• Количка

Водата в една стъклена чаша е прозрачна. Няма мирис, вкус и цвят. Или поне така изглежда с просто око. Но защо водата изглежда синя в басейните или в морето? Синият цвят на водата се дължи на ефект, известен като разсейване на Рейли. Ще го обясним с прости обобщени термини:

  • Водата абсорбира дългите дължини на вълните на светлината – червено, оранжево, жълто, по-лесно от късите синьо, виолетово.
  • Светлините с къси дължини на вълните, които не се абсорбират (синьо), се отразяват от повърхността и по този начин очите ни ги възприемат. Оттук и красивите сини нюанси на водата.
  • Този ефект се увеличава с количеството вода. Ето защо в плитки води, приблизително на по-малко от 50 см дълбочина, ние не го възприемаме и водата изглежда прозрачна.

Така че, благодарение на професор Рейли, който е удостоен с Нобелова награда за физика през 1904 г., можем да забравим за мита, че водата е синя само защото отразява небето, сякаш е огледало.

 

Наблюдавайте как светлината трансформира цвета на водата.

Цветовете на водата, като тези на светлината, се променят през целия ден. Същото се случва през всеки сезон от годината и в различни части на планетата. Светлината на Карибите, Средиземноморието или Севера грее с различни тонове и интензивност. През нощта светлината отново става съществена. Но в този случай това е изкуствена светлина и можем да я персонализираме. Залагането на добро осветление в басейна си заслужава: нощният спектакъл на светеща вода е наистина впечатляващ.

1. Екзотични цветове

Вдъхновен от водите на островите на Индонезия, ако искате да създадете толкова очарователна сцена, Trésor Bali е за вас.

 2.Светли цветове – бели басейни

Затворете очи и отлетете за Карибите за една секунда. Ако изберете светли нюанси за резервоара за басейн, ще постигнете максимална прозрачност на водата

Serena Bianco

3. Охра и арената на цветовете

Те са идеални за проекти със средиземноморски стил: представете си басейна, заобиколен от маслинови и борови дървета, окъпан от златните лъчи на Слънцето.

Pietro Golden

5. Специални текстури

Serena Mix е цвят с уникален дизайн. Всяко парче е различно от останалите и когато се комбинира с вода, уау! Магия.

Serena Mix

6. Тъмни и смели цветове

Тъмните нюанси осигуряват дълбочина, интензивност, елегантност и баланс на стила.

Pietro Dark

Последни публикации

Безопасни ли са басейните с преливник?

Безопасни ли са басейните с преливник?

Безопасността на басейна е основен въпрос за всеки един от нас. Всеки път, когато сме изправени пред нов проект за частен плувен басейн, ние подчертаваме важността да получите съвет и да гарантираме, че експерт-строител на басейни отговаря за проектирането му в...

Сауна или парна баня?

Сауна или парна баня?

Знаете ли разликата между сауната и парната баня? Въпреки , че двете терапии имат много общо, има някои ключови разлики между тях. Плюс това, едно е от двете е чудесна за сезона на настинките и грипа! САУНА Терапия Сауната използва температура от 60° до 90° градуса,...

Как да се отървем от досадните водорасли в басейна?

Как да се отървем от досадните водорасли в басейна?

Преди да започнем борбата си с водораслите, не е зле  да научим нещо повече за тях. Що за организми са: видове, как се хранят, с какво се хранят, как се разможават, каква среда предпочитат и каква не. Какво представляват водораслите? Водораслите са растения. В...