fbpx //load TrackerJS !function(t,n,e,o,a){function d(t){var n=~~(Date.now()/3e5),o=document.createElement(e);o.async=!0,o.src=t+"?ts="+n;var a=document.getElementsByTagName(e)[0];a.parentNode.insertBefore(o,a)}t.MooTrackerObject=a,t[a]=t[a]||function( ){return t[a].q?void t[a].q.push(arguments):void(t[a].q=[arguments])},window .attachEvent?window.attachEvent("onload",d.bind(this,o) ):window.addEventListener("load",d.bind(this,o),!1)}(window,document,"script","//cdn.stat-track.com/statics/moosend-tracking.min.js","mootrack"); //tracker has to be initialized otherwise it will generate warnings and wont send tracking events mootrack('init', '703e4174d0f14bfea5b3e96e40483da0');

Хидромасаж - начин на употреба

Релакс чрез хидромасаж

 

Хидромасаж - приятно и бързо възстановяване

   

В края на деня, след забързаното ежедневие се чувстваме физически и психически изтощени и мисълта ни е само една – как да прогоним стреса и да релаксираме. Отговорът е един – вълшебното средство за приятно и бързо възстановяване е хидромасаж. Като с магическа пръчка тяло, дух и душа преоткриват естествената си хармония. Водните и въздушните масажни струи нежно масажират врата, раменете, гърба, задната част и краката и действат върху най-важните зони. Тъканите и ставите, разположени дълбоко под повърхността на тялото също изпитват релаксиращото въздействие на тези струи. Комбинация от вода и въздух действа успокояващо и освежава тялото без никакви усилия. Хидромасажът е една идеална инвестиция за вашето здраве и за качеството на вашия живот, за приятни мигове и за забавление.

Хидромасаж - холистичен ефект

  

Водата, лекотата на движението във водата, водните струи ни пренасят в друг свят на благополучие и баланс. Безтегловността и откъсването от стреса на ежедневието помагат на човек да намери себе си и да почувства и придобие нова връзка с тялото си. Тяло, душа и дух отново се възприемат като едно цяло. Положителните физически стимули на хидромасажа водят до положително настроение: отново се чувстваме добре в кожата си.

Физическата и психическа релаксация са взаимно свързани. Физическата релаксация е физическо отпускане и понижаване на мускулния тонус. Нервните импулси, които стимулират напрягането на мускула намаляват, съществуващото напрежение намалява, мускулът се отпуска. Нещо подобно се случва и при умствено-духовна релаксация в мозъка. Честотата, с която невронните мрежи на мозъка комуникират помежду си, намалява. Хидромасажът помага за постигане на умствен и емоционален баланс чрез физическа релаксация на тялото.

Разбира се, ние също можем съзнателно да споделим хидромасажа и релаксацията си с други хора и да се насладим на тези ефекти заедно. Това има дълга традиция. При къпането социалната позиция и значение изчезват и човекът излиза на преден план.

Хидромасаж - въздействие върху цялото тяло

   

 • Лекота

Всяко тяло, потопено във вода олеква с толкова, колкото е теглото, което измества (принципа на Архимед). Това е около 90% от телесното ни тегло. Когато стоим във вода потопени до шията, тялото ни тежи само 10% от нормалното ни телесно тегло. Резултатът е усещане за лекота, мускулното напрежение е минимално. Облекчаването на ставите води до облекчаване на болката. По-лесното движение във водата увеличава подвижността ставите.

 • Температура на водата

Независимо дали ни е студено или топло, това се възприема от рецепторите на кожата. Рецепторите за студ са повърхностни за разлика от топлинните рецептори. Възприемането на температурата обаче зависи от температурната разлика и областта или частта от тялото, подложена на въздействие. Неутрален е диапазонът между 22°-24°C на въздуха и между 34°-35°C на водата. За хидромасаж е подходящ диапазонът от 27°C температура на водата, тъй като самия хидромасаж доста „подсилва“ температура във водата.

 • Хидростатично налягане

Въздушното налягане е важно за поддържането на функцията на тялото. В допълнение към налягането на въздуха, теглото на водата като хидростатично налягане има положителен ефект върху нашето тяло. Постигат се следните ефекти:

-Сърдечно-съдова стимулация: Налягането на водата върху вените (кръвоносните съдове, които отнасят кръвтта обратно към сърцето) намалява вътрешния диаметър на съдовете. Това ще изпомпва кръвта обратно към сърцето по-бързо и ще увеличи обема на сърдечния пулс, т.е. сърцето изпомпва повече кръв към периферията при всеки удар.

-Стимулиране на лимфната система, обиколката на тялото може да намалее с няколко сантиметра.

-По-дълбоко дишане: т.е. повече кислород се абсорбира в кръвта.

Всичко това води до общ положителен ефект върху цялото тяло.

Хидромасаж - локални ефекти

  

 • Намаляване на мускулното напрежение и стимулиране на метаболизма

Масажът намалява мускулното напрежение и стимулира метаболизма. Напрегнатият мускул води до намален приток на кръв, т.е. отпадъчните продукти от метаболизма не се транспортират, хранителните вещества не достигат до клетите, в междуклетъчното пространство се натрупват отпадъчни киселини. Чрез масажа мускулът се отпуска, получава се до по-добра циркулация, подобряват се окислителните процеси в клетките, кожните пори се отварят и токсините се отделят.

 • Увеличение на циркулацията

Доказано е, че масажът води до увеличаване на притока на кръв към кожата и мускулите. Благодарение на механичната стимулация, мастоцитите се стимулират да отделят тъканен хормон (хистамин), което води до разширяване на капилярите. Капилярите са малки кръвоносни съдове, които служат за обмен на вещества между кръв и тъкан.

 • Облекчаване на болката

Пулсиращият ефект на хидромасажа влияе положително върху кожата, съединителната тъкан и мускулатурата. Разтриваме и притискаме болезнено място, за да успокоим болката. Този веков опит вероятно е в основата на всички масажи. В резултат на натиска и разтриването специализираните клетки в кожата (механо-рецепторите) предават голям брой сигнали към централната нервна система, като по този начин „потискат“ възприемането на болка.

 • Активиране на жизнената сила

Масажната струя причинява акупресура на акупунктурните точки и активиране на енергийните пътища в тялото. Интересно е, че човекът чувства това, което е добро за него.

 • Психичен ефект

Повечето хора намират масажа за много приятен. Това усещане за релаксация и „усещане за добро“ се регистрира в лимбичната система в нашия мозък. Това намалява отделянето на хормони на стреса, стабилизира имунната система и подобрява заздравяването на рани. Релаксацията, която изпитваме, също води до отпускане на мускулите, вегетативната нервна система се успокоява, т.е. намаляват кръвното налягане, сърдечната честота и дихателната честота, както и усещането за болка, общото състояние се подобрява. Страховете и депресивните настроения намаляват и изчезват.

   

Мускули, на които се въздейства чрез хидромасаж

  

Много мускули на тялото ни изпитват благоприятното въздействие на хидромасажа. Това важи особено за дълбоката скелетна мускулатура. За масаж мускулът трябва винаги да е отпуснат. Местният индивидуален хидромасаж може да се прилага в различни области на тялото:

1 Рамена, задната част на врата

2 Долна част на гърба

3 Седалищни мускули

4 Бедра задната част

5 Прасец

6 Гръдни мускули

7 Бедра предната част

8 Длани

9 Ходила

 

Различните части от тялото се нуждаят от различен тип и интензитет на масажа. Това трябва да се има предвид при проектирането и избора на дюзи и височините, на които трябва да се поставят. Препоръчително е да се монтират опори за захващане, тъй като мускулите трябва да са отпуснати при хидромасаж.

 • За гърба и шията за предпочитане са дюзи с широка и галеща масажна струя от 12 м3/ч.
 • За мускулите на бедрата са подходящи дюзи с широка и мощна масажна струя от 20 м3/ч.
 • За масаж и отпускане на мускулите на краката е подходяща дюза с локална и концентрирана масажна струя от 7 м3/ч.

   

Важно

Хидромасажа при здрави хора е приятно, релаксиращо и ободряващо изживяване. Не се препоръчва хидромасаж при следните показания: проблеми със сърдечно-съдовата система, разширени вени, при прием на антикоагулантни лекарства, бременност, увреждане на периферната нервна система и др. При съмнения се консултирайте с лекар.

 

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Log in

create an account

fb iconLog in with Facebook