исландия до Италия, Турция и Тибет, тук са 12 от най-добрите горещи извора в света.

1. Памуккале, Турция

Повече от дузина термални извора украсяват хълмовете на природния парк Памуккале, обект на ЮНЕСКО за световно наследство в югозападна Турция. Невероятна тюркоазена вода, чисто бели варовикови тераси и терапевтични води, за които се смята, че помагат на всичко – от сърдечно-съдови заболявания до проблеми с кръвното налягане. Невероятно красиво място. Клеопатра е посещавала това място и ако искате да се потопите в нейния източник – извора на Клеопатра.

2. Керосин Крийк – Нова Зеландия

Приблизително на 35 минути южно от Роторуа се намира Керосин Крик, защитена геотермална каскада, която завършва с горещ басейн, в който всеки може да влезе. Плуването в извора е безплатно, но стигането до тук изисква да знаете къде да отидете – и да намерите правилния чакълен път – нещо, с което туристическият съвет на Нова Зеландия има указания, за да помогне.

3. Минерални извори Охо Калиенте – Ню Мексико

Охо Калиенте са единствените в света горещи извори без сяра с лечебни минерални води, които работят от 30 до 40℃. Тези извори, считани за свещени от местните в северната част на Ню Мексико, са изпълнени с югозападен чар: фон на изпъстрени с храсти скали и фини декоративни щрихи заобиколени от пясъчници. В допълнение към горещите извори, Охо Калиенте разполага с популярен кален басейн, където къпещите се могат да се възползват от лечебните маски с кафява глина за цялото тяло.

4. Горещите извори Краус – Канада

Кръстен на двойка, живяла тук в средата на 1900-те, термалните извори Краус са блаженство. Един от многобройните извори в резервата Нахани, този е за тези, които търсят усещане за завръщане към природата. Скалистите изкуствени басейни по река Южна Нахани разкриват гледки към иглолистни гори и стръмни скали – може дори да видите бизони, които пасат щастливо на брега. Изворите са достъпни само през пролетта, така че посещението им е мимолетно преживяване, което все пак си заслужава. Къмпингуването е най-добрият вариант, но можете също да летите от Йелоунайф до Форт Симпсън и да останете в Yellowknife B&B вечерта преди полета.

5.Извора Чена – Аляска

 Уютно място за бягство точно преди Феърбанкс, Чена е най-достъпният и развит вътрешен курорт с горещи извори в щата. Идеално съчетание от красотата на Аляска, с гореща вода и ледена зимна природа, включително музея на леда „Аурора“. Насладете са невероятна красота на Северното сияние в гощите води на извора от края на август до април.

6. Уунарток — Гренландия

Термалните извори изобилстват в Гренландия, но единствените, достатъчно топли за къпане, се намират на Уунарток, необитаем остров край южните брегове на територията. Сгушен сред планински върхове с гледка към плаващи айсберги, Уунарток е определението за красота в Арктика. Като се има предвид изолираният им район, частната обиколка с лодка е най-добрият начин да посетите изворите.

7. Банджар – Индонезия

Няколко извора могат да се похвалят с тропическото спокойствие на Банджар в северната част на Бали, оазис с палми с термална вода и традиционен балийски декор. Тюркоазените извори Банджар имат две нива за плуване, с осем сложни драконови чучура, един семеен басейн и един централен басейн за всички гости. Съдържанието на сяра във водата обещава спокойно, терапевтично изживяване – с красиви градини, извисяващи се палми и очарователни звуци на птици, които допълнително създават Дзен настроение за посетителите.

8. Каскадите на Мулино – Италия

Известният в Instagram водопад с горещи извори в Тоскана, често се бърка с луксозния хотел Terme di Saturnia и горещите извори в съседство. Каскадите на Мулино са разположен на територията на стара мелница и достъпът до тях е публичен и безплатен през цялата година. Големият басейн над водопада придава мечтаната атмосфера, особено вечер.За тези, които предпочитат комфорта, на територията има и няколко термални курорта.

9. The Springs Resort & Spa – Колорадо

Springs Resort & Spa е сгушен по брега на красивата река Сан Хуан в Пагоса Спрингс, Колорадо, предлагайки 24 терапевтични басейна с различни температури, всеки от които е захранван с минерална вода от огромен геотермален извор.  Гостите на хотела получават 24-часов достъп до басейни и могат да избират между различни масажни процедури за лице и кожа. Създайте трайни спомени и се насладете на уникални преживявания в The Springs Resort & Spa.

10. Янгпачен — Тибет

Първата известна геотермална дестинация в Тибет, Янгпачен, се намира на южния склон на планината Ниенчен Танггула извън Лхаса. Пейзажът с планински ридове тук е още по-зашеметяващ от мъглата на парата, излъчвана от термалните води на изворите. Докато част от водата в геотермалното поле надхвърля 65℃, курортът Holy Medical Spring предлага закрити и външни – и безопасни за ползване басейни на зашеметяващите 4175м над морското равнище.

11. Такарагава Онсен, Япония

Горещите извори Такарава текат между заснежените върхове на националните паркове Joshin’etsukogen и Oze, точно на север от Gunma, предлагайки релаксиращо бягство сред драматична природа. Тези четири бани на открито до река Такара текат в хармония с природата. Идиличната баня и горската обстановка, която променя цветовете си със сезоните, карат посетителите да се чувстват сякаш са се потопили в рая. Удобствата на място включват хотел с 42 стаи и ресторант, с храна, приготвена от пресни продукти от близките планини.

12. Синята лагуна, Исландия

Нито един списък с „най-добрите термални извори в света“ не е пълен без любимата Синя лагуна, блестящият скъпоценен камък на Исландия. Лагуната се намира само на 20 минути от летище Кефлавик. Нейната богата на минерали геотермална морска вода е релаксиращ начин да се възстановите от джет лаг – или да размишлявате върху тези спомени от Исландия, преди да хванете самолета у дома. Горещите води на Синята лагуна, около 37-38, текат по покрити с мъх скали с далечни планински гледки, които са емблематични за красотата на Исландия. Посетете заради геотермалните води, останете в СПА центъра на място и не пропускайте калните маски за плуване за пълно терапевтично усещане.