След дългата и студена зима, пролетта най-после е тук! Време е да почистим и подготвим басейна за летния сезон.

Ето няколко лесни съвета как да отворите басейна си през пролетта: 

1. Демонтирайте покривалото

Покривалото е защитавало водата в басейна от отпадъци през цялата зима – последното, което искате, е да позволите на всички клони, листа и мръсна вода да попаднат в басейна.Почистете покривалото от натрупаната на повърхността му мътна вода и отпадъци приди да го съберете.Това може да стане с мека четка, например. Ако все още нямате помпа или някакъв тип потопяема помпа за източване на тази вода, сега е моментът да се снабдите с такава. Флотадорите във водата, използвани през зимния сезон, също ще трябва да се отстранят и изсушат, преди да ги приберете.

✓ Проверете таймера на помпата

Уверете се, че таймерът е настроен за сезона. Може да се наложи да го пуснете да работи по-дълго през първите няколко дни, докато водата стане чиста и филтрирана.

✓ Изпразнете кошницата на помпата

Изхвърлете всички клони, листа и отпадъци от кошницата. Подменете я с нова, ако има пукнатини или щети по нея.

✓ Проверете манометъра на филтъра

Налягането трябва да е на 0, докато помпата не работи. Ако не е на 0 – препоръчваме да да замените манометъра с нов.

2. Монтиране на оборудването и аксесоарите

 Много неща могат да се случат с оборудването на басейна през зимата. Когато инсталирате всички съоръжения, проверете за пукнатини, причинени от замръзване, и смажете всички уплътнения, о-пръстени и др. Свържете помпата, филтъра и останалото оборудване, ако има такова. Не забравяйте да махнете тапите от сифоните! След това поставете стълбите, прожекторите и останалото оборудване, ако има такова (трамплин, пързалка и др.), които сте демонтирали при зазимяването. Когато всичко е на мястото си, премахнете тапите за заимяване от скимера и дюзите. Ако е необходимо, напълнете отново басейна до нормално работно ниво (около 2/3 от скимера) и проследете за течове.

 

3. Почистете и филтрирайте басейна

Ако след премахването на покривалото, коритото на басейна е силно замърсено, е желателно да се изпразни от наличната вода, да се почисти добре, след което може да се напълни отново с вода. Почистете дъното и стените на басейна с четка или водоструйка, за да премахнете залепналите спори на водорасли и други натрупвания. След като напълните басейна с вода, отстранете по-едрите замърсители от повърхността на водата с помощта на плитко или дълбоко кепче, ако е необходимо. Почистете утаените на дъното боклуци чрез вакуумна подочистачка.

ВАЖНО: Ако не изпразвате басейна, не използвайте автоматично почистващо средство (робот или друго), докато не приключите с подготовката на басейна!

4. Тествайте и балансирайте водата

Използвайте тест ленти или комплекти за тестване на водата, за да проследите нивото на pH на водата. Небалансираната вода може да повлияе на ефективността на дезинфекциращите препарати и общото „здраве“ на басейна. По тази причина използването на препаратите за повишаване и  понижаване pH-нивото на водата е важна част от подготовката на басейна. Препоръчителното ниво на pH е 7.2-7.6. При нива 7.2-7.4 дезинфекциращите препарати имат най-голяма ефективност. Ако имате тестер за измерване на общата алкалност и твърдостта на водата, е желателно да проследите и техните нива. Препоръчително е да бъдат в тези граници:

– Обща алкалност: 80-120 ppm.

– Твърдост: 180-220 ppm.

Обезвъздушете помпата, след което филтрирайте водата на басейна за поне 12 часа през нощта, преди да преминете към следващата стъпка.

5. Дезинфекцирайте водата

Основните препарати за дезинфекция, които ще са ви необходими в реда на прилагане, са:

1. pH регулатор ( – или + , в зависимост от нивата в момента)

2. Бързоразтворим хлор на гранула

3. Алгицид

След като приключите с дезинфекцията на водата – тествайте я отново и направете корекции в нивата, ако е необходимо. Когато филтрацията на басейна е работила поне 24 часа и нивата на хлор са паднали до безопасни такива (около 1-3 ppm), сте почти на финалната права. Ако са се появили допълнителни отпадъци на дъното на басейна, минете още веднъж с вакуумната четка.

Bulgarian BG English EN Macedonian MK Romanian RO Serbian SR