Как звучи обратно промиване на филтъра само два пъти годишно? Или смяна на картушния филтър веднъж на две години? А минимална поддръжка на филтърния пълнеж? Ако отговорът на някой от въпросите е „По дяволите, да, това звучи страхотно!“ тогава може би е време да помислите за автоматичен предфилтър „MultiCyclone“ на австрийската фирма Waterco.

КАКВО Е ТОВА ПРЕДФИЛТЪР?

Ако все още не сте се досетили от името, предфилтърът е точно това, което звучи. Той филтрира водата във вашия басейн, преди да достигне филтъра ви. Има различни видове предфилтри, но най-популярният е предфилтъра на Waterco – MultiCyclone и има защо. Той не използва филтърен пълнеж, няма движещи се части и просто работи!

Няма да навлизаме в техническите подробности или как работи науката (който все пак се интересува от това, да прочете по-долу), а просто ще го изложим по лесен за разбиране начин, така че да вземете най-доброто решение въз основа на вашето разбиране, а не да бъдете озадачени от технически думи на разбиращи търговци!

КЪДЕ ДА СЕ  ИНСТАЛИРА?

Точно както гласи името, предфилтърът се монтира преди вашия филтър или след помпата. Той може лесно да бъде инсталиран в съществуващи системи и е изключително удобен за „направи си сам“, така че не е нужно да се притеснявате за скъпи водопроводни разходи или да наемете някой, който да инсталира предфилтъра вместо вас.

ПРИНЦИП НА РАБОТА НА „MULTICYCLONE“

Предфилтъра MultiCyclone отклонява водата от помпата и я изпраща през множество камери, създавайки мини „циклони“ от въртяща се вода. Това въртеливо движение отделя утайката и мръсотията от водата, хвърляйки ги срещу стените на камерите, позволявайки им да потънат на дъното, оставяйки чистата (или относително по-чиста) вода да тече нагоре към вашия филтър.

Науката зад „MULTICYCLONE“

Ако не се интересувате от науката зад този предфилтър, може просто да scroll-нете  надолу до следващия раздел (всички сме го правили), но ако техническите аспекти са интересни за вас, прочетете нататък!

„MultiCyclone“ работи чрез използване на центробежна сила за отделяне на мръсотията и утайката от водата. Тези частици са по-тежки от водата, така че в напълно неподвижна вода те биха потънали. Но след като водата се разбърка, те се размесват, причинявайки облачност и мътност. Центробежната сила действа върху частиците (тъй като те са по-тежки от водата) и ги избутва към външната страна на вихъра, в случай на предфилтъра MultiCyclone, така че да могат да се утаят в събирателната основа на уреда, оставяйки само ултра фините частици, с които вашият пясъчен или картушен филтър да се справи. За да илюстрираме ясно тази точка, нека вземем два наистина лесни примера за този принцип в действие.

Виждали ли сте някога онези прахосмукачки на Dyson без торба? Те работят на абсолютно същия принцип! Разбира се, вакуумите работят с въздух вместо с вода, но принципът е същият. Dyson върти въздуха, избутва частиците към стената на камерата и ги събира на дъното.

Друг пример, е нещо, което всички сме изпитали поне веднъж в живота си. Качвали ли сте някога на въртележка или на една от онези въртящи се люлки? Колкото по-далеч сте от центъра, толкова повече го усещате. А знаете ли онова чувство да бъдете изхвърлени от въртележката?

Да! Това е центробежната сила в действие. Сега умножете тази сила по коефициент 2000 и можете да си представите как „MultiCyclone“ може ефективно да отделя частиците от водата.

КОЛКО ЕФЕКТИВЕН Е „MULTICYCLONE“?

Този уред може ефективно да отдели от 80% до 90% мръсотия, утайки и остатъци от вашата вода, преди дори да достигнат до основния филтър. Всъщност Waterco MultiCyclonе е тестван на няколко различни системи и е доказано, че той значително подобрява качеството на филтриране. Намалява необходимостта от обратно промиване на пясъчения филтър от веднъж на всеки няколко седмици до веднъж на шест месеца! 

НЯМА ЧАСТИ ЗА СМЯНА!

Както споменахме по-рано, „Multicyclone“ не използва никакъв филтърен пълнеж и няма движещи се части, така че няма нищо за подмяна, нищо за счупване, просто изцеждате събраната утайка и той е като нов. И страхотното при този предфилтър е, че събирателния контейнер е прозрачен! Можете да видите, че наистина работи и събира мръсотия на дъното. За да го почистите, има клапан, чрез който източвате събраната мръсотия и сте готови!

не влияе на дебита!

Тъй като няма съпротивление при филтриране, центробежният предфилтър няма да повлияе на вашите дебити! Така че водата, която се изтласква през „MultiCyclone“ щe бъде със същото налягане.

ПРЕДИМСТВА ПРИ ИНСТАЛАЦИЯ НА ПРЕДФИЛТЪР

Освен очевидната полза от удължаването на живота на вашия филтър, „MultiCyclone“ също ще ви спести до 7000 литра вода годишно изразходвана за обратно промиване/почистване на филтъра!

Това е добре не само за околната среда, но и за портфейла ви!

На всичкото отгоре, тъй като няма да изхвърляте толкова много вода, вие също спестявате и пари за препарати, които биха изтекли в канала, когато промивате филтъра.

КОЙ ИМА НУЖДА ОТ ПРЕДФИЛТЪР?

Всеки! Позволете ни да перифразираме това, че всеки, който иска да намали задачите си по поддръжка на основния филтър, всеки, който иска да спести вода и пари за препарати, и всеки, който иска по-чиста вода в басейна, трябва да си вземе предфилтър.

 

О, и преди да забравим! Всеки, който е имал проблеми с по-малък филтър за кубиците на басейнa, ще открие, че предфилтъра ще помогне значително при проблемите му с филтрирането!

Ако се интересувате от „MultiCyclone“, пишете ни по-долу и ние ще се свържем с вас! Имате въпроси относно тази тема? Не се притеснявайте, ние сме тук, за да помогнем!

Bulgarian BG English EN Macedonian MK Romanian RO Serbian SR