Сауна във вашия дом – как да реализирате мечтата си

Мечтаете ли да създадете свой собствен спа център за релакс и удоволствие?  Всъщност не е толкова сложно да си направите сауна в подходяща стая в дома ви. С това ръководство ще ви помогнем да се справите с това предизвикателство.

Ръководството за вашата нова сауна

  1. Къде е най-подходящото място за сауната? Почти всяка стая е подходяща, но хубаво е да има душ наблизо. Независимо къде е поставена сауната, енергията, използвана за нейното отопление ще отоплява и цялата къща.
  2. Вентилацията е най-важната част при планирането на вашата сауна. Тя се определя от това, къде е поставена печката за сауна. Сауната трябва да се проветрява чрез естествена вентилация, като входът на въздуха е непосредствено под печката. Изходът на въздуха се поставя високо, колкото се може по-далеч от печката и да е възможно по-голям. Въздухът трябва да бъде отведен до същото пространство, от където се постъпва.

3. Вратата трябва да се монтира от същата страна до печката за сауна. Циркулацията на въздуха от вратата помага за по-доброто разпространение на топлината в сауната.

  1. Печка за сауна. Внимателно следвайте инструкциите за инсталиране на печката за сауна. Минималните разстояния до стената и пода трябва да се спазват задължително. Обемът на сауната (площ на пода Х височина) и изборът на материали определят каква трябва да е мощността на печката. Ако изберете материали като стъкло, плочки, бетон или камък за  стените или тавана, мощността на печката трябва да бъде по-голяма.
  1. Височината на сауната трябва да бъде между 190 см и 220 см, в зависимост от избраната от вас печка за сауна. Не я правете твърде висока, тъй като топлината е в горната част и може да бъде трудно да се затоплят долните части на сауната.
  2. Стените на сауната от стъкло са стилни и красиви. Уверете се, че така няма проблеми и  сауната е достатъчно здрава и стабилна. Обърнете внимание, че сауна с големи стъклени площи по-трудно се отоплява.
  3. Винаги изграждайте сауната като стая в стаята. Между външната стена на сауната и съществуващата конструкция на стената трябва да има вентилирана въздушна междина от минимум 20 мм.
  4. Обзавеждане. След като решението за поставяне на отоплителните уреди, вратите и стъклените стени е решено, планирайте обзавеждането с пейки, облегалки, осветление, аксесоари и т.н. Две нива пейки правят сауната по-практична и удобна и за тези, които предпочитат сауната малко по-хладна и тези, които предпочитат по-висока температура.

9. Подът трябва да е нехлъзгащ и да издържа на влага и топлина. Отводнителен улей, водещ извън сауната е добра идея. Декоративната настилка на пода е удобна за стъпване и ходене, но прави почистването по-трудно.

10. Осветлението е важно за създаване на приятна атмосфера в сауната. Помислете къде искате да го поставите и как да се контролира.

11. Аксесоари като ароматизатори, ведро, термометър, хигрометър, часовник, шапки за сауна и др. също са важни и не ги забравяйте.

Желаем ви приятни моменти в новата сауна!